❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
roman.wifi@post.sk

Re: ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

Příspěvekod roman.wifi@post.sk » 15 years ago

Viete mi niekto poradit!!!!
ISPadmin, klienske a i administratorske rozhranie mi nejde, ale to je ten mensi problem...co by som zvladol, ale nejde sa mi nan pripojit ani cez SSH konzolu..
Tak povediac, som teraz v peknom "prusery". V podnelok ma byt v nasej dedine na cely den vypadok elektriny a v utorok, by sa mali klientom spravit fakturky, aby mohli platit. Skuste mi PROSIM poradit, pomoct...
Panovi Sysovi som pisal v piatok a myslim, ze tak skoro odoved ani nepride :(...tak skusam tu, ci sa stym niekto nestretol. Neviem, ci to sposobilo vypnutie servera, ale nejde mi to, od posledneho update_ispadmina 3.43 , ktory prebehol v poriadku a potom som spustil dalsi,. a od vtedy sa nedalo cez SSH pripojit,.. tazko povedat, co to sposobilo...

Vopred Dakujem tym, ktory sa budu snazit mi pomoct..
Přílohy
ispdmin_konzola.jpg
(16.12 KiB) Staženo 1767 x
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

roman.wifi@post.sk píše:Panovi Sysovi som pisal v piatok a myslim, ze tak skoro odoved ani nepride :(...tak skusam tu, ci sa stym niekto nestretol. Neviem, ci to sposobilo vypnutie servera, ale nejde mi to, od posledneho update_ispadmina 3.43 , ktory prebehol v poriadku a potom som spustil dalsi,. a od vtedy sa nedalo cez SSH pripojit,.. tazko povedat, co to sposobilo...

problem byl popsany v changelogu k 3.42, automaticky update linuxoveho serveru si zrejme stahnul novou verzi ssh, ale bohuzel obcas dojde k tomu, ze ssh vytuhne a je treba ho doinstalovat lokalne, viz moje komunikace se sumperkem:

Melo by postacovat preinstalovat SSH klienta na verzi OpenSSH_4.3p2, v systemu mate aktialne jinaci verzi.

Dle p. Syse by melo dostacovat spusteni techto prikazu:
apt-get remove openss-client
apt-get install openssh-client openssh-server ssh

Normalne bych to provedl vzdalene, ale vzheldem k tomu, ze se jedna o SSH a kdyby nastal nejaky problem,
nebyl bych pak schopen se na stroj znovu vzdalene prihlasit a doresit jej. Z toho duvodu spise doporuciji
provest reinstalaci SSH lokalne, primo na stroji.

takze bez a na lokale spust vyse popsane prikazy a ssh by melo naskocit.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

roman.wifi@post.sk

Ďakujem Michal.
I takato rada mi staci a zvladol som to. Nobol to presne ten postup, co ti napisali zo Sumerka, lebo tam bolo este daco poskodenie a musel som to rucne nahodit prikazmi,.ale podarilo sa to rozbehat. Teraz uz mi ide klienske, administratorske rozhranie a i SSH konzola. :wink:
ESETE RAZ Ďakujem za pomoc a hlavne za ochotu pomoct :wink:

PS: Zo Šumperka mi zatial nikto ani neodpisal :? , zvlastna komunikacia, ci formou emailu alebo telefonatu.... :( Ak by mi napisali, dam to tuna vediet.
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 15 years ago

Sumperk uz moc nereaguje, ted uz to bude fungovat temer jak MK, za licence platte, support temer 0 nebo vyplazni balik a budem se bavit....ale plno veci se da zvladnout ale za ty aktualizace budem proste platit :cry:
0 x
Daniel Tasáry

michal.siman

dantasik píše:Sumperk uz moc nereaguje, ted uz to bude fungovat temer jak MK, za licence platte, support temer 0 nebo vyplazni balik a budem se bavit....ale plno veci se da zvladnout ale za ty aktualizace budem proste platit :cry:

podle me je to normalni stav. nikde to nefunguje jinak. a ani nemuze. koupil jsi si produkt. k tomu produktu je zpracovana dokumentace (coz aktualne je, wiki). paklize chces mit ten produkt aktualni, pak si platis za upgrade. tohle je normalni i u jinych produktu. pokud zjistis ze neco nefunguje tak jak ma, pak to muzes nahlasit autorum, pokud je to opravdu chyba tak ji opravi. pokud je to tva nevedomost tak te odkazou na wiki a nebo poradi jak to vyresit. s tim mam osobni zkusenost. nasel jsem par chyb a parkrat jsem i neco delal blbe nebo jsem si proste neprecetl dokumentaci. takze to je vse ok. pokud chces porad s tim jak vystavit fakturu a jsi linej cist dokumentaci, tak si za to proste zaplatis. nic vic, nic min. paklize to srovnam napr. s ucetnim programem Money S3 tak je to stejne. i tam to tak funguje. ja v tom nevidim problem.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

knedlik
antispam: Ano

Příspěvekod knedlik » 15 years ago

Zeptám se tady, jelikož dotaz není ani chyba, ale stejně není ani uvedena ve wiki. Třeba bude někdo vědět.
Zvažuji nastavit u tarifu časový úsek, kdy se mají počítat data do FUP a nějakým způsobem udělat fup. Časový úsek je třeba od 16 do 22.hodiny.
1) Zajímalo by mě, kdy se vynuluje, neboli přestane uplatňovat FUP?? Po 22 hodině nebo až po půlnoci ??
2) V připade, že zákazník dosáhne FUPu třeba v 20:00 a sníží se mu rychlost na např. polovinu na dobu 6 hodin, kdy se mu toto omezení vypne?? po uplynutí 6 hodin a nebo po 22 hodině a nebo o půlnoci??
0 x

michal.siman

knedlik píše:Zeptám se tady, jelikož dotaz není ani chyba, ale stejně není ani uvedena ve wiki. Třeba bude někdo vědět.
Zvažuji nastavit u tarifu časový úsek, kdy se mají počítat data do FUP a nějakým způsobem udělat fup. Časový úsek je třeba od 16 do 22.hodiny.
1) Zajímalo by mě, kdy se vynuluje, neboli přestane uplatňovat FUP?? Po 22 hodině nebo až po půlnoci ??
2) V připade, že zákazník dosáhne FUPu třeba v 20:00 a sníží se mu rychlost na např. polovinu na dobu 6 hodin, kdy se mu toto omezení vypne?? po uplynutí 6 hodin a nebo po 22 hodině a nebo o půlnoci??

Vyprdni se na FUP :-)

Ale ted vazne, tohle je dotaz bud na nekoho kdo to pouziva a nebo na sumperk, to je vlastne dotaz na funkcionalitu, takze to bych resil s nima a rovnou telefonem. Kdyz budes mit stesti tak te prepoji primo na toho kdo tohle programoval a ten bude vedet. A druha vec, nastav si to a vykousej to, trebas na sobe, to je taky dost jednoduche.
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 15 years ago

FUP ti bude fungovat tak, jak si ho nastavis :D
Ja jsem ho kdysi nastavil na jedne klientske 411, kterou mel znamy pichlou v baru do kamerovyho systemu a kdyz se nudil, cumel na kamery. Jenze to mel doma pusteny furt, i kdyz v tom baru zrovna sedel...
Tak jsem mu tam nastavil FUPko ze hodinu mu to pojede full a po ty hodine mu to na hodku padne na minimum a takhle se to bude opakovat.
Takze se to nulovalo vzdy po ty nastaveny hodine.
Akorat se ta 411 po mesici z tech zapisu vzdycky zblaznila, musel jsem ji zresetovat pripadne upgradovat a pak zas chvili jela. Nakonec jsem to fupko vypnul, ISPkiller uz do ni neleze a je klid...
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 15 years ago

Jeden z disků serveru ISPadmin nám začal chrčet zkrátka jde do kytek. Jak by jste postupovali při výměně?
Stačí jen odpojit a dát nový? Přezrcadlí se to pak automaticky?
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

soucez píše:Jeden z disků serveru ISPadmin nám začal chrčet zkrátka jde do kytek. Jak by jste postupovali při výměně?
Stačí jen odpojit a dát nový? Přezrcadlí se to pak automaticky?

Pokud tam mas SW raid mdadm, tak by melo stacit tohle:

============================================
/dev/sdx1 je vadny disk

odebrani vadneho disku
----------------------------
mdadm --manage --set-faulty /dev/md0 /dev/sdx1
mdadm /dev/md0 -r /dev/sdx1

pridani noveho disku
-------------------------
mdadm /dev/md0 -a /dev/sdx1

kontrola funkce
-------------------
mdadm --detail /dev/md0

Sledovani stavu rebuildu
------------------------------
watch cat /proc/mdstat
============================================

Je to obecny postup na linuxu(debian).

Mira.
0 x

roman.wifi@post.sk

Zdravim vsetkych,
ako som sa docital, tak ispadmin sa nam trosku zmenil a to na 1/ kto necvaka nic nema a 2/ kto ma peniaze, tak ten je VIP.
Co sa tyka mna, by som chcel byt niekde v strede.. a to tak, co viem, alebo sa da naucit si spravim sam a co je nadmoj rozum, by som si chcel dat spravit, cize za to zaplatit. Na moj/moje maile Sumprek doteraz neodpisal, co asi znaci, ze som niekde v skupine nula :? .

Potrebujem poradit z dalsimi mojimi otazockami, tak sa obraciam tu na vas. Som rad, ze su a stale sa najdu ludia, ktori pomozu a su vobec ochotny pomoct, tymto patri moj obdiv a velke ĎAKUJEM.

Moje otazocky:
uvod/ mam routovanu siet a ispadmina som nasadil ked som mal cez 300x userov a sami viete, ze v tejto situaci nieco skusat, testovat, sa mooc nevyplaca. Tvrde by bola chyba potrestana a userov, by som tym len drazdil, ale k veci..

1a/ISP admin uz vie robit pekne grafy u klientoch (CCQ,ACK,Signal,...), ma svas niekto, alebo, ci sa vobec da nejako monitorovat i samottne routre. Nemam namysli CPU, trafik,... ale, ze by som napr: videl spoj, kvalitu, pripustnost ??? nieco take, ako v zlozke klienta???

1b/ skusam pomaly rozbiehat v sieti, aby ISPadmin bol troska viac vyuzitty, nielen na monitorovanie siete, ale aby robil, to co ma,. a to je dopisovat do siete (routerov) userov, MAC,MAC wirelles, filter... a tu stale neviem prist nato, ako samottny tvorcovia robili niektore veci. Napr: mam AP-vysielac a natom mam klientov RB411 a routovany RB333 na ktorom su dva rodine domy, cize dve rodiny a dve sluzby nezavysle nasebe. Ako mam tento klinsky router zapisat!?! ako router, alebo zariadenie, tak aby sa IP,MAC,..pripadne routa sama zapisla do AP-vysielaca a ja videl toho RB333 signaly, ACK,CCQ,... Pozeral som i wikipediu, ale nic take som tam nenasiel. Jedina cesta, ktorou by som to vyriesil, by asi bola, dat kazdemu zvlast antenu+RB,.. :(

2/ mam UPS APC SMART 1500 2U do ktorej som kupil manazmentovu kartu, cize aby sa dala UPS pripojit cez lan a tym som chcel snej vytiahnut SNMP do ispadmina, cize nejake grafy, ake je teplota, stav baterii, cas vydrze baterii,.. Trochu som nastudoval OID, ale akosi si stym neviem rady. Ma svas niekto toto vyriesene, alebo si to nejako svojpomocne riesil sam??? Nasiel som toto k APC http://support.ipmonitor.com/mibs/POWER ... /oids.aspx ,.. ale i tak som nejako neuspel,..a skusal, skusal,.. a nepodarilo sa mi to :(

3/ Ako som sa docital, ze je moznost, si dat niektore veci spravit v Sumerku na mieru, ako treba postupovat?? (telefonicky, ci mailoma a komu??) Co by napr.: vysiel taky graf UPSky??, pripadne licencne SAF spoja...

ZAVER: Som linuxovy antitalent a tak povediac, som rad, ze uz viem zopar veci o ISPadmine, ale z niektorymi vecami asi sam nepohnem bez vasej/inej pomoci. Niekedy ma staci troska pozduchnut, ale u niektorych veci by nepomohlo ma hodit z utesu 8) .Som len clovek a neviem vsetko,..alebo lepsie povedane, ze vsetko sa neda vediet..

Vopred dakujem tym, ktory budu vobec ochotny napisat a poradit mi,..
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

michal.siman píše:Přeji dobrý den,
může se stát, že se při "tvrdém restartu" serveru poškodí některé soubory
s tabulkami systémové databáze. Pokud se tedy při práci v systému setkáte
se zmíněnou chybovou hláškou, přihlaste se do prostředí příkazové řádky
a zadejte obdobný příkaz pro opravu poškozené tabulky:

* 64bit verze
myisamchk -o /var/lib/mysql/ispadmin/tabulka.MYI

* Vzorový příklad
myisamchk -o /var/lib/mysql/ispadmin/visited_pages.MYI

viz dokumentace/FAQ: http://wiki.ispadmin.eu/index.php/FAQ/T ... ab.C3.A1ze

akurat mi toto pomohlo... dakujem :D :D :D
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 15 years ago

Zdravim,

Stalo se vam nekomu ze se vam zasekava script update_conf.pl a get_data_from_mikrotik.pl ?Myslel jsem ze to diky 4.x verzim ale ty jsem odebral a scripty se furt zasekavaji a berou hodne CPU...

Jeste teda dodam ze nektere MK nemam povolene na ssh ale jen api a snmp

-------Edit---------
Takze vyreseno, byl nejak zasekanej MK ze mel 100% CPU a 19MB free a po rebootu uz je vsecko OK.

Jeste dalsi otazka, delal si uz nekdo sablony pro snmp k UBNT zarizenim?
0 x
Daniel Tasáry

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 15 years ago

Vůbec ta podpora stojí poslední dobou totálně za prd. Na podněty chodí pouze automatická odpověď že dotaz může zůstat nezodpovězen pro velké vytížení.
Takže bez placení VIP podpory to zřejmě vůbec nepůjde.

Problémy které registruji v posledním období:
1) Počet otevřených souborů dle statistik serveru + počet běžících procesů se zničeho nic zvedl z původních 100 na cca 500.
po dnešním rebootu to spadlo na původní hodnotu.
2) Vytuhne odesílání a přijímání SMS přes bránu Siemens. Po rebootu serveru to zase chvilku funguje,
3) Když přehodíte klienta na jiný router, neodebere to pravidla z původního routeru a zůstanou tam dropovací pravidla sítě daného klienta.

Vše reportováno.
0 x

george.tu

Příspěvekod george.tu » 15 years ago

S podporou ta samá zkušenost, 4.6.2010 zaslán e-mail na hepldesk, dodnes se k němu nikdo nevyjádřil. Rozhodně si nechci platit VIP podporu když mám zaplacenou technickou podporu, navíc jejich helpdesk využívám pouze k reportování problémů s novejma verzema, rozhodně je neotravuju s ničím jiným, vše ostatní si najdu ve wiki případně v changelogu. Možná by nebyla marná věc, které se říká "downgrade"

poslední reportovaná chyba:
používám výhradně API komunikaci, verze mikrotik 3.30, ispadmin 3.44
chybné mazání položek firewall/filter při zapnutém mac filteru.
Když mě klient požádá, že si chce změnit mac adresu z důvodů výměny PC, v aktivní službě smáznu mac adresu, aby se načetla nová (novou nevím protože klient nemá např. puštěný PC). ISPadmin udělá to, že propíše do firewall/filter nové pravidlo bez vyplněné mac adresy a poté co vyčte novou mac adresu zapíše ještě další řádek s novou mac adresou, tzn. v mikrotiku jsou výsledně 3 řádky (stará mac, bez mac a nová mac) tím se stane IP použitelná pro kohokoliv, protože řádek "bez mac" to dovoluje. Staré řádky se navymaží, jediná šance jak docílit aktuálního stavu, je ručně v mikrotiku vymazat celej firewall/filter a dát reload configuration v ispadminu.

Druhý problém při nasazení ver. 4.5, 4.6, 4.9, 4.10 na mikrotiku, zůstavají system->users->active users otevřená připojení (např 2000 aktivních připojení), dále se u těchto verzí zasekává vyčítání grafů z interface (třeba 2 dny nekreslí grafy)

Dnes telefonicky sděleno, že až se k tomu dostanou, tak to budou řešit :o)
ještě že doby, kdy mi ISPadmin sestřelil celou síť postupným zasekáváním routerů jsou pryč, naštěstí v té době neměli hepldesk a stále se mi snažil někdo pomoc.
0 x