❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Dělat QT podle ISP admina nebo se "všemi" nastaveními?

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
David2006

Dělat QT podle ISP admina nebo se "všemi" nastaveními?

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Ahoj, rozhoduji se jestli do sítě nasadím QT podle systému +/- z hapiho dema nebo podle ISP admina. Problém je ten že časem mě to asi donutí přejít
na ISP admina a z nějakého mě neznámého důvodu (žeby HW náročnost u 2500+ lidí) má ISP admin co propisuje do Mikrotiku dost jednoduchá pravidla pro
QT . A teď poraďte má cenu to dělat podle hapiho který to má jistě asi správněji a trošku riskovat že až přejdu na ISPadmina (pokud někdy přejdu) se mi někteří
lidi naserou (prostě jim to pojede asi bez burstu jinak?) nebo to nechat prostě odzačátku jednoduše jak to má ISPadmin? Z i4 se dá koupit za 10Kč ta jejich
150ková licence ISPadmina,ale odrazuje mě od ní kromě jiného to že tam je jen jeden tarif a samosebou potřeboval bych jich víc... .
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

hmm, to je na tobě. Sám vyvíjim něco jako isp admin v desingu winboxu a podobnym ovládáním (moje netflow) ale nemám na to moc času. Ovšem můžu každýmu podle přání měnit generování shaperu podle toho jak chce a pro jakej OS chce což je výhoda oproti ISP adminu a to docela podstatná. Jenomže nevim kdy to bude hotový, teď musim pracovat na jiných projektech a na tohle se mi nedostává zatim času.

Burst neni to co pomáhá. Pomáhá QT ve stromu podobající se topologii sítě. ISP admin dělá s QT co? Nebo používá SQ? Má tam nějaký stromoví rozložení? Někde jsem čet že ISP admin je primárně vyvíjen pro nějakýho ISPíka a proto nejsou některý jeho věci univerzální a i shaper je dost bídnej protože asi pujde o bídnýho ISPíka :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Když to řeknu zjednodušeně ISPadmin tam má jen Limit At a Max Limit a nazdar. Takže ostatní nastavení má prostě prošedlá.
0 x

zdenekr

Příspěvekod zdenekr » 14 years ago

Ono zaleží co jsi v tom ispadminu nastavíš, dá jse tam použít i burst .Vše zaleží co jsi nastavís v mastevení tarifu.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

hapi píše:Pomáhá QT ve stromu podobající se topologii sítě.

Souhlas, k tomu jsem taky došel a shaper jsem si podle toho vystavěl a je to bomba. Taky jsem pro plný využití konektivity a Sloani mě za to nemaj rádi a každej měsíc mi vnucujou navýšení, protože kdo u nich využívá víc než 90% tak je pro ně mizera :D
0 x

David2006

To já mám od Slounů 15Mbit otevřených na 30Mbit stím že až přelezu 15Mbit nad, tak drobátko přeplácím,ale křivka se láme až bych měl 95% percentile měsíčního využití
nad 19Mbit :) . A to se při mém navýšení z 15/30 na 20/40 bavímě o tisícovce+DPH takže radši nechávám lajnu dejchat je to tak myslím pro zákoše lepší a potažmo
i pro moji kapsu :).

Takže jsem na shaperu nastavil jakože mám 30Mbit a pak uvidíme něco to srazí dolů. Jenže mám potíž že to jedu z RB750ky na čtyři zbylé porty a ten 30Mbit hodím jen na jeden
ethernet...chtělo by to asi nějak ty 4porty šikovně sloučit... .
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 14 years ago

hapi píše:hmm, to je na tobě. Sám vyvíjim něco jako isp admin ...

btw: zajimalo by me proc delas "NECO JAKO ISPADMIN", kdyz vlastne se ti to tak nelibi :-)
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

protože to dělá tak aby se mu to líbilo a já mu fandím, protože mě se ispadmin taky nelíbí, ale takovej systém by mi samo bodnul, jen ne konkrétně ten ispadmin, zatím jsem měl ke všemu výhrady :lol:
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 14 years ago

Peyrak píše:protože to dělá tak aby se mu to líbilo a já mu fandím, protože mě se ispadmin taky nelíbí, ale takovej systém by mi samo bodnul, jen ne konkrétně ten ispadmin, zatím jsem měl ke všemu výhrady :lol:

ale jo, ja mu taky fandim, at si dela co chce, jen proc vsichni porad neco delaj podle neceho, proc to nedelaj proste sami za sebe uplne jinak ... konec s OT
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

já to dělám jinak, jenom jsem uvedl isp admin jako že to umí to samí. Nechtělo se mi vypisovat všechny věci co to umí. Mám uplně jinou vizi toho jak by měl system 21. století a webu 2.0 vypadat a jak by měl fungovat.

Chtěl jsem udělat něco jako mám teď netflow co má pohyblívý okna, dynamický načítání atd... ale když jsem na tom pracoval, tak jsem dospěl k závěru, že to akorát bude snižovat účinnost systemu pro mobilní zařízení a jakýkoliv úpravy bude muset dělat hodně znalej člověk protože je to složitější cesta která nic kromě vzhledu nepřinese. Mám nápadů hodně ale času málo.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků