❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
dantasik
Kontaktovat uživatele:

Re: ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

Příspěvekod dantasik » 16 years ago

Ja osobne mohu rici ze nam ispadmin slouzi naprosto suprove, ale je fakt ze FW nam nebezi na MK ale na obyc debian serveru a propisuje se tam 1000+ pravidel a vse bezi jak ma.

Problemy byly ze se spatne blokovali klienti (nebyly zablokovani), ze zacatku se nepridavali korektne MAC a pod. Jeden router mame take na MK ale je tam par lidi 40+- a bezi to OK.

Vzhledem k tomu ze ispadmina mame skoro 3rokem tak bych to videl jako hodne dobrej nastroj a vubec bych nerekl ze se pan Sys o ispadmina nestara. Pokud jsme dali pozadavek nebo jsme nasli chybu tak se celkem rychle opravila, vetsinou treba na zkousku u nas pak to slo do update.
0 x
Daniel Tasáry

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

dantasik píše:Ja osobne mohu rici ze nam ispadmin slouzi naprosto suprove, ale je fakt ze FW nam nebezi na MK ale na obyc debian serveru a propisuje se tam 1000+ pravidel a vse bezi jak ma.

Problemy byly ze se spatne blokovali klienti (nebyly zablokovani), ze zacatku se nepridavali korektne MAC a pod. Jeden router mame take na MK ale je tam par lidi 40+- a bezi to OK.

Vzhledem k tomu ze ispadmina mame skoro 3rokem tak bych to videl jako hodne dobrej nastroj a vubec bych nerekl ze se pan Sys o ispadmina nestara. Pokud jsme dali pozadavek nebo jsme nasli chybu tak se celkem rychle opravila, vetsinou treba na zkousku u nas pak to slo do update.

vzdyt on taky nikdo nerika ze to neni dobrej nastroj. nevim cobychom bez toho delali.

od te doby co jsem vypnul (odstranil) z ispadminu specialni fw pravidla ktera se propisovala do vsech mk tak to slape dobre, ale i tak obcas objevim na nejakem mensim AP (bytovce) nejake zdvojene zapisy. cistim to, mazu to, neresim to. akorat se mi zda, ze v dobe kdy se tam zdvoji zapisy, tak se tam ispadmin nemuze dostat a vylitne CPU nekdy az tolik ze to spadne a zrestartuje se to a nebo to musim restartovat rucne.

nefunguje mi napriklad automaticke generovani upominek, spatne funguje vycitani signalu a spol z mk, ale to je zkusebni vec, a tak bych mohl pokracovat.

bohuzel, k nam se pan sys jako k tobe nechova, pokud nahlasim problem nebo chybu tak na odpoved cekam treba i tyden a kdyz se ji dockam tak je to hromada kecu a nic konkretniho. chapu, nemame licenci na 1000+ uzivatelu, takze jsme zaplatili/platime podstatne mene penez nez ty. smiril jsem se s tim. uz zadne problemy nehlasim. lepsi je drzet hubu a krok, poslusne poslouchat a ono to nejaky bude :-)

ps: mimochodem, me kdyz nekdo zavola na horkou linku / podporu a rekl bych mu ze mu ted dva tydny nepujde internet protoze clovek co to ma na starost je na dovoleny, tak by se to asi nasim zakaznikum nelibilo ... chapu ze odpocinout si musi kazdej, proti tomu nemam nic, jen je treba aby byl zastup, protoze software pro rizeni site proste vyzaduje podporu 24/7, tak to je. mozna mam jinou predstavu o tom jak se dela business. kazdej chce proste neco jinyho a ma jiny pohled na vec.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Tak jsou tu taci kteri si na to jen stezuji ze je to na nic a pod :)
Nicmene, upominky negenerujeme - odpojujeme rovnou a generovani faktur a naslednej prevod ucetni funguje OK.
Vycitani signalu - naprosto bez problemu nenasel jsem jedinej problem. Ted jsem jeste mrkal na MK co mame ten jeden a zdvojene zapisi se neobjevuji. RoS je tam 3.22.

Nedavno jsem navic upgradil celej system ispadmin z te staricke 32bit verze (debian etch) na tu novou verzi, ktera je ke stazeni a slil jsem jeste dohromady z LK pro. Takze vse nam bezi na jednom stroji.
Scripty by meli byt snad stejne(nevim). Support pri prechodu byl celkem OKa, ja sem to nehrotil kvuli svemu casu ale rozhodne to bylo pri komunikaci s panem Sysem OK. Dopoledne jsem si zavolal, odpo prisel mail s licenci + prevod grafu a tak dal.
0 x
Daniel Tasáry

michal.siman

dantasik píše:Tak jsou tu taci kteri si na to jen stezuji ze je to na nic a pod :)
Nicmene, upominky negenerujeme - odpojujeme rovnou a generovani faktur a naslednej prevod ucetni funguje OK.
Vycitani signalu - naprosto bez problemu nenasel jsem jedinej problem. Ted jsem jeste mrkal na MK co mame ten jeden a zdvojene zapisi se neobjevuji. RoS je tam 3.22.

Nedavno jsem navic upgradil celej system ispadmin z te staricke 32bit verze (debian etch) na tu novou verzi, ktera je ke stazeni a slil jsem jeste dohromady z LK pro. Takze vse nam bezi na jednom stroji.
Scripty by meli byt snad stejne(nevim). Support pri prechodu byl celkem OKa, ja sem to nehrotil kvuli svemu casu ale rozhodne to bylo pri komunikaci s panem Sysem OK. Dopoledne jsem si zavolal, odpo prisel mail s licenci + prevod grafu a tak dal.

Nechci tu popisovat vsechny NASE konretni problemy. Uz jsem toho napsal dost. Nikdy jsem o tom produktu netvrdil ze je spatnej a nikdy jsem taky netvrdil ze si s panem Sysem rozumim, proste mame jine nazory, to je asi vse. A jak uz jsem napsal, rezignoval jsem a cekam trpelive na nove upgrady. Pokud ti vse funguje podle tvych predstav a jsi spokojen, pak ti zavidim, ja spokojen jsem take, ale podle mych predstav to neni. A kdyz se mi nekdo zepta jestli to koupit, tak reknu urcite ze ANO a rikal jsem to vzdycky, ale k tomu pridam par ALE.

PS: Pro radost vsech nadsenych priznivcu se odhlasuji z tohoto vlakna a nebudu sem jiz nic prispivat, jelikoz je to jen od same zacatku pres dnes jiz nekolik desitek stran v podstate o nicem. Skoda ze neexistuje nejake oficialni forum kde by se AKTIVNE neco delo a dali konzultovat problemy nebo proste jen pouziti.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

dantasik
Kontaktovat uživatele:

To michal.siman: zkus tedko udelat update na RoS 3.28 < v change logu je cosi o api+commenty a dle changelogu u ispadmina tam byl problem s nevracenim commentu u api a pak to prave zdvojovalo - treba uz to vyresi problem s duplikaci :?:
0 x
Daniel Tasáry

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 16 years ago

Docela me prekvapilo zjisteni, ze pri kazdem prihlaseni do ISP admina si tento saha nekam na sysovskou IP 81.0.237.137.
Kdyz jsem komunikaci dropnul, uz jsem se neprihlasil. :oops:
To je blby. Musime byt na pana Syse hodni a mili, jinak nas odstrihne. :idea:
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

To je kvuli upgradu, kdyz si odpojis inet od ispadmina tak se prihlasis, ale ceka na odpoved od upgradu a pokud odpojis od netu tak napise nahore posledni verze <nedostupny>
0 x
Daniel Tasáry

michal.siman

Zdravim vas, posilal jsem prave do Sumperka par nametu na vylepseni, mozna by nekdo nejake z nich take uvitali, tak to muzete poslat take v pripade zajmu:

1. Vzhledem k tomu ze mame dost hotovostnich plateb v kazdem mesici a
rovnou je zapisujeme v nasem kamennem obchode do systemu, uvitali
bychom moznost, aby napr. v seznamu klientu kde je sloupecek BILANCE,
byla tato hodnota zaroven aktivnim odkazem, a pri kliknuti by se to
dostalo primo na kartu klienta do FAKTURACE a do PRIJMOUT PLATBU V
HOTOVOSTI. A s tim souvisejici pokud by se pri prijimani platby v
hotovosti dalo napr. zaskrtnout (a defaultne by to bylo zaskrtle) aby
se pri stisku PRIJMOUT rovnou otevrelo nove okno s hotovostnim
dokladem pripravenym na tisk nebo proste rovnou zacal tento tisknout.
Velmi vyrazne by nam to usetrilo cas pri prijimani hotovostnich plateb
vzdy v terminu kolem splatnosti faktur.

2. V planovani pridat neco jako DOVOLENA TECHNIKA, tedy nejakym
zpusobem vyradit v urcity den (staci na cele dny) technika tak aby
nebyl k dispozici, aby se proste mu na dany den nedalo nic naplanovat.

3. Mame nastaveno preposilani akci z planovani na email a ty nasledne
na mobil. Bohuzel, protoze je email z planovani posilan s
formatovacimi znackami HTML tak se presne s temi znackami objevi na
mobilu jako SMSka, takze to pak vypada napr. "ISPADMIN -
spln-<b>Klientske cislo:</b> 266<br><b><Uzivatel:</b><Krejcikova
Veronika<br><b> ....", idealni by bylo vypnout tuto moznost
formatovani odesilanych zprav, aby se proste posilali jako cisty text
a mozna i trosku preorganizovat celou zpravu, aby se objevilo neco
jako "INSTALACE Krejcikova 788088088 18:00 Revolucni 266 Stod" aby z
smsky bylo hned citelne jmeno, telefon a cas a adresa. Protoze kdyz ji
dostane technik nekde na ceste v aute aby nepotreboval nic jineho.

4. Opet k planovani, ktere se nam libi a zaciname ho naplno vyuzivat,
predevsim je pak vynikajici funkce mesicniho vykazu, uvital bych,
kdyby se mohl vytvorit plan ktery by nepatril zadnemu zakaznikovi ani
zadnemu vysilaci, proste napr. zadat si do toho mesicniho vykazu ze
sem delal plakat nebo upravoval webove stranky nebo nejakou
administrativu.

5. Uvitali bychom moznost editovat zneni/text emailu/smsek z nagiosu,
napriklad si to pocestit, zkratit atd. opet kvuli preposilani na mobil
z emailu

6. Prolinkovani z uzivatele na router a na urovne signalu vsech
klientu na danem routeru. Priklad, vola uzivatel, ze mu zlobi
internet, chtel bych se podivat na nastaveni routeru, na poznamky u
nej zapsane, takze kdyby byl odkaz u klienta, ktery ukazuje na jakem
routeru je pripojen, ,aktivni tak ze kdyz kliknu, tak bych se dostal
primo do nastaveni routeru,, respektive do ROUTERY s nastavenym
filtrem na dany router. A zde v routeru bych se pak potreboval rychle
prepnout abych videl vsechny uzivatele na danem routeru a jejich
hodnoty signalu, kam se opet mohu sloziteji dostat pres ROUTERY >
MIKROTIK STATUS > WIFI KLIENTI a pak si zvolit filt na dany router.
0 x

ltkac

Příspěvekod ltkac » 16 years ago

Bod 1 by nám taky ušetřil spoustu času.

Chtěl bych se Vás zeptat, které doklady (pokladní) tisknete. Velký (polovina A4) nebo malý (uzký). Mě na něm chybí číslo faktury, kterou tento doklad hradí. Zajímá mě, jestli to chcbí jen mě.
0 x

michal.siman

Dnesni ranni update 3.34, proveden v pohode, po odhlaseni uz se ale nemohu prihlasit :-)

ma nekdo podobny problem nebo je to nase lokalni zavada?
0 x

ltkac

u nás jede vše OK.

A děkuji panu Sýsovi+team, že nám dodělal export do Money S3.
0 x

ltkac

michal.siman píše:to Sys: Pane Sys, chvalim vas kde muzu, a to uz delsi dobu. Nerikam ze jsem nadsen, ale urcite to stoji za to :-) Mimochodem, prave ja jsem toto vlakno zalozil a to rozhodne ne kvuli tomu abych pomlouval - naopak.

A ted trochu konstruktivne, zkusim si postupne vzpomenout na nejake veci ktere nas trapi a ktere by jsme uvitali zmenit, ale nerikam ze to jsou veci ktere zmenit treba je, proste jen davam podnet do diskuze, mozna to bude trapit i ostatni a mozna se p.Sys nekdy rozhodne s tim neco udelat. A nebo ukaze cestu jak to obejit, protoze to ze to mi neumime jeste neznamena ze to nejde ze.

1) Na generovanych fakturach by jsme potrebovali "odstranit" specificky symbol. Duvod je prosty, variabilni symbol je stale stejny, lidi dostanou prvni fakturu a jdou s ni do banky udelat si trvalej prikaz (je zajimave kolik lidi nepouziva neco jako internetbanking) v bance reknou at jim podle ty faktury udelaji prikaz a oni to tam zadaji vcetne VS a vcetne SS. No a pak se stahne do admina vypis a platba se dalsi mesic nesparuje protoze ispadmin to vyhodnoti jako jiz zaplacenou fakturu. mozna by stacilo aby to ispadmin nevyhodnotil jako jiz uhrazenou ale aby to proste pripsal k nejblizsi volne fakture.

2) Podobne jako bod jedna, ispadmin neumi priparovat platbu pokud na ni neni vytvorena faktura. Nekdo treba si chce zaplatit jednu mesicni platbu navic aby se mu nestalo ze kdyz pozde zaplati tak ze bude odpojen. Takze by to chtelo aby ispadmin umel neco jako pripsat kredit. Tento kredit by zaroven zobrazoval v UR aby to zakaznik videl. Nyni neni moznost ani rucni pripsani kreditu. Uplne stejne by to mohlo jit kdyz zakaznik prijde zaplatit v hotovosti, proste chce zaplatit navic.

3) Castecne hotovostni uhrady. Prisel zakaznik na prodejnu a ma s sebou jen tisic, ale faktura dela 1100, a on tu stovku nema. Bohuzel neumime takovou platbu prijmout. Castecne uhrady pres ucet udelat jdou takze by to nemusel byt az takovy problem.

4) Automaticke natahovani vypisu do ISPADMINa - hodilo by se, udelat nejaky adresar na serveru ispadmina, pristupny pres FTP, kam by se automaticky hazeli vypisy z uctu a ispadmin by si na ne sam sahal a zpracoval by je, vzdy kdyz by se tam novy objevil. Bylo by to jiste zjednoduseni celeho procesu - alespon z naseho pohledu.

To byla cast toho co me napada, urcite budu pokracovat. Je neco z toho co by vyuzili i ostatni ISPADMINaci?

ad2) tento bod jsem s Panem Sýsem probíral a řekl mi, že to mají v plánu.
Náš případ je takový, že vlastně zákazníky úmyslně motivujeme platit předem a to na 6 až 24 měsíců. Za odměnu jim dáme vyšší rychlost na předplacené období (25-100%). Docela dobře to funguje.
0 x

ltkac

Dnes dopoledne jsem tu měl ČOI a kontrolovali informace ve všeobecných podmínkách, které si stáhli z našeho webu. Zkontrolujte si údaje, které tam uvádíte - čas na reklamace(2 měsíce), forma podání reklamace, atd. Dokonce mi milé paní řekli, že i neuvedení IČ na webu by byl pro nás problém. Raději si to projděte, ať to máte zadarmo a ne za 2000,- jako my. :x
0 x

michal.siman

ltkac píše:Dnes dopoledne jsem tu měl ČOI a kontrolovali informace ve všeobecných podmínkách, které si stáhli z našeho webu. Zkontrolujte si údaje, které tam uvádíte - čas na reklamace(2 měsíce), forma podání reklamace, atd. Dokonce mi milé paní řekli, že i neuvedení IČ na webu by byl pro nás problém. Raději si to projděte, ať to máte zadarmo a ne za 2000,- jako my. :x

to ltkac: ma to neco spolecneho konkretne s ispadminem? myslim ze to sem nepatri ... a pokud jsi to chtel rict vsem na tomto foru, tak tohle tema si rozhodne nectou vsichni!
0 x

ltkac

michal.siman píše:
ltkac píše:Dnes dopoledne jsem tu měl ČOI a kontrolovali informace ve všeobecných podmínkách, které si stáhli z našeho webu. Zkontrolujte si údaje, které tam uvádíte - čas na reklamace(2 měsíce), forma podání reklamace, atd. Dokonce mi milé paní řekli, že i neuvedení IČ na webu by byl pro nás problém. Raději si to projděte, ať to máte zadarmo a ne za 2000,- jako my. :x

to ltkac: ma to neco spolecneho konkretne s ispadminem? myslim ze to sem nepatri ... a pokud jsi to chtel rict vsem na tomto foru, tak tohle tema si rozhodne nectou vsichni!

Myslel jsem si, že tato informace pro adminy síte nikoho neurazí a nepohorší. Opak je pravdou a už se to nestane.
0 x