❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
michal.siman

Re: ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

soucez píše:
michal.siman píše:
soucez píše:Umí ten ISP admin grafy signálů jednotlivých klientů tak jako to má LMS systém?
A co ten NAGIOS? už dva dny mám navedené klienty pod jednotlivejma routrama jakožto zařízení a v NAGIOSu to pořád není vidět. Ta aktualizace buď neprobíhá nebo nějak divně,...

nagios s klienty nepracuje, ani graf signalu klientu se nekona - prozatim. povidal onehda pan Sys ze na tom pracuji a ze to tam bude - zatim neni :-(

To je divný, mě to v Nagiosu právě část klientů ukazuje. Mám to tam navedené jako zařízení pod routerem. Jako nadřazené zařízení mám router na který je to po wifi připojené.
ale ostatní se tam zatím neukazují tak se ptám proto....

Nicméně dneska mi zase pár klientů v tom nagiosu skočilo jakoby pod jinej router :-)

Mno mi to pouzivame trochu jinac, kazdej klientskej router ma svoji ip, takze proste co ipto klient, tim padem v nagiosu klienty opravdu nemame. Nejsem si jistej jestli jako zarizeni k routerum se maji davat resp. Je autory mysleno zadavat klientske wifi klienty, ale budiz.

Nicmene pred casem pan Sys sliboval, ze bude v adminu moznost zatrhnout si u klienta volbu diky ktere by se dany klient resp. Jeho zarizeni dostalo do nagiosu, resp. Bylo by monitorovano - coz jsem chtel vyuzit konkretne u firemnich klientu a nebo jako placenou sluzbu pro kazdeho, s tim ze by jim prisla smska z nasi brany (a nam taky samozrejme) ze je nejaky problem.

Take pan Sys hovoril o sledovani signalu u klientu - nicmene ono to tam uz je, nekde v nastaveni jsem videl volbu pro zadani snmp oid ktere to ma sledovat, ale rekl bych ze tob jeste neni dotazene a funkcni zcela. Ale urcite by se to jiste nejen nam libilo. Kdyby se grafoval signal a navic jeste nastavit nejakou prahovou mez, nacez by pak existoval nejaky filtr na vypis klientu s urovni nad nastavenou mez ( resp. Pod ni).
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 16 years ago

soucez píše: ale ostatní se tam zatím neukazují tak se ptám proto....
Nicméně dneska mi zase pár klientů v tom nagiosu skočilo jakoby pod jinej router :-)

áááá, tady si někdo nezaplatil úvodní proškolení :D :D :D
0 x

michal.siman

:D
Pintero píše:

:D :D :D
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 16 years ago

Pintero píše:

Prdlajs, mám pro seznámení zatím tu demoverzi s 10-ti licencema tak se s tím seznamuju. Za ty prachy toho tam teda dost chybí. Siglály, Nagios to by snad mělo umět normálně ne?

Ale chová se to prapodivně, část tšch IP zařízení v Nagiosu je a část vůbec. :-(

Zatím je to pro mě zklamání. Použitelné asi pouze na automatické vygenerování faktur. Toť vše. Úkoly si můžu psát do MS outlook. The DUDE je asi vymakanější než ten NAGIOS.

ISP Admin je v podstatě hodně ale hodně předražená hračka.
0 x

michal.siman

soucez píše:
Pintero píše:

Prdlajs, mám pro seznámení zatím tu demoverzi s 10-ti licencema tak se s tím seznamuju. Za ty prachy toho tam teda dost chybí. Siglály, Nagios to by snad mělo umět normálně ne?

Ale chová se to prapodivně, část tšch IP zařízení v Nagiosu je a část vůbec. :-(

Zatím je to pro mě zklamání. Použitelné asi pouze na automatické vygenerování faktur. Toť vše. Úkoly si můžu psát do MS outlook. The DUDE je asi vymakanější než ten NAGIOS.

ISP Admin je v podstatě hodně ale hodně předražená hračka.

No musim s tebou nesouhlasit, nebudu resit cenu, ale od listopadu, tedy temer 6 mesicu nam ispadmin ridi sit dnes o temer 200 klientech a 42 routerech v nekolika lokalitach. Spokojenost maximalni, chybovost nulova. Spokojenost maximalni. Par veci chybi, ale hrackou bych to nenazival rozhodne.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

No musim s tebou nesouhlasit, nebudu resit cenu, ale od listopadu, tedy temer 6 mesicu nam ispadmin ridi sit dnes o temer 200 klientech a 42 routerech v nekolika lokalitach. Spokojenost maximalni, chybovost nulova. Spokojenost maximalni. Par veci chybi, ale hrackou bych to nenazival rozhodne.[/quote]

Dobře, ale tak si to shrneme.
Automatická fakturace - ano to je to oč tu běží to ulehčí práci a čas.
Párování plateb - ano super věc.
Mapa zařízení - špatný, pouze routery, klienti asi nee,
signály naladěných klientů - špatný, nejsou k dispozii

10.000,- dejme tomu to by byla odpovídající cena za automatickou fakuraci..
0 x

michal.siman

soucez píše:No musim s tebou nesouhlasit, nebudu resit cenu, ale od listopadu, tedy temer 6 mesicu nam ispadmin ridi sit dnes o temer 200 klientech a 42 routerech v nekolika lokalitach. Spokojenost maximalni, chybovost nulova. Spokojenost maximalni. Par veci chybi, ale hrackou bych to nenazival rozhodne.

Dobře, ale tak si to shrneme.
Automatická fakturace - ano to je to oč tu běží to ulehčí práci a čas.
Párování plateb - ano super věc.
Mapa zařízení - špatný, pouze routery, klienti asi nee,
signály naladěných klientů - špatný, nejsou k dispozii

10.000,- dejme tomu to by byla odpovídající cena za automatickou fakuraci..[/quote]

pridal bych:

- fotogalerie k routerum (APckam)
- popis k routerum (APckam)
- kontrola dostupnosti routeru (email a SMS upozorneni, hlidani zavislosti a nadrazenosti)
- zapis firewallu do routeru
- administrace klientu, kontaktu
- sledovani prenesenych dat klientu
- grafy prenesenych dat na rozhrani routeru
- grafy zatizeni routeru
- rizeni rychlosti (tarifu) klientu a zapis do routeru / shaperu
- rizeni techniku - planovani
- automaticka zaloha vsech mikrotik zarizeni v siti (kompletni)
- vypinani / zapinani neplaticu
- uzivatelsky portal
- ulozeni smluv a dokumentu uzivatelu na jednom miste
- generovani sluv uzivatelum

To jen tak v kostce na co jsem si vzpomel a co opravdu vyyuzivame. Nez to placat v nekolika souborech, outlookach atd. tak me prijde jako velmi velmi lepsi to delat v jednou ucelenem systemu. Jak rikam, nemluvim o cene, o cenove politice si myslim sve a uz jsem tu tady nekolikrat zminoval.

BTW uz se k tomu nebudu vyjadrovat. Je to jako s cimkoliv jinym, nekomu se libi, nekomu ne. Nema cenu to donekonecna rozebirat. My jsme spokojeni nadmiru. Azz nabidne nekdo neco lepsiho, minimalne se stejnymi funkcemi a klidne za stejnou cenu, pak se rad podivam. Ale dosud nic takoveho neexistuje. Bohuzel. Koncim tenhle flame.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

OK. Je to jak píšeš. Někomu se líbí někomu ne. Mě třeba připadá hodně blbý to, že jim musíš zaplatit za proškolení v systému který si kupuješ. Když tam za nimi dojedu až do Šumperka tak bych předpokládal že to bude grátis. No to jen tak na okraj..

Prosím o radu co nastavit aby mi odcházely z ISP admina maily. Nastavil jsem pouze svoje SMTP v položce povolené SMTP servery...

A jak používat zasílání SMS? To komunikuje s nějakým mobilem po kabelu nebo to pouze využiješ jako poslání na e-mail s následným přesměrováním na mobil?
0 x

michal.siman

soucez píše:OK. Je to jak píšeÅ¡. NÄ›komu se líbí nÄ›komu ne. MÄ› tÅ™eba pÅ™ipadá hodnÄ› blbý to, že jim musíš zaplatit za proÅ¡kolení v systému který si kupujeÅ¡. Když tam za nimi dojedu až do Å umperka tak bych pÅ™edpokládal že to bude grátis. No to jen tak na okraj..

Prosím o radu co nastavit aby mi odcházely z ISP admina maily. Nastavil jsem pouze svoje SMTP v položce povolené SMTP servery...

A jak používat zasílání SMS? To komunikuje s nějakým mobilem po kabelu nebo to pouze využiješ jako poslání na e-mail s následným přesměrováním na mobil?

Co se tyce sms mam k ispadminu pripojeny mobil, starickou 5110tku se seriovym kabelem. Jako jeden router v adminu mam pridany seznam.cz ktery to monitoruje. Jako druhy upozornovani, sms a email. Vsechny routery v siti mam na email a ten seznam mam na smsku. Takze dokad jede net tak mi chodi jen emaily (primo na mobil) a kdyz by nefungoval net a tedy nesli emaily tak mi to posle smsku z telefonu ze padnul net.

Smskou se taky muze posilat upozornovani neplaticum, ale to nevyuzivame.

Jinak ten mail uz nevim, ja mam pocit ze nam to fungovalo automaticky a nebo to nastavil Sys. Proste to jede samo. Pozor na to, ze jsem puvodne mel admina na stejne ip jako uzivatele, tedy za natem, ale emaily co posilal se dostavali do spamu, tak jsem mu musel dat verejnou ip, protoze ta spolecna se samozrejme dostala diky uzivatelum na black listy.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

michal.siman píše:
soucez píše:OK. Je to jak píšeÅ¡. NÄ›komu se líbí nÄ›komu ne. MÄ› tÅ™eba pÅ™ipadá hodnÄ› blbý to, že jim musíš zaplatit za proÅ¡kolení v systému který si kupujeÅ¡. Když tam za nimi dojedu až do Å umperka tak bych pÅ™edpokládal že to bude grátis. No to jen tak na okraj..

Co se tyce sms mam k ispadminu pripojeny mobil, starickou 5110tku se seriovym kabelem. Jako jeden router v adminu mam pridany seznam.cz ktery to monitoruje. Jako druhy upozornovani, sms a email. Vsechny routery v siti mam na email a ten seznam mam na smsku. Takze dokad jede net tak mi chodi jen emaily (primo na mobil) a kdyz by nefungoval net a tedy nesli emaily tak mi to posle smsku z telefonu ze padnul net.

Smskou se taky muze posilat upozornovani neplaticum, ale to nevyuzivame.

Jinak ten mail uz nevim, ja mam pocit ze nam to fungovalo automaticky a nebo to nastavil Sys. Proste to jede samo. Pozor na to, ze jsem puvodne mel admina na stejne ip jako uzivatele, tedy za natem, ale emaily co posilal se dostavali do spamu, tak jsem mu musel dat verejnou ip, protoze ta spolecna se samozrejme dostala diky uzivatelum na black listy.

A jakýho operátora používáš na přeposílání kopii mailů na mobil. T-Mobil chodí někdy s takovým zpožděním že je to na prd. Vodafone to asi lepší.
0 x

michal.siman

soucez píše:A jakýho operátora používáš na přeposílání kopii mailů na mobil. T-Mobil chodí někdy s takovým zpožděním že je to na prd. Vodafone to asi lepší.

Presne t-mobile. Trvalo mi celkem dlouho nez jsem prisel na to jak to u nej nastavit aby to opravdu rychle a spolehlive fungovalo. A nakonec jsem prisel na to ze je to hodne jednoduche. Kdyz si aktivujes nejaky ten mobil email nebo tak neco, tak si muzes nastavit nejaky ty schranky, ze je to kontroluje a kdyz tam neco je tak to preposle, coz je ukrutna hovadina, ale nakonec jsem prisel na to ze funguje uplne proste format tvojedevitimistnecislo@t-email.cz a to jede naprosto hned a spolehlive pokazde, alespon jsem nikdy nezaznamenal nejaky problem.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

michal.siman píše:
soucez píše:A jakýho operátora používáš na přeposílání kopii mailů na mobil. T-Mobil chodí někdy s takovým zpožděním že je to na prd. Vodafone to asi lepší.

Presne t-mobile. Trvalo mi celkem dlouho nez jsem prisel na to jak to u nej nastavit aby to opravdu rychle a spolehlive fungovalo. A nakonec jsem prisel na to ze je to hodne jednoduche. Kdyz si aktivujes nejaky ten mobil email nebo tak neco, tak si muzes nastavit nejaky ty schranky, ze je to kontroluje a kdyz tam neco je tak to preposle, coz je ukrutna hovadina, ale nakonec jsem prisel na to ze funguje uplne proste format tvojedevitimistnecislo@t-email.cz a to jede naprosto hned a spolehlive pokazde, alespon jsem nikdy nezaznamenal nejaky problem.

tak to je divne neboť tyto formáty email. schránek u ž T-mobile nepodporuje hodně dlouho...
0 x

michal.siman

soucez píše:
michal.siman píše:

tak to je divne neboť tyto formáty email. schránek u ž T-mobile nepodporuje hodně dlouho...

ja mam t-.mobile tak tri mesice a jede to v pohode, a koukal jsem ze to jede vic lidem. nicmene musis si aktivovat nejakyho toho postmana aby to fungovalo. proste mi to funguje :-) a jsem za to rad.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Prosímtě Michale o radu. Jak si navádíš routované rozsahy které chceš shapovat oproti IP rozsahům které jsou jen pro APčka v bridge?
Tipicky staré MINITAR a další APčka uměly pouze BRIDGE a ta má adresu třeba 10.1.1.0/30 a klient za tímto Apčkem pak má 172.16.1.0/24
Klienta navedeš jako WIFI/LAN a APčko jako HW nebo modem?

Koukal jsem že IP adresy v aktivaci služby to nabízí pouze pokud je to navedené jako WIFI/LAN. Čili to jsou IP které se pak shapují?
0 x

michal.siman

soucez píše:Prosímtě Michale o radu. Jak si navádíš routované rozsahy které chceš shapovat oproti IP rozsahům které jsou jen pro APčka v bridge?
Tipicky staré MINITAR a další APčka uměly pouze BRIDGE a ta má adresu třeba 10.1.1.0/30 a klient za tímto Apčkem pak má 172.16.1.0/24
Klienta navedeš jako WIFI/LAN a APčko jako HW nebo modem?

Koukal jsem že IP adresy v aktivaci služby to nabízí pouze pokud je to navedené jako WIFI/LAN. Čili to jsou IP které se pak shapují?

bohuzel s timhle te moc neporadim. nase sit je mlada, coz znamena ze jedeme mikrotik a ubnt, sem tam samozrejme nekdo presel se starsim zarizenim, ale vetsinou to umelo routovat.

na asi dvou mistech mame nejaky starsi zarizeni jako bridge (za nim switch a za nim par uzivatelu v bytovem dome) a udelal jsem to tak, ze jsem tomu zarizeni v bridge dal normalni IP adresu v danem rozsahu APcka (mame v kazdem rozsahu takovej malinkej "podrozsah" kam hazim takovyhle zarizeni nebo proste veci co nejsou shapovany atd.), to zarizeni sem zavedl jako router do admina, ale je to jen pro hlidani jestli bezi, neshapuje se na nem, nezapisuje se do nej, jako typ routeru je uvedeno "neuvedeno". No a klienti pak maji normalne rozsahy co patri na dane AP kam je pripojeno i zarizeni.

Ale popravde i toto se chystam vyresit alespon RB411tkou a nastavit tam normalni routy, aby i tyhle bytove domy meli svuj vlastni rozsah.

Tak asi tolik, ale nevim jestli to nejak vyresilo tvuj problem ...

PS: Jeste me napada, ze pokud to je jedno zarizeni a jeden klient, tak mas preci moznost v adminu dat zarizeni jednu IP a klientovi druhou kdyz je to bridge. Je to primo na zalozce pro aktivni sluzbu.
0 x