Zdravím zkušenější, mohl by mě někdo stručně nastínit
jaký je základní rozdíl mezi těmito dohledy
na co je dobrý den, nebo ten, a co je tak dobrý kompromis ?
je na čase nasadit do sítě něco víc než jen dude a tak nevím co je dalšího na řadě
díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
cacti,zabix,nagios
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Otazkou je co vlastne potrebujes 
Ja sem leta zvyklej na Cacti a vse resim pres nej. SNNP a bash/php skripty.
Zabix zas pouziva kolega hlavne stylem klient-server.
Nagios? Nikdy se mi ho nepodarilo zprovoznit, nastavit... Vzdy sem ho vyhodil a nechal Cacti s pluginy...

Ja sem leta zvyklej na Cacti a vse resim pres nej. SNNP a bash/php skripty.
Zabix zas pouziva kolega hlavne stylem klient-server.
Nagios? Nikdy se mi ho nepodarilo zprovoznit, nastavit... Vzdy sem ho vyhodil a nechal Cacti s pluginy...

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
- zdenek.svarc
- Administrator
Zabbix a Nagios jsou substituty. Oba slouží k dohledu sítě, proaktivnímu i urgentnímu upozorňování na nedostupnost či mezní hodnoty. Včetně eskalací.
Cacti není zdaleka tak komplexní. Jeho primární úkol je vizuální znázornění trendů (např. síťový tok, vytížení CPU) pomocí RRDTools knihovny. Nevím do jaké míry úspěšnosti základní funkcionalitu rozšířují Cacti pluginy, ale hádám, že takovém Zabbixu se to rovnat určitě nemůže. Přičemž Zabbix i Nagios grafování také obsahují, Zabbix vektorové a Nagios, stejně jako Cacti, přes RRDTool.
Cacti není zdaleka tak komplexní. Jeho primární úkol je vizuální znázornění trendů (např. síťový tok, vytížení CPU) pomocí RRDTools knihovny. Nevím do jaké míry úspěšnosti základní funkcionalitu rozšířují Cacti pluginy, ale hádám, že takovém Zabbixu se to rovnat určitě nemůže. Přičemž Zabbix i Nagios grafování také obsahují, Zabbix vektorové a Nagios, stejně jako Cacti, přes RRDTool.
0 x
já osobně používám pro dohled dudáka, celkem jsem si ho už vyladil a šlape dobře. Máme samé mikrotiky na síti jediné co není mikrotik jsou pojítka a switche (alcoma, tplink).
Pro grafy jsme dříve měli kaktus, ale nějak přestal stíhat grafy a halvně+ tro dělal po 5 minutách což bylo nepřesný, momentálně mám svůj vlastní software, který mi kreslí grafy po minutě s dobrou přesnotí, používá RRD. Kreslit grafy do Mysql jak dělá zabbix mi nepřipadá šťastné řešení kor když je těch grafů hodně.
Pro grafy jsme dříve měli kaktus, ale nějak přestal stíhat grafy a halvně+ tro dělal po 5 minutách což bylo nepřesný, momentálně mám svůj vlastní software, který mi kreslí grafy po minutě s dobrou přesnotí, používá RRD. Kreslit grafy do Mysql jak dělá zabbix mi nepřipadá šťastné řešení kor když je těch grafů hodně.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
- zdenek.svarc
- Administrator
Zabbix nekreslí "grafy do mysql". Poslední software, který grafy negeneroval on-fly bylo MRTG. RRDTools i Zabbix vykresluje grafy na požádání. Z čehož plyne i druhá nepřesnost, tudíž že RRDTools "vykresluje grafy po pěti minutách". Vzorkování je věc kolektoru, nikoliv grafické knihovny. Když budu odečítat SNMP countery každých pět vteřin, může i RRDTools vykreslovat každých pět vteřin.
0 x
jasně ale vykreslovací knihovna je k ničemu když má nepřesná data a v případě cacti po 5 minutách cmd či spine.
tady se bavím o uložených datech a pokud v případě zabbixu budu každou minutu nedej bože každých 30 sec ukládat data do mysql tak si to vyžádá pořádný server. RRD bych řekl že má toto lépe vyřešené.
ukládat mraky dat do mysql a potom to vykreslovat třeba v phpGD mi přijde trochu jako bastl, ale ať si každý používá co chce. jediné co na tom vidím je to že třeba několik rok zpět jsou data stále hodně přesná, ale toto mi nepotřebujeme, tak jsme zvolili RRD.
tady se bavím o uložených datech a pokud v případě zabbixu budu každou minutu nedej bože každých 30 sec ukládat data do mysql tak si to vyžádá pořádný server. RRD bych řekl že má toto lépe vyřešené.
ukládat mraky dat do mysql a potom to vykreslovat třeba v phpGD mi přijde trochu jako bastl, ale ať si každý používá co chce. jediné co na tom vidím je to že třeba několik rok zpět jsou data stále hodně přesná, ale toto mi nepotřebujeme, tak jsme zvolili RRD.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
- zdenek.svarc
- Administrator
Prosím, přečti si pořádně můj předchozí příspěvěk. Jinak co se týká přesnosti historických dat, pak je to opět trochu jinak, protože to RR ve slově RRDtools je round-robin. To znamená, že přesnost dat se s nárůstem časové osy ztrácí.
0 x
Prosím přečti si co jsem psal, psal jsem že RRD je nepřesné:
"ukládat mraky dat do mysql a potom to vykreslovat třeba v phpGD mi přijde trochu jako bastl, ale ať si každý používá co chce. jediné co na tom vidím je to že třeba několik rok zpět jsou data stále hodně přesná, ale toto mi nepotřebujeme, tak jsme zvolili RRD."
Jestli to z této věty nechápeš, tak už nevím.
nebudu tu už nic psát k tomuto tématu, jinač bych se musel rozčilovat a zbytečně by mi zas někdo dal BAN...
"ukládat mraky dat do mysql a potom to vykreslovat třeba v phpGD mi přijde trochu jako bastl, ale ať si každý používá co chce. jediné co na tom vidím je to že třeba několik rok zpět jsou data stále hodně přesná, ale toto mi nepotřebujeme, tak jsme zvolili RRD."
Jestli to z této věty nechápeš, tak už nevím.
nebudu tu už nic psát k tomuto tématu, jinač bych se musel rozčilovat a zbytečně by mi zas někdo dal BAN...
0 x
- lwq
- Kontaktovat uživatele:
RRDTool i Cacti (tim padem) umi kreslit grafy i po 30 sekundach treba ... Ale je to zbytecna blbost.
Navic je otazka jak casto s SNMP data na danem zarizeni obnovuji a jak SNMP dotazy zarizeni vytezuji. Nektery Cisco switch pod naporem Dude lehaji ...
Mam pod palcem nekolik Cacti platforem, kdy nejvetsi ma docela slusne pocty prvku, grafu, DS ... Porad to bez problemu stiha na 12core Xeonu ... Tedy Cacti toho umi HOOOdne ...
Prikladam par prikladu ...
Navic je otazka jak casto s SNMP data na danem zarizeni obnovuji a jak SNMP dotazy zarizeni vytezuji. Nektery Cisco switch pod naporem Dude lehaji ...
Mam pod palcem nekolik Cacti platforem, kdy nejvetsi ma docela slusne pocty prvku, grafu, DS ... Porad to bez problemu stiha na 12core Xeonu ... Tedy Cacti toho umi HOOOdne ...

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
- lwq
- Kontaktovat uživatele:
- zdenek.svarc
- Administrator
okoun píše:jediné co na tom vidím je to že třeba několik rok zpět jsou data stále hodně přesná, ale toto mi nepotřebujeme, tak jsme zvolili RRD.
Máš pravdu, zaměnil jsem "nepotřebujeme" za "potřebujeme". Omlouvám se.
0 x
Tak jsem uspěšně nainstaloval nagios ale nevím jak jej přesně nastavit, neměl by někdo nastavenej konfig pro vyčítání snmp z mikrotiků
kterej bych tam šoupnul a jen si měnil ipčka ?
0 x
martynek píše:Tak jsem uspěšně nainstaloval nagios ale nevím jak jej přesně nastavit, neměl by někdo nastavenej konfig pro vyčítání snmp z mikrotiků
bez spis do cacti/cactiEZ
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.
lwq píše:
tady si asi nekdo vyhral s barvickami, pekne

0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.
-
Ja osobne pouzivam zabbix.
Som s nim max spokojny. Hlasi mi to co potrebujem a vzdy som vcas informovaný o danom probléme.
Troska co ma pri zabbixe trapi je, že všetko musim si rucne povytvárať, ale tak co clovek nespravi po nociach
, aby mal klud a info o svojej sieti 
Som s nim max spokojny. Hlasi mi to co potrebujem a vzdy som vcas informovaný o danom probléme.
Troska co ma pri zabbixe trapi je, že všetko musim si rucne povytvárať, ale tak co clovek nespravi po nociach

0 x