Ahoj,
nasazoval jsem spoj na krátkou vzdálenost, kvůli rušení byli nasazeny antény jirous extreme duplex 24dbi. Mám problém s tím, že na jednu stranu je to slinkováno na 130 a na druhou jen 78. Na jedné straně mám RB711GA-5HnD a na druhé jsem dal RB711G-5HnD. Předtím jsem nasazoval duplexky bezproblému, ale s rb411ah a R52n. Když testuju rychlost, jede mi to 60Mb/s down a 110up, Datarate 130/78 ccq 100/65 rušení tam není zkoušel jsem i skočit někam mimo, kde bylo čisto. Signály jsou stejné RX i TX -47, přitopení na kartě nepomůže. Je to na vzdálenost 310m, vysílací výkon je 8dbm a podle jirous výpočtů to vychází plus mínus stejně. Nechápu čím by to mohlo být. Jěště jsem zkoušel, že když zapnu jen chain 0 na obou stranách má to -58 a když na první straně přepnu chain 1 signál jde na -50 ale propustnost padne, nevím jestli to není nějaký bug v ros, verze je zkoušená 5.6 i 5.11. Nemáte někdo tušení čím by to mohlo být, nebo nemáte někdo problém s novýma 711tkama? Jak se využije gigový port? Musí se použít ten injektor od mikrotiku na gigo?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB711 mimo
"Jak se využije gigový port? Musí se použít ten injektor od mikrotiku na gigo?"
udajne ano, bez spesl Gbit Mikrotik POE to bude obycko 100M.Ale furt nevim kdo bude tak moc fandit 5tkovemu spoji a tahat jim vic jak 100M real
PW
udajne ano, bez spesl Gbit Mikrotik POE to bude obycko 100M.Ale furt nevim kdo bude tak moc fandit 5tkovemu spoji a tahat jim vic jak 100M real

PW
0 x
tak když chceš ve vesničce nabídnout stejnou rychlost, jako mají ve městě tak proč ne
0 x
G linka je rychlejší na přenos, atd. Když jich dáš 20 za sebou, třeba to ms udělá oproti 100Mbit. O propustnost tady asi nepůjde.
0 x
Nebude náhodou něco na tom že nad cca 70Mbit reálného toku už je lepší to mít na tom gigu? Aby linka mohla "dýchat" . Jinak držím palce ať se chyba po laborování najde a ty gigové porty se náležitě předvedou.
0 x
okey, tak g linka je teda k ničemu. Proč se mi to neslinkuje, když dám na obou stranách pouze chain 1. Tu přebuzenost vyzkouším, ale moc tomu nevěřím, -50 není až tak kritické, že by to nechodilo (respektive chodilo jen na jednu stranu).
0 x
dagus píše:okey, tak g linka je teda k ničemu. Proč se mi to neslinkuje, když dám na obou stranách pouze chain 1. Tu přebuzenost vyzkouším, ale moc tomu nevěřím, -50 není až tak kritické, že by to nechodilo (respektive chodilo jen na jednu stranu).
Chain 0 je povinny, Chain 1...xy jsou pridavne. Uz je to tu napsane 100x
0 x
Pouze chain1 mít přeci nemůžeš. Už se o tom tady psalo, jen si nepamatuji u kterého zařízení. Ale asi u všech. Používej oba nebo jen 0.
Jinak na 300m sxt 3dbi, -65, nstreme, 92/92MBit HD, limit ethernetu, měřeno iperfem.
Když snížím výkon, nižší rychlost. Když zvýším, také jdu s rychlostí dolů.
Jinak na 300m sxt 3dbi, -65, nstreme, 92/92MBit HD, limit ethernetu, měřeno iperfem.
Když snížím výkon, nižší rychlost. Když zvýším, také jdu s rychlostí dolů.
0 x
David2006 píše:Nebude náhodou něco na tom že nad cca 70Mbit reálného toku už je lepší to mít na tom gigu? Aby linka mohla "dýchat" . Jinak držím palce ať se chyba po laborování najde a ty gigové porty se náležitě předvedou.
Spíš než ten ethernet, Tě bude brzdit ta 5ka :) když de 5ka na 70Mbit reálného toku, měl bys ji už dávno vyhodit a nahradit to profi spojem aby mohla lokalita "dýchat" :)
0 x
O tom se nebavím tak sem nepleť nějakou 5ku. Točím o tom že když mám 100Mbit ethernet na cca 70Mbitech tak jestli není lepší už při této rychlosti mít gigovej port. řekněme že grafy co jsou standardně po 5ti minutách tak pokud si to někdo roztáhne třebas po minutě tak mu to bude střílet nejspíš o dost víc. Navíc pokud někde jede lajna na plácnu 80Mbitu v 5ti minutovém grafu a chci na ní dávat 20Mbs internet koncovému uživateli tak zda už mě neomezí ten port co je na stovce(i když při zdejším tvrzení by se mohlo zdát že je vše OK). Prostě si myslím že něco na tom aby byli porty na gigu může být už od toho cca 70Mbitu a ne jak se zde plácá až od cca 100ky. Samosebou meze poučení a praxe se nekladou 

0 x
David2006: Pokud by chodili špičky na 100Mbit, tak je rozhodně lepší gigabitový port, ale pokud bys měl kontinuální tok i 90mbit, vůbec nic se neděje. 5Ghz sem zmínil proto, že zde mluvíme o RB711, tudíž rozhraní které bude mít při 70Mbitu reálného provozu a bude natahovat pingy je wifina. V tomto případě gigový port nebudeš potřebovat ani náhodou, na 100Mbit se nedostaneš nikdy, jediné v čem Ti gigový port u 711 pomůže, je že z toho budeš mít lepší pocit :D
Jinak jak se psalo výše, 711ku do doby než se opravdu vyřeší problém s rádiama rozhodně ne.
Jinak jak se psalo výše, 711ku do doby než se opravdu vyřeší problém s rádiama rozhodně ne.
0 x
Pridavam se k nazoru ze to chce snizit vykon. A gbit port podle me neni kravina, ono 90/90 uz bude na hranici radia, ale 120/20 to klidne jet muze taky
0 x