❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ispadmin - celkova konektivita

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
m_dufek

ispadmin - celkova konektivita

Příspěvekod m_dufek » 14 years ago

Ahoj vsem - nasadil jsem nove ispadmina, zatim se rozkoukavam. Ale nejak nejsem schopen ho presvedcit aby mi vyuzival celou linku. Situace je jednoducha - vsichni maji stejnej tarif, takze nastavim rychlosti, agregaci a ono to vytvori vlastni qt podle poctu, ale kdyz se podivam tak vidim ze total_out queue ma nastavenou treba jenom polovicni rychlost nez je cela linka. Ja jsem byl zvyklej a klienti taky, ze pokud byla linka volna, tak dala co mohla. Zkousel jsem to nastavit pomoci burst timeu a tresholdu, linka se stejne nevytizi. Muzete mi nekdo poradit nebo aspon nakopnout spravnym smerem?
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 14 years ago

m_dufek píše:Ahoj vsem - nasadil jsem nove ispadmina, zatim se rozkoukavam. Ale nejak nejsem schopen ho presvedcit aby mi vyuzival celou linku. Situace je jednoducha - vsichni maji stejnej tarif, takze nastavim rychlosti, agregaci a ono to vytvori vlastni qt podle poctu, ale kdyz se podivam tak vidim ze total_out queue ma nastavenou treba jenom polovicni rychlost nez je cela linka. Ja jsem byl zvyklej a klienti taky, ze pokud byla linka volna, tak dala co mohla. Zkousel jsem to nastavit pomoci burst timeu a tresholdu, linka se stejne nevytizi. Muzete mi nekdo poradit nebo aspon nakopnout spravnym smerem?

Správný směr je přečíst návod od ISPadmina konkrétně sekci shaping. Pokud máš nastavené HalfDuplexní tarify, tak Ti celkový součet aktuálních Uploadů o toto snižuje možnost vytížit download. protože Admin bere třeba 100Mbps jako linku pro UP i DOWN.

Doporučuju nastavit FulDuplexni tarify aby se to neovlivňovalo
0 x

m_dufek

No prave ze navod a obzvlaste cast o shappingu jsem cetl a ne jednou. Hlavni duvod proc jsem ispadmina nasadil je prave zjednoduseni prace s tarify a jejich zmeny ve velkem... Jde mi o neco jineho - rozdil mezi FD a HD chapu a v tom to neni. Jde mi o to, ze nastavim tarif, agregaci, necham vygenerovat qt a kdyz se podivam primo do MK do qt tak vidim ze to u parent qt(total) nastavy nejakej nesmysl u total_limit_at (coz samzrejmne neodpovida realite) - rad bych tuto polozku nekde nastavil aby i ispadmin vedel jak sirokou linku mam na vstupu (alespon podle me by to bylo takhle rozumny) a nenstavoval limit na vyssi hodnotu nez ma linka(pak ten shapper musi delat hrozny veci...). A na tohle jsem se ptal - omlouvam se, jestli jsem spatne polozil otazku, snad je to jiz srozumitelnejsi.
- jeste detail, ano umit to upravit rucne i v mk, ale nechce se mi to pokazde nastavovat, kdyz bude zmena v tarifech.
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 14 years ago

A jaký nesmysly ti to napsalo do MaxLimit a LimitAt?? V manuálu je tvorba queues kupodivu celkem dobře popsaná. A taky je potřeba počítat s tím, že Admin násobí tarifní rychlosti konstantou rate_exponent, kterou si nastavíš v konfigu. A pokud jsi se koukal do manuálu dobře, tak jako poslední příklad shapingu je tam uvedena situace, kdy potřebuješ mít hlavní parent s definovanou max rychlostí linky. Jestli to ale funguje jak má, to nejsem stavu posoudit.
0 x

m_dufek

Uz jsem nasel, kde jsem mel chybu. Mam tam jeste par notorickych stahovacu v dalsim tarifu, ktery ma brutalne snizeny upload, a ja jsem do do limitu s rate_exponentem nezapocital i tyhle... takze uz mi to dava smysl...

Jeste jedna vec, by me ale zajimala - taky jsem ji tam nevidel. Mozna ze jsem to prehlidnul... :roll: ale ja jsem byl zvyklej ze na rucnim nastaveni to davalo klientum max co linka dala, aby byla vytizena. Takhle mi to jede porad jenom par mega a nic vic. Mam tam kolem 70ti lidi a 10M linku - vim je to bida ale je to horni dolni a jeste pred mesicem to stacilo a prave protoze tam nebyvaji lidi pripojeny porad - vetsina z nich beha po lese nebo s motykou po poli, tak to vsem jelo vzdycky aspon mega nebo vic(prestoze maj mit ani ne pulmego). Ted pribyli dalsi tri lidi a zacalo se to hroutit jako blazen - ano vim ze jeden z nich je "stahovac-notorik" ale toho jsem uriznul z vetsiny provozu a dal do specialniho tarifu s minimalnim uploadem, aby to usmernil, ale ta linka pres qt proste tak rychle neleti... Napada nekoho nejaka rada na co se zamerit(predem rikam ze rady typu, navisit linku zvladnu taky - jsem na maximu co to da - tahnu to z BTSky... Jo jeste detail, kompletni qt mam na hlavnir RBcku pres ktery mam pripojenou konektivitu, takze vsechno je na jednom miste. :?: tak nevim kde mam chybu...
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 14 years ago

Otázka je, jak jsi to měl předtím nastaveno. A jestli ti to fungovalo tak jak mělo. Admin moc možností nastavení nemá a striktně se drží toho mála, co mu zadáš. A podle toho, co jsem vypozoroval, tak to celkem spravedlivě rozděluje rychlost mezi klienty ve skupině. A pokud je zrovna agregační skupina volná, tak klient naměří plnou tarifní rychlost + něco navíc z rate_exponentu. Ale víc než je nastaveno to prostě nepojede. Co to je za RB na te GW do netu? Co říká CPU? Pokud nemáš zrovna rychlou lajnu, tak si ji rači šetři. Jeden čas jsem musel jet s 300 lidima přes 16Mbit a byl to wopruz.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

otázka je spíš to, proč to řešíte v dalším vlákně a proč to nespláchnete tady viewtopic.php?f=9&t=4613, takhle musím ignorovat už druhé vlákno sakra :)
0 x

m_dufek

No na GW mam RB750G, vytizeni monituruju a i pri spicce to nejede vic nez 40% cpu a pameti ma taky porad skoro 18M, takze tam bych problem nevidel. No asi budu muset verit, ze to jede cely jak ma - preci jenom zkusenosti s timhle systemem mam nulovy. - samozrejmne kazda rada vitana.

:to leeonek - vis to neni tim, ze bych chtel ignorovat nejaky vlakno, ale prijde mi ze vlakno s 50ti strankama je doooost neprehledny... Spis by to asi chtelo zapremejslet jestli by nestalo za to, udelat ispadminovi vlastni sekci - urcite by to prispelo k prehlednosti celeho tematu. Ale to je spis otazka na adminy fora... (kdez se podivas, tak treba k cacti je tu vlaken nekolik a nikdo se nad tim nepozastavuje...)
0 x