❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Zatizeni site?

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
Dr.Easy
Kontaktovat uživatele:

Zatizeni site?

Příspěvekod Dr.Easy » 13 years ago

Ahoj,

experimentuju na par mistech s DUDE, cacti a smokee... co by me zajimalo... jsou zname nejake nesvary ohledne DUDE? treba ze zatezuji sit mnohem vice jak ostatni monitoringy? Pokud ho nasadim, budu vyuzivat pouze ping.
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 13 years ago

Monitoruji pomocí Dude mnoho strojů, jednotky stovek a odebírá to ze sítě cca 150Kb/s, u spojů je nastaveno i snmp takže to načítá i víc než jen pingy. Samotnej ping nikdy nebyl datovej problém. Jediné co mi na Dude vadí, je ta nestabilita pingů. Mám Dude puštěné na stroji s atomem a ani stroje které jsou připojené přes eth nemaj stálé pingy, tak nevím jestli to není nedostatečným HW, ale procesor jako takový nemá nějakou super zátěž,.. tak nevím co k tomu to Dude vede. Možná to mám ale jen na blbém železe, přitom je to puštěné na linuxu a nic jiného tam neběží.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 13 years ago

nee, to je dudem
0 x

dagus

Nemít v tom rozkreslenou celou síť, možná bych přemýšlel o přejití na něco jiného, jaké monitorovací softwary by jste doporučili? Důležitý parametr je pro mě možnost načítání a grafování přes snmp (ale abych to nenastavoval 30min na stroj) pingání, které bude alespoň trošku konstruktivní a ne jen jde ping jde mizerne a nejde, protože víc dude z grafů neřekně je to fakt jak noty na buben, musím to pak porovnávat se strojem vedle na kabelu, a nějaká možnost udělat si "mapu" sítě s možností podsítí a mapového podkladu. Vždy mám mapu a na ní body podsítí a v nich je danej vysílač s dalšíma spojema(ty spoje jsou samo i na tom mapovém podkladu). Existuje něco takového krom dude?
0 x

reset

a reseni je tak jednoduche, uz jsem o tu o tom nekolikrat zminil , staci cist
me dude uz grafuje dobre .
0 x

reset

dude samotnej je na mereni latenci nepouzitelnej a to na jakymkoliv hw, na jakykoliv platforme.

widle na siti odmitam (z principu) , ale kolega to zkusil rozbehnou i na nich , zkusebne.
na linuxu (debian) je provozovat duda asi jako drbat se levou rukou za pravym uchem (Xka, grafika, root)
na mikrotiku je to asi nejlepsi, jednoducha instalace, nepotrebujete mit hlavne grafiku

vysledek je ale vsude stejnej , latence je asi jako predpovedi politiku (vycucana doslova z prstu)

Zkousel jsem ho instalovat na alixe na hdd (kvuli spotrebe), ale tam bych rekl, ze je asi pomaly radic a pristup na disk moc vytezuje system.
Lepsi reseni je to na atomu, tam to beha slusne.

Vtip reseni:
Musite mit na siti ale dalsiho duda - agenta, ten muze bezet bez problemu na MK, na alixu s flaskou, jeden alix dokaze (muj odhad) monitorovat cca 1000zarizeni , vychazim ze zatizeni, ted mi to monitoruje cca 400 zarizeni (latenci a snmp) , zatez je kolem 30% .
V dudovi - server si date jako vyhoziho agenta prave toho druheho, dude agent , pres nej probiha mereni, zadny extra nastavovani .

dude server -> dude agent -> monitorovani klientu

A grafovani latenci je hned "presne" , data jsou stale na serveru.

Jedinou chybku, ktere jsem si vsimnul je to, ze kdyz dude agent se odpoji (vypadek elektriky, reboot, nedostupnost na siti po nejakou dobu ) , dude server se jiz nedokaze na agenta pripojit , i kdyz se tvari jako pripojenej , musi se to rucne disabled / enabled

Zkoousel jsem nainstalovat duda agenta na rb750G (pouzivame jako paterni routry), masiny jsou ale nestabilni, je proste potreba, aby to bezelo na extra masine.

Je to sice takovy zajimavy reseni , ale funkcni .
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

takze chapu to dobre, ze staci pichnout do vedlejsiho portu switche (na ktery je pripojen i server) nejake RBcko, ktere bude delat pouze toho agenta a zadne to grafovat presne? :D
0 x

reset

jo ,
jen kazdy RB ma moc malo pameti, pro beh to staci, alix mi prijde jako lepsi reseni , ale vylozene jen na RB (extra masina pro duda) jsem to jeste nezkousel , zkousel jsem to na dvou paternich RB , ale to se mi neosvedcilo, po case prestaly fungivat , mozna prave malo ramky, nevim
, zkus to a dej vedet
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Oki, vyzkousim, mam tu jednu rb411... ja zas nemam moc zarizeni (cca 70) na monitoring, tak to snad bude stacit
0 x

dagus

reset: Díky moc to si zkusím, jinak jsem s dude spokojenej. Takže ideální řešení je mít atoma s hdd na sběr dat a alixe na agenta :-), jen tak blbě bez jakéhokoliv studování se zeptám, něco jako záložní agent existuje? Jakože bych měl dva agenty? Kdyby to byla úplná kravina, tak ani neodepisuj. Díky 8)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

dagus píše:reset: Díky moc to si zkusím, jinak jsem s dude spokojenej. Takže ideální řešení je mít atoma s hdd na sběr dat a alixe na agenta :-), jen tak blbě bez jakéhokoliv studování se zeptám, něco jako záložní agent existuje? Jakože bych měl dva agenty? Kdyby to byla úplná kravina, tak ani neodepisuj. Díky 8)

jasne, agentu muzes mit vice - ono puvodni myslenka programatoru byla takova, ze na kazdem AP pobezi agent a ten bude zasilat data jen o nejblizsich zarizenich do dude serveru.
0 x

Honza_S

Příspěvekod Honza_S » 13 years ago

čili jako agent by se dala použít i nějaká 711 s odpáleným wlanem ? těch bych asi pár našel ;)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

tak vysledek je dosti pochybny teda... ty grafy sou uplne jine, zacli se trochu "hybat" ale porad.. nektere zarizeni po eth (co predtim melo 0ms) ma ted 3-7,5ms jinaci naopak z klasickych 15ms na bezdratu padlo na 1-3ms ... nevim. Jinak RB jede do 10% max, ramky ma 10MB volnych, disk taky tak
0 x

reset

nevim, me se ty pingy zlepsily a znatelne
ted jsem to zkousel na RB411AH , s odinstalovanym cimkoliv a vypada to stejne jako na alixu.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

hmm tak to nevim teda.. ja tam mel nainstalovano taky pouze 4 zakladni balicky... mozna ta obyc 411 na to asi nebude nejvodnejsi...
0 x