❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Routerboard s OpenWRT, Debian?

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Dr.Easy
Kontaktovat uživatele:

Routerboard s OpenWRT, Debian?

Příspěvekod Dr.Easy » 13 years ago

Ahoj,

potrebuju najit nejvhodnejsi RB s min. 9x eth do ktereho by bylo mozne nahrat nejaky Linux.

Koukal jsem na R493, ale ma malou NAND, to se tedy tyka i RB1200, ale maji microSD slot.

Moje otazky zni:

Existuje nejaky RB s 9x eth+ co ma NAND 512MB?
Je mozne bootovat z microSD karty?

Diky
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

hmm, nebylo by jednoduší použít alixe + voyage linux + 16 port switch s vlany? Nějak si neumim představit rozcházet vlastní linux na něčem jako je RB493. Tam bude průser s tim rozšiřujícím switchem atd..
0 x

Dr.Easy
Kontaktovat uživatele:

no, to je prave problem. potreboval bych neco kompaktniho.

Nemam problem s alixem a switchem, ale ta konfigurace na kterou to potrebuji, neni to na ni vhodne.

Potrebuji jedno reseni s 9x eth.

A to i z duvodu napajeni 19 - 26V.

Koukal jsem na OpenWRT a podporuji uz powerPC architekturu co je v RB1100. Ale ted tam jde o to, zda to pujde nabootovat z microSD a nebo, zda je dostatecne velka NANDka. Nikde jsem nenasel, jaky NANDky tyhle velky RB maji...

Precijen nevim co ta microSD udela v nejakych -40°C...
0 x

hapi

no hele, to bootování bude nejmenší problem. U RB1xxx máš switch, ten musíš nějak ovládat aby tě vůbec pustil. To že OpenWRT podporuje PPC neznamená že ovládá switch kterej je k tomu připojenej na boardu. Pokud do kernelu nedáš nějakej modul pro ten switch a řádně ho nenastavíš, bude ti to k ničemu tolik portů. Všechny budou mrtví.

Navíc rackový RBčko se mi nezdá zase tak moc kompaktní. Plus je samozřejmně napájení ale otázka je proč tam nenechat mikrotik.
0 x

Dr.Easy
Kontaktovat uživatele:

Jo, to mas pravdu.

Hledam, hledam a zatim nemuzu najit info, ze by na tom nekomu fungoval unix... kruci.

Mikrotik bych tam klidne nechal, ale... nevim zda je mozne vyresit jednu vec. K tomu mikrotiku bude kabelem pripojeny tablet. Ten tablet bude mit v sobe aplikaci diky ktere bude moct uzivatel toho tabletu menit IP adresy... ikdyz to by slo vyresit asi nejakym logovanim pres ssh...

hmm, tot otazka.

- potrebuju na tom VLANy, Filter/Prerouting, NAT, DHCP.... takze by se na tom ten mikrotik snad i nechal nechat.

Tak jen otazka - zda ude mozne tedy nejakou aplikaci pristupovat z tabletu do mikrotiku a menit tam IP adresy, ale jelikoz uz neco takovyho bezi pod androidem, tak hadam ze asi ano.

jsou s RB1XXX nejake problemy, ktere bych mel ocekavat? Jaka verze je nejlepsi nakoupit? Vykon nerozhoduje.
0 x

hapi

webfig?
0 x

Dr.Easy
Kontaktovat uživatele:

to je moc slozity :). Musi to byt neco co se otevre a bude tam neco jako: sem vepiste novou IP adresu.

Ale hadam, ze to asi pujde... nasel jsem na rootu clanek www.root.cz/clanky/plnohodnotny-linux-n ... s-openwrt/

takze to asi zase tak tezke nebude. uvidim, vyzkousim. hodim poznatky.
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 13 years ago

Požadavky splňuje RB532(A) + štekr s 6-ti ethernety (RB562????).
Bootovat se nechá z Compactflashe a openwrt je podporován.
Jen se už nedá sehnat :(
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 13 years ago

RB800 + RB816 - openwrt by na tom melo bez problemu behat ... 8)
0 x