❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Evidence zařízení, SSID a podobně

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
hapi

Re: Evidence zařízení, SSID a podobně

Příspěvekod hapi » 13 years ago

tak se domluvte, vymyslete funkce, navrhněte cenu a ja o tom popremejslim :-)

Vhodny by bylo do toho zakomponovat treba vytahovani verzi mkcka, biosu, moznost upravy nejakych nastaveni na dalku atd... dude je super vec ale nektery jeho omezeni jsou k vzteku.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 13 years ago

Treba ta tva verze co jsi pro mne delal V2 :-)
Klidne si zase priplatim aby uz byla :-)
0 x

Star_Gate

Příspěvekod Star_Gate » 13 years ago

Hehe :D

No, napovim, ptam se tady pro to, jestli nemá někdo nějakou zkušenost s takovouto aplikací, jelikož všechno co napsáno být mohlo už napsáno bylo a těžko z té kopice vybrat to pravé. Určitě ne aby někdo šel a pro pěkný oči mi to napsal v PHP/mysql :D

Jinak moc děkuju za názory, asi skončím u toho dude, jelikož ten tu stejně běží :) Jen jsem si ho zrovna s timhle účelem nespároval v první chvilce :D
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 13 years ago

hapi píše:tak se domluvte, vymyslete funkce, navrhněte cenu a ja o tom popremejslim :-)

Vhodny by bylo do toho zakomponovat treba vytahovani verzi mkcka, biosu, moznost upravy nejakych nastaveni na dalku atd... dude je super vec ale nektery jeho omezeni jsou k vzteku.

Nebylo by ještě lepší to přidat do systems4isp, třeba jako oddělenou sekci pro techniky nebo nějak?
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

jistě že bylo. Bude to tam. Plánuju tam něco jako ..... křížený s ..... atd.. :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

Chlapi, nevím kolik máte v síti zařízení, ale věřte mi jednu věc. Jakmile se dostanete na stovky prvků infrastruktury v síti (nepočítám CPE), neřkuli víc, a moc bych vám přál, aby váš byznys vzkvétal natolik, že tomu tak bude, zjistíte, že jakékoliv snahy o unifikovanou dokumentaci sítě půjdou směrem k univerzálnímu řešení typu WIKI. Vy se tady bláhově bavíte o excelu sdíleném někde na síťovém disku nebo o php aplikaci, ale to jsou strašně krátkozraké řešení. Věřte mi, že zatraceně dobře vím, o čem mluvím. Vaše sítě rostou a budete postaveni před problémy, které jste vůbec nečekali. Správa identit, úniky dat, konzistence ukládaných dat atd atd. Nechci z toho dělat vědu, protože to žádná věda není. Jen vám chci ušetřit starosti, kterými byste si museli projít. Začněte na začátku Google Docs, které podporují týmovou spolupráci. A časem, nebo rovnou hned, přejděte k Google Apps, Zoho nebo jiným, nehostovaným systémům pro spolupráci. Není v mých silách a povinnostech vás o tom přesvědčovat. Říkám to s nejryzejším úmyslem vám ukázat draze vyšlapanou cestu. Nic víc.
0 x

Ladik

Na evidenci a dokumentaci OK, ale na spravu tech zarizeni ani nahodou.
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Vlákno je nazvané evidence zařízení, nikoliv správa zařízení. O správě zařízení v síti se totiž raději vůbec nebavím, protože by na mě místní odborníci hleděli jak z jara, když bych jim řekl, že u nás ověřujeme loginy do routerů přes radius, junior technici mají pouze read přístup, montážní technici ani to ne, a všechny bezdrátové klienty řešíme přes big wireless table a podobně. Správou životního cyklu zaměstnance a životního cyklu zákazníka si totiž žádný místní profesionál doposud nemusel lámat hlavu, protože mu na všechno stačí Microsoft Excel, bohajeho.
0 x

Myghael

Já nevím, ale Excel se u nás v síti nepoužíval nikdy, vždycky to byla databáze na serveru. Monitoring, správu a evidenci zařízení máme provázanou v jeden systém - jednou za hoďku technik koukne na monitor, když uvidí červenou tak klikne a vidí kde to je a zda a co to dělá a podle toho může telefonovat/vyjet.

Radius na login do routerů? A proč ne, centrální ověřování i tohodle je fajn že se pak pověřený technik všude přihlásí jedním jménem/heslem atd. a taky jsou podchycení rýpalové, kteří se snaží uhodnout heslo k CPE. Nic z toho co popisuješ (teda mám dojem že si tu všichni tykají) mi nepřijde divné. Teda až na to používat k tomu Google. :-D
0 x

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

zdenek.svarc
Administrator

Myghael píše:Nic z toho co popisuješ (teda mám dojem že si tu všichni tykají) mi nepřijde divné.

Dobrá zpráva. Až nás takových bude víc, tak snad začne mít fórum konečně nějakou úroveň :-)
0 x

Myghael

Tak já bych to úplně neodsuzoval, jsou lidé, kteří jsou tu určitě ku prospěchu a tyto věci nemají vůbec důvod řešit. Namátkou třeba takový pan Šťourač, není ISP a nějaký RADIUS mu je nejspíše úplně volný, ale o jeho kvalitách a přínosu na fóru není diskuse. Tady je ta profesionalizace. :D
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

Myghael píše:Monitoring, správu a evidenci zařízení máme provázanou v jeden systém - jednou za hoďku technik koukne na monitor, když uvidí červenou tak klikne a vidí kde to je a zda a co to dělá a podle toho může telefonovat/vyjet.

Možná budu malicherný, ale když už ten systém je schopný zaznamenávat stavové informace, nestálo by za úvahu to ještě víc vymazlit, připojit k tomu gsm modul nebo mobil a jak tam lupne červená, že by to poslalo sms na předem určená tel. čísla? Že by ten chudák technik nemusel každou hodinu kontrolovat stav a mohl se věnovat něčemu jinému, třeba nějakému druhu lenošení :)
0 x
T-T

Ladik

Zdeněk Švarc píše:
Myghael píše:Nic z toho co popisuješ (teda mám dojem že si tu všichni tykají) mi nepřijde divné.

Dobrá zpráva. Až nás takových bude víc, tak snad začne mít fórum konečně nějakou úroveň :-)

Ja mam dobry system na vse dokumentace, evidence, shapingu, fakturace atd., akorat komplet dohled na "podrobne nastaveni MK" tam primo chybi - zarizeni to dohleduje, ale nenastavuje a nevycita hodnoty, proto by se hodil navic nejaky pro mne jednoduchy system (php script, ktery by to resil) - resp uz resi php od Hapiho, ale cekam na verzi V2.

Mozna az prijde prej na podzim nove Dude to nebude potreba :-)
0 x

Myghael

Ve vývoji je to prakticky neustále, ale tuhle feature jsme ještě neřešili. Aktuálně systém posílá maily a náš poštovní server posílá SMSkou oznámení o novém mailu. Teda kdyby nějaký technik bydlel v oblasti kde by se dalo chytit alespoň něco jako náznak GSM signálu což nehrozí. Takže jestli se co hodinu dívá do mailu nebo na monitoring...
0 x

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod patrik_ » 13 years ago

My jsme si na to napsali do Pohody vlastni modul, ktery se jmenuje "evidence smluv" a resi vsechno od fakturaci az po generovani skriptu na shaper a generovani jednotek pro instalatery, tedy na dva tri kliky maji export z db, ktery poslou do panenskeho mikrotika a jedou instalovat, resi taky zda klient plati dopredu, nebo zpetne, zda plati mesicne, kvartalne, rocne, zda ma zarizeni nase pronajate, nebo svoje, zda je na bytovce ci nikoli, jaka je k nemu trasa z hlediska shaperu a kapacity trasy, zda je to neplatic, na co se vymlouval posledne pri znefunkcneni pro neplaceni, kolikrat a kdy byl odpojen... A pro excelovske puristy s funkci exportu vsech techto dat dle volitelne sestavy i do excelu :-) Coz se nekdy hodi pri servisu u kliose ci prepojovani na jine vysilace. Potom mame dalsi modul "servis internet" ktery resi a monitoruje nove zajemce, servisy u kliosu a prechazece mezi tarify a technologiemi. Ale jak pise Zdenda, opravdu jiz davno jsme presahli stovky zarizeni v ramci infrastruktury, kliosu je cca desetinasobek. Ze system odesila sms v pripade vypadku cehokoli nekolika technikum a osobe drzici pohotovost s kontaktem na osobu, u niz je dany nefunkcni vysilac, je samozrejmosti jiz pres sedm let.
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...