❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Realná propustnost?
Re: Realná propustnost?
ano, a to je přesně to chování lidí k mikrotiku. Cpeš do toho něco co neni mikrotikem doporučený. Chtěl bych znát důvod toho osadit to kartou SR71, opravdu. Jednak je předražená a jednak tu máme přece karty doporučený mikrotikem (R52Hn) což jsou ty, který mikrotik vyrábí a maji stejné parametry jako SR17. Mikrotik ručí za to, že to pošlape s jejich kartami. Karty ostatních výrobců jim jsou ukradený. Těžko budou testovat na všech kartách na trhu. Od tý doby co jsou fuč CM9ky a jsou nasazený R52 a další karty od mikrotiku nebyl s ničim problem a to je prostě holej fakt. UBNTu karty obzvlášť v mikrotikách nikdy nechodily tak jak by si člověk představoval.
0 x
nj neridil ses zakladnim pravidlem "kdyz to funguje nehrab se v tom"
Navic bych nerekl ze od 5.14 je nejake zajimave vylepseni na wifi nebo neco jineho co bych vyuzil

0 x
nuz upgrade prebehol z dovodu vedomosti o tom ze verzia 5x je s ovladacmi na wlan ovela dalej nez 4.17 a jaksi ako som naznacil niekto mi tam skocil do kanalu (moznost preladit mam 0, nieje kam) takze logicky nasledoval upgrade ros a ono to co do spoja pomohlo - 4.17 mala ping cez wlan do 70ms, po upgrade bez zmeny nastaveni je odozva na urovni jednotiek ms pricom mozno jeden z 20 pingov skoci okolo 20ms cize to je dovod upgrade a zaroven aj s pozitivnym vysledkom takze po tejto stranke si nestazujem.... a nehrabal som do niecoho co funguje ale do niecoho co ma evidentny problem... co sa tyka pouzitia karty tak:
ten spoj je nasadeny uz od vzniku v4 pricom mal som na test r52n-m, hn alebo spominane ubnt karty a jaksik pri testoch sa ukazal spoj najstabilnejsi prave s ubnt kartami - pre porovnanie ked s miktorik kartou spoj dal pri tcp testoch 150-160mbit celkovo, tak s ubnt kartami siel na 203-205mbit.. neviem preco skusal som vela roznych nastaveni proste to tak bolo.. takze to je dovod preco su tam take karty ake su... inak celkovo som kupil 4ks tychto kariet a v prevadzke su dodnes 3 z toho dve na tomto spoji
ostatne co mi z N-kovych bezi su r52n-m alebo priamo rb711 a klop klop spokojnost... cize to nieje o tom ze by som siel hlavou proti muru, proste som hladal najfunkcnejsie riesenie a to som vtedy v dany okamih nasiel... btw bol to jeden zo spojov na ktorom mikrotikaci skusali svoje bety v5tky (niekde okolo beta 12? alebo tak nejak ak si dobre pamatam ked bol problem s disconectami na nv2, vymenil som si s nimi vtedy desiatky mailov ale karty mi vymienat veru nekazali...) takze no stress..
ps: odmlcala sa mi cela rb uz na eth... ked uz tak mam skor podozrenie na vytuhnutie ethernet portov na tej 435g nakolko viem ze taky problem tam bol a bol este min okolo verzie 5.4-5.6 .. teda aspon tam sa mi to stavalo pri testoch, dalej som neriesil kedze tam kde som tie rb-cka potreboval sla 4.17ok a tam kde nesla je uz nieco ine...
ten spoj je nasadeny uz od vzniku v4 pricom mal som na test r52n-m, hn alebo spominane ubnt karty a jaksik pri testoch sa ukazal spoj najstabilnejsi prave s ubnt kartami - pre porovnanie ked s miktorik kartou spoj dal pri tcp testoch 150-160mbit celkovo, tak s ubnt kartami siel na 203-205mbit.. neviem preco skusal som vela roznych nastaveni proste to tak bolo.. takze to je dovod preco su tam take karty ake su... inak celkovo som kupil 4ks tychto kariet a v prevadzke su dodnes 3 z toho dve na tomto spoji

ps: odmlcala sa mi cela rb uz na eth... ked uz tak mam skor podozrenie na vytuhnutie ethernet portov na tej 435g nakolko viem ze taky problem tam bol a bol este min okolo verzie 5.4-5.6 .. teda aspon tam sa mi to stavalo pri testoch, dalej som neriesil kedze tam kde som tie rb-cka potreboval sla 4.17ok a tam kde nesla je uz nieco ine...
0 x
- midnight_man
Hapi UBNT XR5 mi vrci v 411AH uz nieco vyse roku a pol....Je to najmenej poruchový spoj na celej sieti (klop klop). Bezi tam Nstreme, je to nebe a dudy
. Tu Nkovu UBNT som chcel aj ja kupit, ale kedze na firme padlo rozhodnutie ze budeme robit rocket dish spoje tak som od toho upustil....Ale to, že tie karty nie su "doporučene" mikrotikom ešte neznamena ze nepojdu.

0 x
hapi ale oni sa mi nesekaju karty ale ethernety na tych rbckach
uz to mam overene

0 x
- midnight_man
jediny problem UBNT kariet je vysoky odber na ktory RB nie su stavane. Cize problem by som mozno hladal tu.
0 x
asdewq píše:hapi ale oni sa mi nesekaju karty ale ethernety na tych rbckachuz to mam overene
co ti mam na to ric, bios aktualni? jinak se opet potvrzuji ma slova, nepouzivat vicekartove rbcka. proc ho tam mas kdyz tam mas jednu kartu?
0 x
hapi ten spoj bezi viac ako rok, potreboval som nieco s dostatkom vykonu a gbit ethernetom... co mi vychadzalo bola 493g alebo 435g vybral som 435 pretoze so 493 som mal z minulosti zle skusenosti... ina rb 4x nemala gbit ethernet, 600vka je na tom vykonnostne dost blede a 800vka zasa stala pomerne hodne a ma vetrak ktory sa moze pokazit... 711tka s gbit ethernetom este neexistovala..
co sa tyka sw tak samozrejme s ros ide vzdy aj aktualny bios...
midnight: dik za tip ale ak by bol problem s napajanim tak preco so 4.17 to fici stabilne?
co sa tyka sw tak samozrejme s ros ide vzdy aj aktualny bios...
midnight: dik za tip ale ak by bol problem s napajanim tak preco so 4.17 to fici stabilne?
0 x
dobra, a jaka je realna propustnost? pochybuju ze tam tece v realu vic jak 100mbit jednim smerem a jestli jo, tak ses kaskader a nechapu proc to zarizeni nevymenis.
0 x
ubnt spoje uprednostnujem pred mikrotik z dovodu latencii, ktore su s pouzitim nv2 v priemere 7ms, pricom pri ubnt 1ms. Urobite 4 hopy a hned vam brutalne vstupne ping len vdaka zle fungujucemu nv2....Nv2 a nstreme pouzivam len tam kde som mal kedysi 5ghz a je mi luto kupovat nove zariadenia(ubnt) a menit to...
0 x
Kód: Vybrat vše
traceroute to 10.251.0.1 (10.251.0.1), 30 hops max, 60 byte packets
1 10.255.0.3 (10.255.0.3) 0.723 ms 0.714 ms 0.709 ms
2 10.255.2.2 (10.255.2.2) 1.191 ms 1.190 ms 1.184 ms
3 10.255.255.2 (10.255.255.2) 2.845 ms 2.843 ms 2.836 ms
4 10.255.1.6 (10.255.1.6) 2.980 ms 2.976 ms 4.631 ms
5 10.255.255.14 (10.255.255.14) 8.438 ms 8.453 ms 8.651 ms
6 10.252.0.3 (10.252.0.3) 8.635 ms 7.207 ms 7.202 ms
7 10.255.255.18 (10.255.255.18) 9.370 ms 10.864 ms 10.869 ms
8 10.248.0.2 (10.248.0.2) 10.856 ms 13.212 ms 13.225 ms
9 10.251.0.1 (10.251.0.1) 19.045 ms 19.057 ms 19.053 ms
tak si typni kolik je to ptp spojů na NV2. Během okamžiku se dá celková latence cca 2x snížit. Jo a mimochodem, co chybovost? máš někde smokeping přes nějaký ptp spoj? vem si nstreme vs. nv2 a budeš se divit. Nstreme ztrátuje i když to na pingání z počítače nevidíš ale nv2 neztrátuje NIKDY. Můžeš to samí říct o ubnt? Jo a ještě něco, jakou má latenci taková canopy? tam se to všechno nasčítá na jednom sektoru že?
Jeden spoj jsem měl pod smokepingem a na nstreme tam bylo cca 0.1% packet lostu, po přepnutí na NV2 tam byla 0% packet lostu. Jednalo se o test v řádech dnů takže průkazný.
Navíc zvětšení latence nás vůbec netrápí, i s takovym tracertem má klient do nixu celkem 25ms což prostě je furt v pořádku.
Je třeba přestat řešit kraviny. Všechny nový technologie jsou zaměřený na přenos velkých rámců. Nko přišlo s 2x většim rámcem než má nstreme sám což jinými slovy znamená i zvětšení latence při nizkých rate a pokud možno to chce velký tcp window size aby se dokázaly rámce řádně naplnit. Výsledkem jsou větší přenosovky.
Co takhle se zaměřit na jitter, rychlost, ztrátovost... latence je ten nejmenší problem.
0 x
sorry, abych to uved na správnou míru, ano, NV2 mě pěkně sere co se týče latence na ptp spojích, to máš pravdu. Je to děs. Nstreme poslední dobou vůbec nechodí co se týče Nkových rychlostí takže tak trochu bludnej kruh z kterýho neni úniku.
Před chvilkou jsem byl u klienta kterej má potenciál ject cca 50Mbit z netu nicméně latence skrz 2 ptp spoje na NV2 + 1 sektor na NV2 tuto rychlost degraduje na cca 10 Mbit peer 1 tcp connection. No jo ale co s tim? Samotný Nko je tak trochu k ničemu a nstreme je taky k ničemu. Ty spoje sice jedou datově super ale latenčně je to dost katastrofa na to že klientovi má měřák na netu ukázat s přehledem 30Mbit.
No ale co s tim? asi nic co.
Před chvilkou jsem byl u klienta kterej má potenciál ject cca 50Mbit z netu nicméně latence skrz 2 ptp spoje na NV2 + 1 sektor na NV2 tuto rychlost degraduje na cca 10 Mbit peer 1 tcp connection. No jo ale co s tim? Samotný Nko je tak trochu k ničemu a nstreme je taky k ničemu. Ty spoje sice jedou datově super ale latenčně je to dost katastrofa na to že klientovi má měřák na netu ukázat s přehledem 30Mbit.
No ale co s tim? asi nic co.
0 x
ted sem rozjel link na 13km, jen lehce pres limit
, WaX29dbi na obo stranach,nv2, Nko, 40Mhz, link speed 120/120Mbit., BandT mezi tikama 40Mbit TCP, tedy na strop CPU. Bezny net DL 6-8Mbit, UL 13-20Mbit., RoS posledni 5.19.Co si o tom mam myslet nevim...rikej lidem ze vic spojeni tu lajnu vytizi na max...nekdy mam chut vyhazet z pateri Tiky a dat UBNT mrchy, ale todle klesnuti si nechavam jako nouzovou moznost
PW

PW
0 x