Ahoj,
potrebuju najit nejvhodnejsi RB s min. 9x eth do ktereho by bylo mozne nahrat nejaky Linux.
Koukal jsem na R493, ale ma malou NAND, to se tedy tyka i RB1200, ale maji microSD slot.
Moje otazky zni:
Existuje nejaky RB s 9x eth+ co ma NAND 512MB?
Je mozne bootovat z microSD karty?
Diky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Routerboard s OpenWRT, Debian?
hmm, nebylo by jednoduší použít alixe + voyage linux + 16 port switch s vlany? Nějak si neumim představit rozcházet vlastní linux na něčem jako je RB493. Tam bude průser s tim rozšiřujícím switchem atd..
0 x
no, to je prave problem. potreboval bych neco kompaktniho.
Nemam problem s alixem a switchem, ale ta konfigurace na kterou to potrebuji, neni to na ni vhodne.
Potrebuji jedno reseni s 9x eth.
A to i z duvodu napajeni 19 - 26V.
Koukal jsem na OpenWRT a podporuji uz powerPC architekturu co je v RB1100. Ale ted tam jde o to, zda to pujde nabootovat z microSD a nebo, zda je dostatecne velka NANDka. Nikde jsem nenasel, jaky NANDky tyhle velky RB maji...
Precijen nevim co ta microSD udela v nejakych -40°C...
Nemam problem s alixem a switchem, ale ta konfigurace na kterou to potrebuji, neni to na ni vhodne.
Potrebuji jedno reseni s 9x eth.
A to i z duvodu napajeni 19 - 26V.
Koukal jsem na OpenWRT a podporuji uz powerPC architekturu co je v RB1100. Ale ted tam jde o to, zda to pujde nabootovat z microSD a nebo, zda je dostatecne velka NANDka. Nikde jsem nenasel, jaky NANDky tyhle velky RB maji...
Precijen nevim co ta microSD udela v nejakych -40°C...
0 x
no hele, to bootování bude nejmenší problem. U RB1xxx máš switch, ten musíš nějak ovládat aby tě vůbec pustil. To že OpenWRT podporuje PPC neznamená že ovládá switch kterej je k tomu připojenej na boardu. Pokud do kernelu nedáš nějakej modul pro ten switch a řádně ho nenastavíš, bude ti to k ničemu tolik portů. Všechny budou mrtví.
Navíc rackový RBčko se mi nezdá zase tak moc kompaktní. Plus je samozřejmně napájení ale otázka je proč tam nenechat mikrotik.
Navíc rackový RBčko se mi nezdá zase tak moc kompaktní. Plus je samozřejmně napájení ale otázka je proč tam nenechat mikrotik.
0 x
Jo, to mas pravdu.
Hledam, hledam a zatim nemuzu najit info, ze by na tom nekomu fungoval unix... kruci.
Mikrotik bych tam klidne nechal, ale... nevim zda je mozne vyresit jednu vec. K tomu mikrotiku bude kabelem pripojeny tablet. Ten tablet bude mit v sobe aplikaci diky ktere bude moct uzivatel toho tabletu menit IP adresy... ikdyz to by slo vyresit asi nejakym logovanim pres ssh...
hmm, tot otazka.
- potrebuju na tom VLANy, Filter/Prerouting, NAT, DHCP.... takze by se na tom ten mikrotik snad i nechal nechat.
Tak jen otazka - zda ude mozne tedy nejakou aplikaci pristupovat z tabletu do mikrotiku a menit tam IP adresy, ale jelikoz uz neco takovyho bezi pod androidem, tak hadam ze asi ano.
jsou s RB1XXX nejake problemy, ktere bych mel ocekavat? Jaka verze je nejlepsi nakoupit? Vykon nerozhoduje.
Hledam, hledam a zatim nemuzu najit info, ze by na tom nekomu fungoval unix... kruci.
Mikrotik bych tam klidne nechal, ale... nevim zda je mozne vyresit jednu vec. K tomu mikrotiku bude kabelem pripojeny tablet. Ten tablet bude mit v sobe aplikaci diky ktere bude moct uzivatel toho tabletu menit IP adresy... ikdyz to by slo vyresit asi nejakym logovanim pres ssh...
hmm, tot otazka.
- potrebuju na tom VLANy, Filter/Prerouting, NAT, DHCP.... takze by se na tom ten mikrotik snad i nechal nechat.
Tak jen otazka - zda ude mozne tedy nejakou aplikaci pristupovat z tabletu do mikrotiku a menit tam IP adresy, ale jelikoz uz neco takovyho bezi pod androidem, tak hadam ze asi ano.
jsou s RB1XXX nejake problemy, ktere bych mel ocekavat? Jaka verze je nejlepsi nakoupit? Vykon nerozhoduje.
0 x
to je moc slozity
. Musi to byt neco co se otevre a bude tam neco jako: sem vepiste novou IP adresu.
Ale hadam, ze to asi pujde... nasel jsem na rootu clanek www.root.cz/clanky/plnohodnotny-linux-n ... s-openwrt/
takze to asi zase tak tezke nebude. uvidim, vyzkousim. hodim poznatky.

Ale hadam, ze to asi pujde... nasel jsem na rootu clanek www.root.cz/clanky/plnohodnotny-linux-n ... s-openwrt/
takze to asi zase tak tezke nebude. uvidim, vyzkousim. hodim poznatky.
0 x
Požadavky splňuje RB532(A) + štekr s 6-ti ethernety (RB562????).
Bootovat se nechá z Compactflashe a openwrt je podporován.
Jen se už nedá sehnat
Bootovat se nechá z Compactflashe a openwrt je podporován.
Jen se už nedá sehnat

0 x