❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
thanui.linux

Re: 10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)

Příspěvekod thanui.linux » 13 years ago

Celkem se můžu podepsat k Patrikovu příspěvku. 10GHz tak jak si ho většina z nás představuje to není a nikdy nebude. Věřím, že se najdou střelci, kteří s tím vyjedou ve velkém, ale "zaserou" si jediné finančně dostupné pásmo, které unese více než dvě NanoStation M5 proti sobě na 2km. Ale i tací lidé a rádoby podnikatelé jsou a budou.
0 x

Neuro

Příspěvekod Neuro » 13 years ago

Chtěl bych se zeptat, jestli má už někdo z vás zkušenosti v souvislosti s PBM10 a zarušením konkurencí se stížností u ČTÚ ? U nás v Olomouci to začala nasazovat "firma" KRI net s.r.o., máme fotodokumentaci několika jejich spojů (smozřejmě se polarizací netrápili). Ještě nás nezarušili, ale vzhledme k tomu, že to patlaj evidentně ve větším množství, tak to asi přijde a není nad to být nachystán ..
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

pocitej radsi s tim, ze ti nikdo nepomuze ...

jinak ctu (vyjadreni) by melo byt pristi stredu .. ted jsem se tohle dozvedel .. tak snad to plati ..
0 x

Neuro

To je ale špatný přístup. Pokud samo ČTÚ ve změnovém dokumentu vydání nového VO uvádí, že není třeba dělat žádná opatření, neboť se budou spory řešit na základě stávající legislativy, zároveň na tom jednání, které s nimi proběhlo padlo, že teď nemůžou nic dělat, že až bude první zarušení - pokud už v začátku budu počítat s tím, že mi nikdo nepomůže, je to hodně demotivující s tím VŮBEC něco dělat. A pak samozřejmě nikdo stížnost nepodá a tím tak trochu do kytek 10GHz pomůžeme všichni .. kurník já čekal spíš odpověď, že si máme samozřejmě všichni okamžitě stěžovat a čím víc stížností, tím lépe, ne ?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

Co všichni očekáváte, že na základě nějakého měření zakážou PBM10? I kdyby, za jak dlouho chybu opraví nebo najdou nějaký fígl jak to obejít? Klucíííí, svůj optimismus by jste měli spíše posunout k tomu, že to má zaplaťpánbůh takové špatné vlastnosti. Kolik si myslíte že toho bude u nás nasazeno? Kolik z toho bude rušení? Už je to na trhu poměrně dlouho na to, aby se to stihlo masově nasadit, zarušil Vás snad zatím někdo? Ne, nezarušil.
Proč je to už bežně k dodání a visí to skladem v každém shopu? Protože to už nikdo nechce, kdo si to chhěl otestovat, koupil si to a další si kupovat nebude. Zjistil totiž že za třetinovou cenu si postaví spoj s nesrovnatelně kvalitnějšíma anténama v 5ce a bude mít i lepší parametry :)
Jistě, najdou se lidi kteří to budou nasazovat dál a budou si mnout ruce jaký udělali skvělý spoj. Většina lidí si pořád ještě myslí že to není legální a informace o montáži jednotky pod úhlem 45° popsaná na stránkách I4 tomu příliš důvěry nedodala, spíš naopak.
Já osobně stejně utíkám na delší spoje do licencí, protože už i bez PMB10 je tu rušení, a najít vhodný kanál je prostě nadlidský výkon. Desítky zbudou do takových těch řitěk, a tam se rušení buď konat nebude, a když, tak je v klidu kam uhnout...
0 x

Neuro

Očkávám, že když ČTÚ někde prohlásí, že není třeba mít z PBM10 paniku a zavážou se spory řešit, že je i řešit budou. Nic víc, nic míň, jinak mi je celá PBM10 a viceméně celý UBNT úplně ukradený - ohledně jeho kvalit zastávám jasný názor. Jen mne zajímalo, jestli když už se ČTÚ vymáčklo, jak bude postupovat, zda už má někdo takovou zkušenost z praxe. Asi ne, no .. nic nehrotím, ani nás ještě nikdo PBM10 nezarušil ..
0 x

Leeonek

řešit je samozřejmě budou, a budou to dělat dál, tím stejným stylem jako teď.
Vzniklo někomu rušení? Domluvte se, nejste schopní se domluvit? Rozsoudíme Vás (za rok, dřív na to nebudeme mít čas), do té doby se rušte dál :D
Hledáte problémy tam kde nejsou, jak budou (jestli budou) tak to můžeme řešit, ale je blbost čekat, že najednou v celé republice začne mohutná vlna rušení z PBM10.
Do té doby je potřeba dál šířit paniku jak PBM10 zabilo desítkové pásmo, a to, že je už leckde nepoužitelné i bez ubnt, nikdo nahlas neříká...
0 x

Jardax

Příspěvekod Jardax » 13 years ago

Leeonek píše:Do té doby je potřeba dál šířit paniku jak PBM10 zabilo desítkové pásmo, a to, že je už leckde nepoužitelné i bez ubnt, nikdo nahlas neříká...

Mas asi na mysli sajty, kde bezi stovka desitek vsemi smery bez problemu a podobne extremy, predpokladam...?
:D :D :D
0 x

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod patrik_ » 13 years ago

čert vem legální nelegální. Chlapi prosím poraďte s tím dementním převrtáváním a zaměřte svůj orlí zrak na pár sekund na tento "návod". http://www.i4wifi.cz/img.asp?attid=253293 Pokud pominu, že v kroku "9" je zřejmě jiná parabola (chybí tam obdélníkový výkroj v plechu, který původně zapadal do hliníkového kroužku a odlitku), nemáte pocit, že je to namontováno vzhůru nohama ? Totiž při této montáži, pokud pozorně sledujete vyztužovací kruhovou trubku, je přímo nahoře v té trubce vyvrtán otvor o průměru cca 4mm. Domníval jsem se, že jde o odtokový otvor, avšak při této i4 montáži zřejmě otvor přítokový ? -- já blbec návodu věřil, takže tuhle ďouru zasilikonovat a dole udělat novou. Nebo je to jinak ? Díky
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

neni to jedno ? tak tam bude tect .. a ? stejne to ma zivotnost mensi jak kus trubky :D ja se divim, ze se tim jeste nekto zabyva, kolik ze je ted ve srotu za kilo zeleza ? :D
0 x

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Viktore, díky za cennou radu k bezcennemu produktu :-).
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

Patriku, kdybych něco takového řešil, asi bych prvně napsal na i4, kde se zrodil ten návod (za pomoci našich spekulací zde :)). Rozhodně bych nehledal pomoc a pochopení na fóru, kde jednou týdně vznikne nejméně jeden spiklenecký plán proti PBM10 :D
K tomu návodu: možná je to jedno z řešení, aby ta jednotka šla "snad legálně" provozovat, ale podle fotek je to pěkná prasečina a osobně bych se něco takového styděl vytáhnout z dílny na denní světlo, ne tak ještě to nafotit do návodu na e-shop :)
0 x

patrik_
Kontaktovat uživatele:

snad to pomůže dalším nešťastníkům co si to taky v rámci testu koupili v jednom kusu jako já, a raději to nepošlou dál aby se to nedostalo do rukou nepovolaných.

Tedy pokud to budete převrtávat, dejte si na ten jejich návod bacha a raději použijte vlastní mozkovnu. Do "diskuze k produktu" na i4 jsem přidal toto:
Nezapomeňte zaslepit původní díru a vyvrtat novou, jinak vám ten krám pravděpodobně časem prorezne.

Mám pocit že návod na úpravu paraboly pro soulad s novým VO na adrese http://www.i4wifi.cz/img.asp?attid=253292 není zcela v pořádku .
Mám k návodu následující výhrady :

a) v kroku 9 na foto není ta samá parabola jako ostatní krocích, což je matoucí (chybí obdélníkový výkroj u středového kroužku v plechu paraboly)

b)není náhodou parabola na posledním obrázku namontovaná obráceně, vzhůru nohama ?

Předpokládám že ten 4mm otvor v trubce, která vyztužuje parabolu a je po montáži přímo nahoře, byl čínskými inženýry projektován jako otvor odtokový a odvodňovací, a nikoli přítokový.
Tohle je nejlepší cesta k zaplnění trubky vodou a odreznutí.

Podle obrázků zde zde http://www.i4wifi.cz/img.asp?attid=249810

je po této úpravě opravdu parabola vzhůru nohama.

Bohužel musím s politováním konstatovat, že kvalita návodu na úpravu je v přímé relaci s kvalitou produktu samotného. A to se domnívám, že návod na úpravu nevznikl v Číně, ale u nás. Zlaté české ručičky :-(

Nebo se mýlím ?

Děkuji za jakékoli návod či upřesnění k tomuto návodu.
0 x

patrik_
Kontaktovat uživatele:

díky tom-tome za relevantní odpověď. Sám provozuji pět svých desítek posledních pět let. Původně jsem chtěl vědět co to udělá s mými desítkami, pokud se tenhle poklad postaví na stejný site. Teď to vím. Nestane se nic. Ale je to nepoužitelný shit. Chápu ten boj... však jsem byl i na Jezerce. Je to prasárna a i ten návod je prasárna. Poradil jsem si. Proto předávám zkušenost i dalším. Myslím že něco řešit s dovozcem který produkuje tento typ návodu je jen ztrátou času.
Hezký večer !
0 x

Leeonek

Jardax píše:
Leeonek píše:Do té doby je potřeba dál šířit paniku jak PBM10 zabilo desítkové pásmo, a to, že je už leckde nepoužitelné i bez ubnt, nikdo nahlas neříká...

Mas asi na mysli sajty, kde bezi stovka desitek vsemi smery bez problemu a podobne extremy, predpokladam...?
:D :D :D

Ne, site kde běží 100 spojů, z toho polovina jsou licence a to co jsou desítky jsou fajnově odstínené čtyřmi zdmi budovy, navíc s třetinou starých spojů s 14Mhz kanálem, tak takový site opravdu nemyslím :)
Mám na mysli třeba 4 souběžné (+- stupeň) desítkové spoje a mezi ně se Ti někdo snaží přidat další. Teď si vem nějaké to rušení od jiných spojů které jsou přibližným směrem ale činí jeden z kanálů nepoužitelný a je vymalováno ;)
0 x