❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Logování vytvořených spojení

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
Star_Gate

Logování vytvořených spojení

Příspěvekod Star_Gate » 16 years ago

Zdravím všechny.

Řeší otázku logování provozu sítě tak, jak to ukládá zákon o elektronických komunikacích. V současnosti využívám netflow protokol verze 5 a na serveru běží FreeBSD a nfdump. Hledám něco podobného, ale aby to fungovalo pod windowsema. Důvodem je to, že na právu jsem využíval externisu a běží tu na to zvlášť mašina. Zabil bych tím dvě mouchy jednou ranou,

Hledám celkem jednoduchý soft s webovým rohraním. Nabíku hapiho jsem četl a pár diskuí na to zaměřených také ale nikde jsem nenašel co jsem potřeboval.

Děkuju za odpověd.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

a nepoběží ti ta extra mašina stejně? takže zabiješ jenom jednu mouchu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Star_Gate

Ne, protože server na windowsech tu běhá stejně. Jen bych na něj rád nainstalil něco na sběr vytvořených spojení z netflow protokolu. Nevíte někdo o něčem?

Edit: Jeden z vedlejších důvodů proč chci toto řešit je zároveň pokus o usnadnění práce ostatním uživatelům. Tohle téma je řekl bych v poslední době poměrně žádané a na internetu jsem nepochodil s výběrem softwaru. Prosím tedy o všechny typy a postřehy.

Děkuji
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 16 years ago

sluzi na to napriklad ntop... je aj pre win aj linux ak sa nemylim, na linuxy sa to pokusam rozbehat uz asi pol dna ale z manualov som somar, v reali sa mi to chova (skor nechova) uplne inak...
0 x

Star_Gate

Ano něco jako ntop by bylo skvělé. Po 20-ti minutách už jsem měl nastaveno sypání dat do databáze. akorát sem nikde nenašel reportování data nepletu-li se tak ntop pod windows má nějaká omezení a full verze není zdarma. Pro unix tomu tak není, tam je plná verze nijak neomezená.

Nějaké další nápady?
0 x

TweetyLBC
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod TweetyLBC » 16 years ago

Nejjednoduzsím resenim je NETFLOW, protoze i databazi zabijes cca po 2 dnech kdy do ni nahrnes miliardy zápisů. Samozřejmě záleží jak velikou máš síť, ale vzhledem k tomu, že se o to zajímáš, nebudeš mít síť s pěti sousedy.
Na toto téma budu mít přednášku ve středu v Ostravě, můžeš se stavit.

"Černá krabička", co dělá logování a má WEBový výstup se dá pořídit za cca 10 litrů nebo i hostovat!!!!! Tuto možnost nabídneme právě v Ostravě s představením verze 2.0, náhled na "neexportující účet" na testovací mašinu můžeš zde: http://flow.net.comel.cz/ (test/test)

Bohužel vše je linux, protože SW pro Wonka je, ale je licencován a dost drahý :(
0 x

Star_Gate

Tak velikost sítě je v řádech desítek klientů a samozřejmě se rozrůstá. Osobně v posledních dnech pracuji na "černé krabičce" která by tohle zvládla ale na systému FreeBSD spolu s naším externím pomocníkem. nejspíše na miniITX v malých casech a RAID1 polem. spíš se informuji jak to řeší ostatní ISP. Hlavně mě zajímaji možnosti a pak se rozhoduji jestli není čas na změnu
0 x

reset

Příspěvekod reset » 16 years ago

Jsme sdruzeni, ktere ma par firemnich zakazniku (skola, urad + verejny terminal, a par firmicek).
Musi se logovat vse vcetne clenu a nebo pouze firemni zakaznici ?
nejak mi to stale unika
diky za vyjasneni
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

TweetyLBC píše:"Černá krabička", co dělá logování a má WEBový výstup se dá pořídit za cca 10 litrů nebo i hostovat!!!!! Tuto možnost nabídneme právě v Ostravě s představením verze 2.0, náhled na "neexportující účet" na testovací mašinu můžeš zde: http://flow.net.comel.cz/ (test/test)

to TweetyLBC: vypada to na prvni pohled moc pekne. Pokud v tomto duchu bude cely system, pak jsem opravdu moc zvedavy. Skoda ze Ova je tak daleko ...
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

honzam

Příspěvekod honzam » 16 years ago

Neznáte někdo nějaký soft pro Fedoru který umí generovat FLOW aby se dal následně zpracovávat pomocí zde zmiňovaného NET FLOW?
Díky
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

honzam píše:Neznáte někdo nějaký soft pro Fedoru který umí generovat FLOW aby se dal následně zpracovávat pomocí zde zmiňovaného NET FLOW?
Díky

viewtopic.php?f=9&t=4376
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

asdewq

nj ze sa to robi potocou netflow (protokol vytvoreny ciscom) uz viem :) to ze to staci zapat na mt a ten zacne sypat data na server ktory bude schpny zachytavat netflow data uz tiez aku taku dobu tusim :) ale program ktory by sa mi pacil je prave ntop tento by to mal vediet aj pekne vyhodnocovat podla druhu prevadzky a pod no a ten zatial nebezi... teda na mandrive 2009 64bit sa mi to zatial nepodarilo :) ale pridem na to :) v mojom pripade je podmienka prevadzka na linuxoch... to je riesenie v mojej sieti :) .. teda bude az sa to podari :)
0 x

asdewq

tak vytazoslavne som prisiel na to ze flow-capture z nejakeho zahadneho dovodu nefunguje na 64bit verziach linuxov ktore pouzivam no na 32bite je to ok :)) ale mam jednu otazku, viete niekto poradit nejaky jednoduchy nastroj s ktorym by som vedel tieto odchytene data nasledne prezerat? webview sa mi velmi nepozdava...
0 x

TweetyLBC
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod TweetyLBC » 16 years ago

asdewq píše:tak vytazoslavne som prisiel na to ze flow-capture z nejakeho zahadneho dovodu nefunguje na 64bit verziach linuxov ktore pouzivam no na 32bite je to ok :)) ale mam jednu otazku, viete niekto poradit nejaky jednoduchy nastroj s ktorym by som vedel tieto odchytene data nasledne prezerat? webview sa mi velmi nepozdava...

http://flow.net.comel.cz
0 x

asdewq

tweety: nic v zlom, ale neprehanaj to s tou reklamou.. teda ak ponukas to web rozhranie free potom mlcim a hod odkaz na to kde to stiahnut :) v opacnom pripade vopred upozornujem ze nakolko na 100% sa toto jednak da riesit cez opensource urcite za to nikomu platit nebudem... v tomto som tvrdohlavy clovek a aj ked nad tym zabijem casu pomerne dost, nakoniec ma bude hriat pocit ze som spravil to co som chcel a tak ako som chcel... Tiez pridavam jednu info, odchytene zaznamy je mozne uplne trivialne vyexportovat do textaku cez flow-print zakladna syntax je "flow-print < FLOW_SUBOR > subor.txt" pre ucely tu, policie a pod toto uplne staci takze kto nechce cez web sledovat konexie jednotlivych uzivatelov staci mu defakto rozbehat flow-tools a flow-capture (nainstalit baliky ktore su ku snad vsetkym beznym distribuciam k dispozicii) potom zeditovat flow-capture.conf (jeden riadok), povolit vo fw input na port ktory si nastavis vo flow-capture.conf, spustit sluzbu cez service flow-capture start a na mk spustit export v ip > traffic flow a voala... uz zaznamenavame... cele to trva tak 10-15 min a aj spolu s novym kompom sa da dostat pod 5 tis.. vytazenie pc je 00nic takze bude stacit aj nejaka starina, takze to zmenme na jeden 500-1000gb disk aby sa tam vmestil aj dostatocny archiv (pripadne dva a mirrorovat pre ochrnu pred stratou dat) a mame problem vyrieseny za 1-3tis... sorry ale cela diskusia sa tu zvrhava na biznis a bol som v tom ze toto je forum ktore ma pomahat a nie zarabat...

tak a teraz poradite mi niekto dajake web rozhranie ktore mi cez flow-print prosto vypluje obsah zvoleneho suboru? prosiiim :)
0 x