❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MK verze 5.X pocet simple q. ??

Návody a problémy s konfigurací.
Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

MK verze 5.X pocet simple q. ??

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

Zdravim vespolek, provozujete nekdo GW s treba 1500 - 2000 SQ ? Na jake verzi MK 5.X uz to jede koser ?? Na 5.5 to delalo problemy proto jsem se vratil k 3.10 ... ale nyni je predemnou stavba stroje pro cca 1500 SQ ... a hw uz je jen na 5.X na 3.10 asi nic nesezenu ... takze je otazka zda uz se to opravilo, problem byl zrejme v rozkladani mezi vice jader ...

takze provozujete nekdo 5.X a sq v radu kolem 1500 - 2000 ?

diky
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

promin za offtopic, ale jaky mas duvod pouzivat SQ a ne QT?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

v klidu ... proste to mam v SQ, protoze se me to vzdy oplatilo na zatez procaku ( mene radku, mene reseni se s manglovanim .. ) atd ... rad bych to tak nechal ;)
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

Neviem aky tu maju vsetci problem so SQ :)...slape to normalne krasne.
0 x

hafieror

Příspěvekod hafieror » 13 years ago

Na jednom stroji mám 1039 SQ, verze 5.14

Problémy jsem nezaznamenal. Co konkrétně to mělo dělat?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

5.5 chyba byla, ze po cca par hodinach to zaclo haluzit jadra cpu 0 - 100 % stridave ... ping skrz masinu az 100ms ... po disable vsech SQ se to sklidnilo, takze evidentne problem s poctem SQ ...
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 13 years ago

Viktor Novotný píše:5.5 chyba byla, ze po cca par hodinach to zaclo haluzit jadra cpu 0 - 100 % stridave ... ping skrz masinu az 100ms ... po disable vsech SQ se to sklidnilo, takze evidentne problem s poctem SQ ...

Zdravím,
ano ten problém znám, není to ovšem chyba vzniklá při určitém poču SQ. Začlo se to projevovat přibližně od 1000 SQ, myslím, že přesná hranice není. Postupně se s narůstajícím časem od restartu mašiny začne zvyšovat zatížení CPU až do 50 procent, t.j. 100 procent na jedno jádro. Ping přes router - děs, přesně jak píšeš. Používám standardní router z ispshopu.cz, předpokládal jsem, že je to výkonem. Po výměně za superstroj (cena 5-násobná) bylo zatížení stejné. Z počátku jsem to musel vyřešit tak, že jsem ve 03.00 router resetoval. Po dalším nárustu SQ to už nebylo únosné, zahájil jsem mou oblíbenou komunikaci se supportem Mikrotiku. Nevím, jestli se to spravilo "samo", nebo si toho v MKT všimli, ale každopádně jak se dívám na svůj router, tak má UPTIME 61 dnů, takže zhruba tuto dobu je věc v ROS vyřešená. (Pokud tedy mluvíme o stejné věci). Dělal jsem upgrade ihned po vyběhnutí nové verze.
Jelikož, jak vidím, máš hodně SQ, mohl by být tvůj názor (vítán je ovšem každý názor) cenný v referendu:

http://www.ispforum.cz/viewtopic.php?f=5&t=9920

a komentáři k němu:

viewtopic.php?f=7&t=9929

Prosím o názor a předem děkuji.
mpcz, 12/08/2012
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

takze mas ted jakou verzi ?

jinak tomu "inline" nerozumim, co se tim presme mysli ?
0 x

mpcz

Viktor Novotný píše:takze mas ted jakou verzi ?

jinak tomu "inline" nerozumim, co se tim presme mysli ?

Aha,
pokud používáš, děj si WINBOX, např. nějaké větší AP, Wireless, Registration a pravým tlačítkem myši zvol zobrazení INLINE comments ANO - vše v jednom řádku nebo INLINE NE - zobrazení na dva řádky, což mimo nepřehlednost tě nutí rolovat obrazovku.
mpcz, 12/08/2012
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

tak to te zklamu, mikrotik nepatri na radio ! je to router a vzdy byl .. na to je to super ... eth-eth router ano .. radio neee :)
0 x

mpcz

Viktor Novotný píše:tak to te zklamu, mikrotik nepatri na radio ! je to router a vzdy byl .. na to je to super ... eth-eth router ano .. radio neee :)

- ten návod se týká i ETH routeru např. v tabulce SQ. Je však evidentní, že hlasování nebude moc objektivní, pokud tady teprve teď řešíme o co jde
- no, žiji ve skromných poměrech, MKT ROS na bezdrátovém AP používám vcelku v pohodě. Radiový spoj Nstreme DUAL s ROS je spoj typu namontuj a zapomeň.
Až se trošku zmůžu, co mám(e) tedy na bezdrátech používat? Je nás s MKT určitě na tisíce.
Dík, mpcz 12/08/2012
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

ja ti to neberu :-) kazdeho vec co pouzije .. ja jsem jak je tu jiz zname zastance ubnt :) takze klienty i ap mam v tomto .. mensi patere take .. a vetsi samozrejme na profi pojitkach at uz 10/17/24Ghz nebo licenc ..

mk pouzivam jen jako eth-eth a ano komenty pouzivam v fw / nat / adress / routing ... a pouzivam ty kde je koment radek nad pravidelem a s timto jsem spokojen
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

to samí mohu říct, že SQ v řádu tisích na router nepatří. Asi se budu opakovat ale SQ je výmysl mikrotiku. V linuxu něco takovýho neexistuje. Je to jejich výmysl pro simple qos. Vytvořim pravidlo a zaříznu podle IP. Ano, pro méně znalý super věc. Pro linuxáře věc naprosto ohavná. Dál si lidi řeknou, super, jedno pravidlo pro zaříznutí IPčka... omyl, je to jenom GUI, uvnitř routeru se odehraje něco co by nechtěl nikdo vidět. Nevim jestli vůbec někdo ví co to pod GUI udělá ale vzhledem k průserům jaký SQ dokáže udělat bych se toho nedotknul ani klackem. Navíc jak se zdá, SQ vytěžuje CPU podstatně více než QT. Znám pár lidí který maji přes 2 tisíce QTček s větším trafficem než Viktor a šmudlaji si to na slabšim železe než aktuálně Viktor má.

SQ = mikrotik věc (údajná podpora multicore od v5, občasný blbnutí nebo nefungování správně)
QT + mangle = kernelová oficiální věc (stoprocentní podpora multicore od v5, možnost optimalizovat mangle což by se konkrétně pro Viktora hodilo úplně nejvíc protože s tou jeho velikostí se bude po optimalizaci mangle router flákat [kdo neviděl optimalizaci mangle v realu tak neuvěří, mangle je totiž zabiják výkonu, ostatní věci ve firewallu neseberou tolik výkonu jako právě mangle] )

Jinak jistě, že inline neni vždy ok. Co takový lidi kteří mají malí rozlišení monitorů? ti asi budou zabíjet při inline.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to hapi - ja to nakonec rozdelil na dva stroje cca pul na pul :-) ... ale nakonec jsem nasel cloveka co ma na 5.14 .. sq 3500 .. a taky mu to jede koser .. takze bych si zas tak nehonil kolem mangle+qt :P ... ale hadat se s tebou nebudu, porad te povazuju za profika v MK ... takze si necham rad poradit, i kdyz vzdy je z mnoha rad potreba vybrat co cloveku sedi nejvic :)

jo a ten novy stroj do 1U prijde az v zari .. ted jede ta druha pulka toho stroje na saxu :) a SG-i2 .. a muzu rict ze to jede s par procenty vytizeni .. asi ta sitovka fakt dava smysl :) a to je tam pritom 3.30 MK
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

jo tak v klidu, já jenom že na qt+mangle si nikdy nikdy nestěžoval což je jasný proč si nikdo nestěžuje protože to mikrotik nemá možnost zmršit. Na SQ tu a tam nadává furt někdo.
0 x