❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RouterBoard RB153 - pozor, po upgrade tuhne (RB112 je lepší)

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
teo

Příspěvekod teo » 18 years ago

Buchar píše:Ver. 2.9.38 - pokojove podminky - provoz 3 dny bez zatuhnuti - osazen 2 560kama a jednim kusem CM10ky. Zatim v pohode. Jinak zatim bez nahrane konfigurace. Ted tam nacpu co tam bylo a uvidime co dal.

A máš to jen tak na stole, nebo na vysílači a běží na tom nějací klenti?
0 x

Buchar

Příspěvekod Buchar » 18 years ago

Takze je to momentalne takto:

V pripade, ze je zarizeni zahrate a da se ven, tak jede chvilu a do 3 minut vytuhne. Po te se uz pri teplote asi 3 stupnu (to je ted venku) do nej nedostanete, pokud jej nedate do tepla ho ohrat tak se nerozjede.

Pokud uz se stane, ze se Vam to venku (pri momentalnich venkovnich teplotach) rozjede, tak se to restartuje vzdy nepravidelne, asi do 5 minut po nabehnuti.

Dodavatel se dle meho nazoru na to vubec nepodival a jeho vyjadreni je lzive ... at mi nekdo tvrdi, ze mu to v Praze pri 5 stupnich jede a na Morave si to dela co chce.

Jinak zajimava je jiste skutecnost, ze pokud jsem v tom pres WinBox, tak to vytuhava podstatne drive, jako kdyz v tom nejsou WinBox.

V new terminal je videt:
jan/01/2000 01:00:24 system,error,critical router rebooted without proper shutdown, probably power outage
jan/01/2000 01:00:24 system,error,critical router rebooted without proper shutdown, probably power outage

... takze problem odstranen neni !!!

Cele to ted natocim na video a poslu mu to i s videem, tak aby videl co meri teplomer, co je v videt za hlasku v terminalu, jake zvuky to vydava a zkratka co to dela.

Jinak jsem zkousel podobne testnout i RB112ku a tam zadny problem neni s tou samou konfiguraci.

Takze opet si myslim, ze je problem spojen s teplotou asi v napajeci casti RouterBoard RB-153.

Zatim rozhodne nikomu nedopucuji tento RouterBoard (RB153) kupovat - jak je videt nejsu sam, ktery ma podobne problemy!

... v kazdem pr. jeste budu testovat a dam vedet co jak, protoze RMA system (reklamacni system dodavatele) neni dostupny az do 3 ledna ... az po te reklamuji ... to uz vsak budu chtit vratit penize.
Naposledy upravil(a) Buchar dne 26 Dec 2006 12:02, celkem upraveno 2 x.
0 x

Buchar

Jeste dodatek ... zkousel jsem tri zcela jine napajecí zdroje a ctvrty laboratorni zdroj a u vsech je to chovani stejne!
0 x

teo

Příspěvekod teo » 18 years ago

Buchar píše:Jeste dodatek ... zkousel jsem tri zcela jine napajecí zdroje a ctvrty laboratorni zdroj a u vsech je to chovani stejne!

Sakra jak to můžou dát vůbnec na trh když to nejede!!! :evil:
0 x

Buchar

teo píše:
Buchar píše:Ver. 2.9.38 - pokojove podminky - provoz 3 dny bez zatuhnuti - osazen 2 560kama a jednim kusem CM10ky. Zatim v pohode. Jinak zatim bez nahrane konfigurace. Ted tam nacpu co tam bylo a uvidime co dal.

A máš to jen tak na stole, nebo na vysílači a běží na tom nějací klenti?

.. tak zatim na tom nebezelo nic - (to se tyka toho, kdyz to jelo tri dny doma pri pokojovych teplotnich podminkach - bez klientu).
0 x

aj_rade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod aj_rade » 18 years ago

Zdravim,

tak jak mam taky jeden kousek v provozu. Mam na tem 3xminiPCI tp-link 560 co delaji 3 sektory na pristupovej bod. Dohromady cca 20 klientu a 15 dni slape v kuse. Traffic v prumeru kolem 1 megabitu. CPU kolem 15-20%. Teplota na pude neco mezi 0-5°C
Firmware mam 2.9.34
Tuhlo mi to ale, kdyz sem mel ty 560ky v rezimu G, proste kdyz tam lezli stavy pripojenych klientu na 24mbit....
Tak nevim....
0 x

Buchar

aj_rade píše:Zdravim,

tak jak mam taky jeden kousek v provozu. Mam na tem 3xminiPCI tp-link 560 co delaji 3 sektory na pristupovej bod. Dohromady cca 20 klientu a 15 dni slape v kuse. Traffic v prumeru kolem 1 megabitu. CPU kolem 15-20%. Teplota na pude neco mezi 0-5°C
Firmware mam 2.9.34
Tuhlo mi to ale, kdyz sem mel ty 560ky v rezimu G, proste kdyz tam lezli stavy pripojenych klientu na 24mbit....
Tak nevim....

OK, beru, ale to neni muj problem ... mi to tuhne, ikdyz tam neni miniPCI karta zadna! ... a to pouze tehdy, kdyz jsou nizsi teploty. Pri pokojove teplote to slape jak hodinky ... ovsem ja to mam jako zarizeni outdoor a zde je to nepouzitelne. Jinak ja mam 560ky v Beckovem rezimu.
0 x

aj_rade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod aj_rade » 18 years ago

no je fakt, ze jako outdoor bych si to nelajznul.
Ja mam jako outdoor rb532 a ten slape jako po masle...
0 x

mnemory

Příspěvekod mnemory » 18 years ago

Buchar píše:
aj_rade píše:Zdravim,

Firmware mam 2.9.34
Tak nevim....

OK, beru, ale to neni muj problem ... mi to tuhne, ikdyz tam neni miniPCI karta zadna! ... a to pouze tehdy, kdyz jsou nizsi teploty. Pri pokojove teplote to slape jak hodinky ... ovsem ja to mam jako zarizeni outdoor a zde je to nepouzitelne. Jinak ja mam 560ky v Beckovem rezimu.

Musim souhlasit !!! dela mi to to same doma v teplicku slape a jakmile to dam klukum do terenu tak je to na pos... zkusim ho dat prez noc za okno
jinak se mi podarilo jeden rozjet na dve karty rb52 ale to jsem mohl vzit rovnou rb 112 ze :-/
0 x

Buchar

Zatim rozhodne nikomu nedopucuji tento RouterBoard (RB153) kupovat - jak je videt nejsu sam, ktery ma podobne problemy!
0 x

vydrat

Příspěvekod vydrat » 18 years ago

Souhlasím s Bucharem - měli jsme 4 kousky, 3 jsou už vrácený - výměna za 532. Poslední nějakým zázrakem funguje...
0 x

ondysek

Příspěvekod ondysek » 18 years ago

Koupil jsem 153ku pred tydnem a dela to same.
Zkousel jsem 3 zdroje (18V 0,8A a 1A) pasivni PoE. S jednim to jelo nekdy i 10h ale pak samozrejme restart.
Bezi to venku. V pokoji jede normalne.
Ted se mi restartuje kazdych 5 min. Zkusil jsem disablovat jednu kartu ktera jela na 5 GHz a uz jede 15 min v pohode. Tak nevim, jakmile ma vetsi odber proudu tak vytuhne.
Musim uhadat vymenu :?
0 x

Bobos

Příspěvekod Bobos » 18 years ago

ahojte, tak ja mam porad dva kusy a na jeden jiz neni zaruka a druhej sem zkusil s dvema r52-kama a 2.9.39 fw a je to spis horsi nez lepsi - tuhne mi i v pokojovych podminkach :-(
0 x
Bobos

ondysek

Příspěvekod ondysek » 18 years ago

Tak disablovani vsech wlan nepomohlo.
Ted jsem cetl na http://www.i4shop.net/cz/iObchod/Catalo ... 30&it=9529 takovou pěknou větu:
Upozornění !

Při osazení miniPCI kartami nebo při vzdáleném napájení doporučujeme napájení pomocí 48V zdroje.

Tak jsem tam šupnul co jsem měl po ruce. Nějaké trafo 36V a jsem velice zvědav co to udělá.
0 x

Buchar

ondysek píše:Tak disablovani vsech wlan nepomohlo.
Ted jsem cetl na http://www.i4shop.net/cz/iObchod/Catalo ... 30&it=9529 takovou pěknou větu:
Upozornění !

Při osazení miniPCI kartami nebo při vzdáleném napájení doporučujeme napájení pomocí 48V zdroje.

Tak jsem tam šupnul co jsem měl po ruce. Nějaké trafo 36V a jsem velice zvědav co to udělá.

Tak to si i4 dela asi srandu, protoze nic takoveho tam prvne nebylo a to ani na strankach vyrobce! Jinak je tam porad i napsano napájecí napětí 11-48V a tech zdroju jsem uz vyzkousel hodne ... problem je treba hledat v teplotni nespolehlivosti (od urcitych nizsich teplot tuhne - pri pokojovych teplotach jede bezchybne) a asi z nejvyssi pravdepodobnosti je problem ve stabilizaci.

Ted uz jen chybi hlaska ( do montazni krabice vlozte dalsi termostat, ktery bude spinat 50 Watovou zarovku jako topeni, protoze RB153ce muze byt v outdooru od podzimu do jara zkratka zima ... termostat i zarovku naleznete v nasem eshopu )
0 x