❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
michal.siman

Re: ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

soucez píše:Poradí někdo zdroj (e-shop) na ověřený a funkční typ kabelu pro spojení s nokia 5110 na COM1 (9pin) ?

no mimo supliku "starych" servisaku a bazaru te poradim jeste tohle: http://hw.cz/constrc/nokia_cabel/nokia_kabel.html

a osobne jsem ho nekolikrat kupoval na burze (v plzni byva v nedeli rano, zjisti si kdy bejva podobna u vas) - a pak uz jen prolejzat ruzne mensi prodejce a proste se ptat, nekomu to nekde lezi ...
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 15 years ago

michal.siman píše:
Pintero píše:
michal.siman píše:Co se tyce sms mam k ispadminu pripojeny mobil, starickou 5110tku se seriovym kabelem.

Musel jsi neco nekde nastavovat, nebo staci jen pripojit seriak s Nokii do COM portu? (predpoladam, ze nestaci....)

PS: oficialni forum ispadmina se mi zda nejake mrtve :-)

je to tak trosku ducharina, takze sem hodim par uryvku z komunikace mezi mnou a panem Sysem, kdyz jsem to "rozbehaval" u nas (puvodne jsem na to chtel pouzit nejakeho starsiho siemense, ale nakonec jsem to neuchodil, zaclo to makat az s nokii 5110 starickou):

... konfigurak je v /etc/gnokiirc . Zde je potreba nastavit spravny port a rychlost. Zkousel jsem ruzne kombinace, ale nejak se mi nedari. Zkuste na to pripadne mrknout. potom se vam mobil ozve po zadani prikazu gnokii --identify ...

... jeste bych k tomu doplnil, ze odesilani SMS z prikazove radky pomoci gnokii --sendsms funguje naprosto v poradku ...

... v systemovych nastavenich musite nastavit promennou sms_notify na 1
potom je potreba v /etc/initttab odhashovat
sm:3:respawn:/usr/local/sbin/smsd -u ispadm .......
zmenit heslo isp123 na heslo , ktere najdete v /data/support/ispadmin/config/config.php
zadate "telinit q"
a musi vse makat :-) ...

... maka :-) diky ...

ten soubor gnokiirc stačí editovat F4 a zadat pouze:
[global]
model = 6110
port = /dev/ttyS0
connection = serial

a mělo by to jet?
je nutnej reboot serveru?
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 15 years ago

michal.siman píše:
soucez píše:Poradí někdo zdroj (e-shop) na ověřený a funkční typ kabelu pro spojení s nokia 5110 na COM1 (9pin) ?

no mimo supliku "starych" servisaku a bazaru te poradim jeste tohle: http://hw.cz/constrc/nokia_cabel/nokia_kabel.html

a osobne jsem ho nekolikrat kupoval na burze (v plzni byva v nedeli rano, zjisti si kdy bejva podobna u vas) - a pak uz jen prolejzat ruzne mensi prodejce a proste se ptat, nekomu to nekde lezi ...

Můžete někdo ukázat přesný obsah souboru gnokiirc když je Nokia 5110 připojená na COM1? Jak přesně má být soubor nakonfigurován?
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 15 years ago

nejhorsi na ISP adminu je jeho cena.
Za instalaci 5000,-
zakladni verze pro 300klientu je 25000,-

coz je dohromady 30 000,- bez dane na coz mala sit fakt nema penize
0 x
Bývalý ISP...

michal.siman

Thomeless píše:nejhorsi na ISP adminu je jeho cena.
Za instalaci 5000,-

no mas naprostou pravdu, ze je to hodne penez, zvlast pro zacinajici isp. nicmene, pokud mas 300 platicich klientu v siti a ti daji dohromady cca 300 x 300 kc, tak mas prece 90 tisic mesicne a z toho si preci muzes dovolit dat 30 tisic ktere ti hodne pomuzou a usetri do budoucna.

no a pokud nemas 300 klientu, tak taky neni problem, protoze nam napr. udelali v sumperku cenu na 100 klientu a pak jsme dokupovali licence po 50 (teda takova byla domluva, ale nakonec to slo stejne po 100vkach) a pritom cena zustala stejna, proste nam to jen rozpocetli.

dohodnout se da vzdycky s kazdym, treba se zeptat a ne jen nadavat :-) nicmene, tu cenu neobhajuju, pro zacinajiciho isp je to proste dost, ja osobne bych si to predstavoval tak, ze do 50 zadarmo (at se novacci nachytaji, stejne uz pak nebudou chtit menit) do 100 za nejaky maly peniz no a pak postune za vetsi penize. melo by to logiku a pritahlo by to male isp. jenze z pohledu p.Syse to zas je tak, ze v cene je podpora, takze kdyz to nekomu da zadarmo tak mu prece na to pak nebude drzet podporu a radit co a jak, no a bez podpory to zas je problem, protoze kdyz ti neco nepujde tak se ani nedozvis ze treba delas chybu a budes rovnou nadavat a vsude to pomlouvat a pritom to nebude chyba admina. chapu obe dve strany mince, dle predchozich mych prispevku se muzes presvedcit, ze zrovna nadsenej jsem nebyl na zacatku, at uz kvuli cene, tak kvuli podpore. ale musim rict, ze dnes je to jinde, uz je to zaplaceny, resp. uz si to na sebe vydelalo a podpora se take hnula vyrazne k lepsimu, takze suma sumarum, jsem opravdu stastnej ze to mame a reknu ti, kdyz nam lehnul na par hodin server, ze jsme byli jak bez oci a bez rukou, proste tma a bezmoc ... mimochodem to je dalsi vec, kvalitni zelezo, takze si pripocitej minimalne desitku do zacatku :-)

btw: jeste mas moznost si to pronajmout za mrzky peniz ...
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

zdenekr

Příspěvekod zdenekr » 15 years ago

michal.siman píše:
Thomeless píše:nejhorsi na ISP adminu je jeho cena.
Za instalaci 5000,-

no mas naprostou pravdu, ze je to hodne penez, zvlast pro zacinajici isp. nicmene, pokud mas 300 platicich klientu v siti a ti daji dohromady cca 300 x 300 kc, tak mas prece 90 tisic mesicne a z toho si preci muzes dovolit dat 30 tisic ktere ti hodne pomuzou a usetri do budoucna.

no a pokud nemas 300 klientu, tak taky neni problem, protoze nam napr. udelali v sumperku cenu na 100 klientu a pak jsme dokupovali licence po 50 (teda takova byla domluva, ale nakonec to slo stejne po 100vkach) a pritom cena zustala stejna, proste nam to jen rozpocetli.

dohodnout se da vzdycky s kazdym, treba se zeptat a ne jen nadavat :-) nicmene, tu cenu neobhajuju, pro zacinajiciho isp je to proste dost, ja osobne bych si to predstavoval tak, ze do 50 zadarmo (at se novacci nachytaji, stejne uz pak nebudou chtit menit) do 100 za nejaky maly peniz no a pak postune za vetsi penize. melo by to logiku a pritahlo by to male isp. jenze z pohledu p.Syse to zas je tak, ze v cene je podpora, takze kdyz to nekomu da zadarmo tak mu prece na to pak nebude drzet podporu a radit co a jak, no a bez podpory to zas je problem, protoze kdyz ti neco nepujde tak se ani nedozvis ze treba delas chybu a budes rovnou nadavat a vsude to pomlouvat a pritom to nebude chyba admina. chapu obe dve strany mince, dle predchozich mych prispevku se muzes presvedcit, ze zrovna nadsenej jsem nebyl na zacatku, at uz kvuli cene, tak kvuli podpore. ale musim rict, ze dnes je to jinde, uz je to zaplaceny, resp. uz si to na sebe vydelalo a podpora se take hnula vyrazne k lepsimu, takze suma sumarum, jsem opravdu stastnej ze to mame a reknu ti, kdyz nam lehnul na par hodin server, ze jsme byli jak bez oci a bez rukou, proste tma a bezmoc ... mimochodem to je dalsi vec, kvalitni zelezo, takze si pripocitej minimalne desitku do zacatku :-)

btw: jeste mas moznost si to pronajmout za mrzky peniz ...

No my jsme jsi Ispadmina po dohodě s Panem Sysem koupily jen na 100licencí docela za zajímavý peníze a mužu ríct že v siti mi ušetril hromadu prace a jsem rád že ujsme ty peníze do toho investovaly ,byla i nabídka hostovaní u nich na serveru ale lepčí mit to u sebe nám ten stroj dělá dns jsem zatím spojkojen podařilo jse mi na nem rozjet i mobylní telefon jako sms branu docela dobrá věc jen pořad bojuju s nagiosem :D
0 x

michal.siman

zdenekr píše:... jen pořad bojuju s nagiosem :D

proc to? co tim myslis? ja jsem na nagios nikdy nesahl, vzdyt vsechno co se tyce nagiosu dela admin automaticky? co ti tam faliruje?
0 x

zdenekr

michal.siman píše:
zdenekr píše:... jen pořad bojuju s nagiosem :D

proc to? co tim myslis? ja jsem na nagios nikdy nesahl, vzdyt vsechno co se tyce nagiosu dela admin automaticky? co ti tam faliruje?

mám problem v tom když pridam do nagiosu skupinu třeba Technici dam tam tel cislo vyberu routery tak nagios už nechce najet v logu je tadle hlaška Whoops!

Error: Could not read host and service status information!

The most common cause of this error message (especially for new users), is the fact that Nagios is not actually running. If Nagios is indeed not running, this is a normal error message. It simply indicates that the CGIs could not obtain the current status of hosts and services that are being monitored. If you've just installed things, make sure you read the documentation on starting Nagios.

Some other things you should check in order to resolve this error include:

1. Check the Nagios log file for messages relating to startup or status data errors.
2. Always verify configuration options using the -v command-line option before starting or restarting Nagios!

Make sure you read the documentation on installing, configuring and running Nagios thoroughly before continuing. If all else fails, try sending a message to one of the mailing lists. More information can be

Ale když dam do skupiny Default tak Nagios jede
0 x

michal.siman

zdenekr píše:mám problem v tom když pridam do nagiosu skupinu třeba Technici dam tam tel cislo vyberu routery tak nagios už nechce najet v logu je tadle hlaška ...

Do nagiosu? Jak? Tohle mam v menu ispadmina a ten to tam prida sam, tam mam nekolik skupin a v nich cisla a emaily atd.
0 x

zdenekr

michal.siman píše:
zdenekr píše:mám problem v tom když pridam do nagiosu skupinu třeba Technici dam tam tel cislo vyberu routery tak nagios už nechce najet v logu je tadle hlaška ...

Do nagiosu? Jak? Tohle mam v menu ispadmina a ten to tam prida sam, tam mam nekolik skupin a v nich cisla a emaily atd.

Je to v ispadmina nastavení čiselniky nagios tak když pridam skupinu tak mi prestane fungovat a vyberu nitifikace sms tak to nechodí
0 x

michal.siman

zdenekr píše:
michal.siman píše:

Je to v ispadmina nastavení čiselniky nagios tak když pridam skupinu tak mi prestane fungovat a vyberu nitifikace sms tak to nechodí

aha, myslel jsem ze to nastavujes nejak v nagiosu jinak. ja to ze je tam nagios zcela ignoruju, ten tam proste je a vse funguje a na tu hezkou mapku sem se dival kdyz jsme meli deset routeru, ted pri 65 je to stejne neprehlednej gulas. nagios zije, nestaram se o nej, kdyby tam ta zalozka nebyla tak budu stastnej :-) a chybet me nebude. mimochodem, to co bych uvital (editaci hlasek napriklad) se stejne nastavit neda ze. tak se s tim obrat na sumperk, tam ti poradi. nam to jelo na 32bytu i ted na 64bitu uplne v poho napoprve.
0 x

zdenekr

zitra jim písnu email a nebo zavolam neměl jsem moc čas tak jsem to neřešil a nagios vubec nepoužival až ted co jsem tam dal tu sms brana tak jsem to chtěl vyskoušet . docela me zajímalo to hlašení vypadku .
Ja osobne bych bral kdyby to technikum posílalo sms s planovaní at jsi to nemusejí stahovat emaily to by bylo fajn .
0 x

michal.siman

zdenekr píše:zitra jim písnu email a nebo zavolam neměl jsem moc čas tak jsem to neřešil a nagios vubec nepoužival až ted co jsem tam dal tu sms brana tak jsem to chtěl vyskoušet . docela me zajímalo to hlašení vypadku .
Ja osobne bych bral kdyby to technikum posílalo sms s planovaní at jsi to nemusejí stahovat emaily to by bylo fajn .

no tak tohle jsme resili, v podstate me staci ze to posila emaily, ty emaily uz mame nastaveny preposilani na email, takze to je ok a je to celkem spolehlive, akorat to ty emaily posilalo v html formatu, takze v smsce se pak objevili html tady, tak to na muj popud udelali vypinaci, takze uz to chodi jako plain text a to uz se da, je tam adresa a telefon zakaznika a to je nejdulezitejsi. samozrejme idealni by bylo kdyby to byli treba dve tri smsky a vic udaju ...
0 x

pepop
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepop » 15 years ago

Nevite nekdo jak donutit Nagios konfigurovat zobrazeni site v kruhu? Do paprsku to neni problem, ale nejak se mi to nedari ani pode ofic howto. Ma s tim nekdo zkusenost?
0 x
pepop

michal.siman

pepop píše:Nevite nekdo jak donutit Nagios konfigurovat zobrazeni site v kruhu? Do paprsku to neni problem, ale nejak se mi to nedari ani pode ofic howto. Ma s tim nekdo zkusenost?

no me bylo oficialne receno od autoru ispadmina, ze toto proste nelze.
0 x