Zdravim vsetkych,
ako som sa docital, tak ispadmin sa nam trosku zmenil a to na 1/ kto necvaka nic nema a 2/ kto ma peniaze, tak ten je VIP.
Co sa tyka mna, by som chcel byt niekde v strede.. a to tak, co viem, alebo sa da naucit si spravim sam a co je nadmoj rozum, by som si chcel dat spravit, cize za to zaplatit. Na moj/moje maile Sumprek doteraz neodpisal, co asi znaci, ze som niekde v skupine nula

.
Potrebujem poradit z dalsimi mojimi otazockami, tak sa obraciam tu na vas. Som rad, ze su a stale sa najdu ludia, ktori pomozu a su vobec ochotny pomoct, tymto patri moj obdiv a velke ĎAKUJEM.
Moje otazocky:
uvod/ mam routovanu siet a ispadmina som nasadil ked som mal cez 300x userov a sami viete, ze v tejto situaci nieco skusat, testovat, sa mooc nevyplaca. Tvrde by bola chyba potrestana a userov, by som tym len drazdil, ale k veci..
1a/ISP admin uz vie robit pekne grafy u klientoch (CCQ,ACK,Signal,...), ma svas niekto, alebo, ci sa vobec da nejako monitorovat i samottne routre. Nemam namysli CPU, trafik,... ale, ze by som napr: videl spoj, kvalitu, pripustnost ??? nieco take, ako v zlozke klienta???
1b/ skusam pomaly rozbiehat v sieti, aby ISPadmin bol troska viac vyuzitty, nielen na monitorovanie siete, ale aby robil, to co ma,. a to je dopisovat do siete (routerov) userov, MAC,MAC wirelles, filter... a tu stale neviem prist nato, ako samottny tvorcovia robili niektore veci. Napr: mam AP-vysielac a natom mam klientov RB411 a routovany RB333 na ktorom su dva rodine domy, cize dve rodiny a dve sluzby nezavysle nasebe. Ako mam tento klinsky router zapisat!?! ako router, alebo zariadenie, tak aby sa IP,MAC,..pripadne routa sama zapisla do AP-vysielaca a ja videl toho RB333 signaly, ACK,CCQ,... Pozeral som i wikipediu, ale nic take som tam nenasiel. Jedina cesta, ktorou by som to vyriesil, by asi bola, dat kazdemu zvlast antenu+RB,..
2/ mam UPS APC SMART 1500 2U do ktorej som kupil manazmentovu kartu, cize aby sa dala UPS pripojit cez lan a tym som chcel snej vytiahnut SNMP do ispadmina, cize nejake grafy, ake je teplota, stav baterii, cas vydrze baterii,.. Trochu som nastudoval OID, ale akosi si stym neviem rady. Ma svas niekto toto vyriesene, alebo si to nejako svojpomocne riesil sam??? Nasiel som toto k APC
http://support.ipmonitor.com/mibs/POWER ... /oids.aspx ,.. ale i tak som nejako neuspel,..a skusal, skusal,.. a nepodarilo sa mi to

3/ Ako som sa docital, ze je moznost, si dat niektore veci spravit v Sumerku na mieru, ako treba postupovat?? (telefonicky, ci mailoma a komu??) Co by napr.: vysiel taky graf UPSky??, pripadne licencne SAF spoja...
ZAVER: Som linuxovy antitalent a tak povediac, som rad, ze uz viem zopar veci o ISPadmine, ale z niektorymi vecami asi sam nepohnem bez vasej/inej pomoci. Niekedy ma staci troska pozduchnut, ale u niektorych veci by nepomohlo ma hodit z utesu

.Som len clovek a neviem vsetko,..alebo lepsie povedane, ze vsetko sa neda vediet..
Vopred dakujem tym, ktory budu vobec ochotny napisat a poradit mi,..