❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Network Monitor application

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
micrak

Network Monitor application

Příspěvekod micrak » 16 years ago

Co kdo používáte na monitoring sítě?
Vyzkoušel jsem již nagios, dude, ale ani jedno mě nějak nepřišlo dobré.
V dude máme asi 1500 sledovaných IP s SNMP a začíná být dosti agresivní za zahcuje SW.
Takže hledám něco jiného, SNMPC je sice super ale 60t za to dávat nehodlám.
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

Zabbix?
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

micrak

Příspěvekod micrak » 16 years ago

Já jsem tu otázku pokládal, protože jsem čekal nějakou odpověď typu : já používám tohle protože oproti tomu to má tohle a tohle navíc.
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

micrak píše:Já jsem tu otázku pokládal, protože jsem čekal nějakou odpověď typu : já používám tohle protože oproti tomu to má tohle a tohle navíc.

No ja sem nic jineho nepouzil nikdy a navic ani zabbix jeste nemam dokonale rozbehnuty k obrazu svemu. Vic toho o nem rict nemohu.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

RaMa

Příspěvekod RaMa » 14 years ago

Rad bych obnovil tuhle diskuzi.

Co pouzivate na monitoring dostupnosti, sledovani signalu na pojitkach, trafic atd.?
0 x

Star_Gate

Příspěvekod Star_Gate » 14 years ago

Co cacti? poměrně nenáročný a jednoduchý. neni to klasický monitoring ale na sledování signálu a trafficu super. + si přidej template pro smokeping nebo podobně a máš co potřebuješ.
0 x

zdenekr

Příspěvekod zdenekr » 14 years ago

Ja v siti používam todle je to celý linux distro založení na Centos 5, http://cactiez.cactiusers.org/ je to CactiEz komplet je tam modul holt a monitor a mame to jako sekundarní dns .
Jede mi to na P 3 500MHz s 256 MB ram a 40 Giga diskem zatím pokojenost Zdenek
0 x

RaMa

Abych nastinil moji predstavu.

Rad bych si tam zadal bezdratove spoje a monitoroval signal. Mockrat se mi stalo ze mi klesl signal treba o 10dBi a ja si toho vubec nevsiml (pri stovkach spoju to nejde kontrolovat rucne).
Zadavat tam hlavne ping na spoje.
Monitorovat: DNS, HTTP, SMTP (popr. MySQL).
Vsechno to spustit na jednom virtualni stroji a vubec se o to nestarat. Jen aby mi to posilalo varovani na mail a ty dulezite pres SMS (na mobilni email).
Ten CastiEZ uz stahuju. Potom napisu dojmy :-)
0 x

RaMa

Pouziva nekdo Zabbix?
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

ja pouzivam:
Nagios: na ap a hw site pro hlaseni vypadku
Smokeping: na vsechny zarizeni, co maji v siti IP(vyjma domacich pc a routeru)
Rosinfo: na monitoring signalu vsechy bezdratovych zarizeni na siti, grafovani prutoku pres jednotliva rozhrani
IPFM: mereni stazenych dat jednotlivych uzivatelu
MRTG: kresleni grafu prenesechy dat jednotlivych uzivatelu
Eximstat: na smtp serveru site
Flow-tools+fprobe: pro logovani

Vim ze neni idealni mit toliko aplikaci, ale uz jsem si zvyknul.

Mira

PS: Neporadi nekdo, jak nastavit dependencies v nagiosu? Me uz z tech manualu boli hlava. :wink:
0 x

RaMa

miract píše:ja pouzivam:
Rosinfo: na monitoring signalu vsechy bezdratovych zarizeni na siti, grafovani prutoku pres jednotliva rozhrani

Mira

PS: Neporadi nekdo, jak nastavit dependencies v nagiosu? Me uz z tech manualu boli hlava. :wink:

Prave, tomu bych se rad vyhl.
Hlavne do tech aplikaci kam clovek nechodi denne nebude takovy prehled, obcas se na neco zapomene.

Ten CactiEZ jsem rozchodil, ale nejak se mi nepozdava. Zkusim na to mrknout jeste zitra.
0 x

Besito

Příspěvekod Besito » 14 years ago

RaMa píše:
miract píše:ja pouzivam:

Mira

Prave, tomu bych se rad vyhl.
Hlavne do tech aplikaci kam clovek nechodi denne nebude takovy prehled, obcas se na neco zapomene.

Ten CactiEZ jsem rozchodil, ale nejak se mi nepozdava. Zkusim na to mrknout jeste zitra.

Ahoj, jak ti funguje CactiEZ?

Dikec za info :-)
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 14 years ago

Ja sem pro Cacti na grafovani, plus modul network map, monitor a threshold ... A mas i alarmovani ... Neni to tak sofistikovany jako treba Zabbix ci Nagios, ale je to rozbehane behem odpoledne, coz se o Nagiosu ani Zabbixu rict neda ... :idea:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 13 years ago

Zabbix ma zdlhavu instalaciu a pride mi taky neprehladny a navyse po instalaci mi nemonitoruje a vypisuje ze server na ktorom bezi je offline, budem to musiet preinstalovat. Podobne nagios, ten mi siel ale nenasiel som ziadny jednoduchy navod na konfiguraciu. Problemom pri tychto programoch je ze ked to clovek vidi prvykrat je to pre neho mismas, je tam velmi vela veci na konfigurovanie a straca sa v tom.
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 13 years ago

RaMa píše:Prave, tomu bych se rad vyhl.

Tak to je cas si neco udelat sam, ja jsem si delal sam, kdyz tam zadavam apecko, tak tam dam proste IP, jmeno, jestli umi snmp, jestli je to MK, jestli to chci opingavat a zbytek uz si to domysli samo, sleduje to ping, prutoky na ifacech, signaly, pokud je to MK, tak i CPU load v dalsi polozce systemu je nastaveny shaper a ten sleduje prutoky celeho QT. Zadny hotovy system totiz nebude presne podle toho co chces, tak musis sam, neni to nic sloziteho.
0 x