❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

433gl a kabelovka (ci jinde je problem??)

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
JaCi

433gl a kabelovka (ci jinde je problem??)

Příspěvekod JaCi » 13 years ago

mozna se to tyka i jinych RB, ale i gl verze me to s.re dvojnasob, protoze specialne kvuli tomu jsem ji (pro jistotu) kupoval...

Je pripojenej na kabelovy modem upc a vic nez cca 25mbit/s download a 5 upload pres nej proste neproleze. A to jak se zapnutym natem, tak v rezimu bridge. Pritom samotny comp primo do kabelovky dela cca 60/11 :(

Speed test z routeru na jiny router v netu je OK (cca 60/11 mbit/s) , speed test z PC na router tez >100mbit/s prenosu. Ale router proste vic neuroutuje ani nevybridzuje :( MAC samozrejme nastavena stejne jako kdyz se to zkouselo jen z PC.

Zatim jedine co jsem nasel (a je to presne moje situace, jen neposuteli speed test) je tohle:
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... w=previous

Procesor se flaka na 5-10%, stejne chovani s verzi 5.9 co tam byla i po aktualizaci na 5.14. Ethernet jsem zkousel prepinat mezi 100mbit a 1g a stejne :(
Zkouseno je to s 2 compama pripojenyma do 2 ruznych portu

..co je spatrne ?? :(
D. za tip :)
JaCi
Člen fóra

0 x

JaCi

..kdyz tak o tom premejslim tak problem bude nekde v kabelovce.
Puvodne tam byl cc&c wa2204 a teklo s bidou 5 mbit misto (tehda) 20. Kvuli tomu se to menilo (ten routrik neco pamatoval, byly tam zbytecne 2 vedle sebe tak jsem to neresil a predelal). JENZE tehda mel kamos od upc 25mbit a cca 20 tam s 433gl teklo -pro nynejsi 60mbit se menil kabelovy modem -takze pokud podobny problem byl i s CC&C (a nikdy jsem u nich nic podobneho nevidel) tak problem asi neni v modemu kabelovky, ale nekde dal :(
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 13 years ago

Ja bych zkusil dat mac adresu tve sitovky na WAN toho RBcka a na PC si dal nejakou vyssi.
A dal to jako NAT router.
Za pokus nic nedas.
0 x

JaCi

ale to jsem samozrejme mel....
bylo to puvodne s natem a do kabelovky s mac pccka (protoze tam kdysi byly 2 compy pripojeny naprimo a upc je ma v db abic nepusti nechtel jsem to resit)
kdyz se zjistilo ze to oproti samotnemu pc pripojenemu primo do kab. modemu to beha pomalu, zkousel jsem prepinat eth mezi sto a giga a cvicne i nat vypnul a hodil to do bridge (vim ze zapnout switch by bylo lepsi ale stejne je tam i bezdrat)
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 13 years ago

Sorry blbe jsem si precetl puvodni prispevek.
0 x

JaCi

uplne v poho - snaha se stejne ceni :)

..cim dal tim vic si rikam ze problem musi byt v primarne u kabelovky. urcite to zlobilo i s tim obyc routrikem.
Ale moc me nenapada co..:(
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Pokud je problém někde na cestě mezi kompem a modemem a ztrácí se pakety, může se to chovat takto. Dle určitých zkušeností i minimální ztrátovost omezí provoz přibližně na těch 30Mbit (neptej se proč ...).
Zkus ještě dvě věci: přes queue to omez třeba na 50/9. A zkus si měnit MTU na MK směrem ke kompu.
0 x

JaCi

..sakra - kouakm ze jsem napsal odpoved a asi ji nepotvrdil a zavrel to :(

Ztratovost byla nulova jak na kratky, tak dlouhy pingy. Zajimavy je ze udp speedtest z compu pres router a modem do netu bezi cca jak by mel (60/5) ale tcp dava cca 20/1. Jasne ze udp dava vzdy vic, ale ne 4x ;-)

Koukal jsem na statistiku velikosti paketu pri souvislem ftp prenosu a na defragmentaci to nevypada (95% paketu je 1100-1500 nebo jak to ma presne mikrotik rozdeleny) a hrani si s MTU jak na strane do kabelovky, tak k pc k nicemu ani nevedlo

..jo a jeste opakuju: aspon podle speed testu je komunikace routeru jak s internetem, tak s PC OK. Ale tcp data ktery pres router nasledne modem a upc tecou (at uz v rezimu routeru s natem, tak jen v rezimu bridge kdy ten router dela v podstate jen "switch") jsou proste nekde brzdeny. Pritom maximalu toho routeru jsem ani nemel sanci zkusit... (uroutovat by mel zvladat vic nez 500 mbit/s)
0 x