Pěkný večer,
co všechno monitorujete u switchů? Já potřebuju vědět jestli ten switch jede a případně jestli není přetížený CPU a RAM. Co dál u switchů monitorujete?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Monitoring switchů
-
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
-
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
hafieror píše:stav a název portů
Jde mi o to, že to nastavím do našho zabbixu, jakej smysl to má vidět v zabbixu, k čemu je to využitelný?
sub_zero píše:+ vytížení jednotlivých VLANů a trunků
Jasně VLANy nemam, ale trunky určitě monitorovat budu.
0 x
Rudolf Dvořák píše:Jde mi o to, že to nastavím do našho zabbixu, jakej smysl to má vidět v zabbixu, k čemu je to využitelný?
u.
- kdyz se me nekdo pripoji do volnyho portu, tak o tom vim
- kdyz me padne port na switchi kterej ma byt up tak vim ze je problem. Napriklad mam kruh a kdyz jeden padne, tak vidim na okolnich port down. Pokud by byl port down jen jeden, tak je problem na propoji, pokud na obou tak na switchi.
Jeste hlidam uptime, abych videl po nedostupnosti jestli byl restartovanej.
0 x
Já hlídám ještě STP root port. Už v několika případech se mi to vyplatilo - port jako takový byl OK, ale trasa jela jinudy. Jediný problém je v tom, že jsem ještě nenašel v SNMP stav jiných instancí, než MST0 (tam kde používám MST, samozřejmě).
hafieror píše:- kdyz se me nekdo pripoji do volnyho portu, tak o tom vim
- kdyz me padne port na switchi kterej ma byt up tak vim ze je problem. Napriklad mam kruh a kdyz jeden padne, tak vidim na okolnich port down. Pokud by byl port down jen jeden, tak je problem na propoji, pokud na obou tak na switchi.
Jeste hlidam uptime, abych videl po nedostupnosti jestli byl restartovanej.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
-
ludvik píše:Já hlídám ještě STP root port. Už v několika případech se mi to vyplatilo - port jako takový byl OK, ale trasa jela jinudy. Jediný problém je v tom, že jsem ještě nenašel v SNMP stav jiných instancí, než MST0 (tam kde používám MST, samozřejmě).
u cisca se to resi pomoci zakodovani vlan do komunity: community@vlanid . Takhle sledujeme zda je konkretni port vkonkretni vlan v backup/blocked stavu nebo ne
0 x