Cacti nekresli grafy, nedava zadny hodnody, vsude je nan.
Nemate nekdo napad ?
---------
Naistaloval jsem na debian cacti (apt-get install cacti). Vsechno jsem nastavil default.
nakopiroval templates pro mikrotik.
Pridal device. Cacti nacetlo data z routeru (SNMP ok) uptime, queue simple/tree (vsechny polozky), interface atd.
Dal jsem vytvorit grafy a nechal bezet masinu aby sbirala
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
cacti funguje nezobrazuje data v grafech
Tvori se ti grafy v Default Tree - Localhost? Tj. samotneho linuxoveho stroje?
0 x
rrd soubory se vytvori (velikost 56224 B a cas zmeny se meni) tak to neco asi vytvari . Pro lokal to data vygenerovalo cca 1min, ale pripada me ze uz to negeneruje.
jestli nekdo tusi, tak mu dam pristup na root a web na ten debian, aby na to mrknul.
jestli nekdo tusi, tak mu dam pristup na root a web na ten debian, aby na to mrknul.
0 x
Zkus device i lokalhosta smaznout vcetne grafu a pridat znovu. Koukni, jestli se ti potom tvori .rrd a ve kterem adresari.
Po standardni instalaci v debianu je tusim adresar RRA mimo hlavni adresar cacti a kdyz se vrtas v nastaveni, nebo upgradujes cacti, tak se cesta k ukladani souboru .rrd zmeni na ../cacti/rra a to je ta chyba. Muze stacit ten adresar vytvorit, dat mu prava k zapisu a znovu pridat device.
Pripadne mi hod ssh i www pristup do pm.
Po standardni instalaci v debianu je tusim adresar RRA mimo hlavni adresar cacti a kdyz se vrtas v nastaveni, nebo upgradujes cacti, tak se cesta k ukladani souboru .rrd zmeni na ../cacti/rra a to je ta chyba. Muze stacit ten adresar vytvorit, dat mu prava k zapisu a znovu pridat device.
Pripadne mi hod ssh i www pristup do pm.
0 x
tak uz to beha vsechno jsem smaznul a rozjel to znova
0 x
Mam trochu iny problem, mne vsetko "FUNGUJE" docela dobre, vsetky grafi to pekne vykresluje atd ... ale problem je v tom, ze vobec nesedi velkost dat ktoru ukazuje MK a ktoru cacti
Zoberme si napr queue simple ak sa pozrem na prenesene data cez winbox, tak ukazuje prenesenych 2200MB a cacti ukazuje 120MB (pri hodinovom grafe sa to refreshuje kazdu minutu, takze tam problem nevidim).
Vedel by niekto poradit v com by mohol byt problem ?
Zoberme si napr queue simple ak sa pozrem na prenesene data cez winbox, tak ukazuje prenesenych 2200MB a cacti ukazuje 120MB (pri hodinovom grafe sa to refreshuje kazdu minutu, takze tam problem nevidim).
Vedel by niekto poradit v com by mohol byt problem ?
0 x
Vem si ze ti to odecita kazdou minutu a ty stazeny data to pocita z aktualni hodnoty, zrovna v te minute. Takze proto se ti to muze rozchazet. Naproti tomu MKcko ti to pocita ihned. Tak asi nejak
Ja bych to neresil, me to dela taky. Ale rikal jsem si, ze az udelam reset Routeru, tak se stejne data resetnout a Cacti bude pocitat dal. Takze se to nakonec stejne rozejde.
Ja bych to neresil, me to dela taky. Ale rikal jsem si, ze az udelam reset Routeru, tak se stejne data resetnout a Cacti bude pocitat dal. Takze se to nakonec stejne rozejde.
0 x
Je to skutocne tak ??
Ak ano, ma potom nejaky vyznam pouzivat cacti ??????
Ak ano, ma potom nejaky vyznam pouzivat cacti ??????
0 x
Nevym jestli je to tak, ale myslim si to. Jelikoz to vycita ze SNMP. A pouziva funkci pro vypocet AVERAGE z rrd. Kdyby vycital data primo ze SQ ne QT a ty tam dosadil tak to chapu
0 x
mne ide prave o to, ze aj ked sa resetne MK, tak cacti nepocita od nuly, ale pokracuje dalej
0 x
Ja tedy nevim, ale SNMP se pocita trochu jinak, a to tak, ze se zmeri hodnota a potom se pocitaji rozdily mezi poslednim merenim a aktualnim merenim, tudiz maximalne co ti pocita average je to, ze to pocita average rychlost za ten casovy usek, ktery mas nastaveny pro aktualizaci(stazeni novych snmp dat)
0 x
Vsak presne tak. Prumer poslednich hodnot za mereny cas. Tak jsem to myslel. Proto se to nikdy nemuze sejit s tim co je MKcku
Ajfel píše:Ja tedy nevim, ale SNMP se pocita trochu jinak, a to tak, ze se zmeri hodnota a potom se pocitaji rozdily mezi poslednim merenim a aktualnim merenim, tudiz maximalne co ti pocita average je to, ze to pocita average rychlost za ten casovy usek, ktery mas nastaveny pro aktualizaci(stazeni novych snmp dat)
0 x
hocimin1 píše:Vsak presne tak. Prumer poslednich hodnot za mereny cas. Tak jsem to myslel. Proto se to nikdy nemuze sejit s tim co je MKckuAjfel píše:Ja tedy nevim, ale SNMP se pocita trochu jinak, a to tak, ze se zmeri hodnota a potom se pocitaji rozdily mezi poslednim merenim a aktualnim merenim, tudiz maximalne co ti pocita average je to, ze to pocita average rychlost za ten casovy usek, ktery mas nastaveny pro aktualizaci(stazeni novych snmp dat)
Prave proto se to musi sejit s tim co je v MK, rozdily jsou minimalni, ci spise zadne, pouze v rychlosti to muze delat mensi rozdily z duvodu nestejneho casu pro zjistovani, u nas je to stejny usek jako v MK tedy 5 minut, ale zacatek a konec mereni je ruzny.
Graf na MK

Graf pocitany zpusobem co pisu

0 x
Vsak grafy sedej. Ale tady se pise o tom ze cacti ma graf s Total Bandwidth. A tam, ze se data rozchazeji s tim co je bytes v QUEUE.
0 x