❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB750G nebo 450G

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
JSOB

RB750G nebo 450G

Příspěvekod JSOB » 13 years ago

Sdilim konektivitu 10/10 s par sousedy a pouzivam na routing brazilfw na starem PC. Na siti je cca jen 25 IP. Jelikoz cena za elektriku leze porad nahoru uvazuji o vymene za RB. Ted ale jaky.
Nepotrebuji na nem miniPCI a uvazuji o 750G nebo 450G. Na te 750G se mi libi ze je i s krabickou za polovicni cenu, ale nevim jestli te ramky neni malo. Chtel bych na tom provozovat SQ na omezeni rychlosti na jednotlive IP + priorizaci podle pouziteho protokolu (podle portu pripadne L7). 1x OVPN tunel(obcas). Casem uvazuji o navyseni konektivity na 15/15.
S mikrotikem jsem se seznamil ve Virtualboxu a krome VPN jsem nastavil snad vse hlavni. Zkusim i QT snad to nejak zbastlim.
Ktery z nich doporucite?
Dekuji za jakoukoliv radu.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

RB750G už se tušim neprodává. Bylo to nahrazeno RB750GL ovšem procesor je pomalejší. Zbejvá tedy RB450G.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

JSOB

hapi píše:RB750G už se tušim neprodává. Bylo to nahrazeno RB750GL ovšem procesor je pomalejší. Zbejvá tedy RB450G.

A prosim te ta 750GL by treba nestacila na to co jsem vypsal? Dle hrubeho odhadu. :-) Myslim ze nejvetsi problem by asi bylo nasazeni L7.
0 x

hapi

na L7 zapomeň v podání jakýhokoliv RB. Neřek bych že potřebuješ L7 pro nějaký rozlišování provozu. Dá se to řešit i jinak. Jinak by mohla RB750GL stačit.
0 x

JSOB

hapi píše:na L7 zapomeň v podání jakýhokoliv RB. Neřek bych že potřebuješ L7 pro nějaký rozlišování provozu. Dá se to řešit i jinak. Jinak by mohla RB750GL stačit.

Takze bych v SQ nastavil max rychlosti popr. burst. Pak bych omangloval provoz podle portu a pridelil bych jim priority 1-8 podle potreby. Vsiml jsem si ze se tam snad da omanglovat i p2p all a tomu bych dal nejnizsi prioritu. To by mi melo snad stacit. A pak nastavit OpenVPN. No mam se zas co ucit sakrys.
Ja pouzival doted brazilfw a byl jsem spokojen, ale to PC uz zivit nechci. Kamarad mi slibil RB532A na zkousku tak to zkusim na nem. Ale verzi mikrotiku tam snad ma nejakou 2.9.xy. Na jakou to muzu nejvice povysit? Jsou nejaka omezeni? Diky
0 x

hapi

omezení nejsou, aktuálně můžeš na max. Jediná zastávka je nutná na 3.30 a udělat upgrade licence. Ono ti to možná ani tak haleko rovnou nepude takže musíš pěkně postupně. Mám ověřeno 3.10, 3.30 + licence, 4.17, 5.xx. Jenom se zatim nedoporučuje nasazovat v5.8 ale zůstat na v5.7
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

procpak se nedoporucuje v5.8? ja sem ji nahral na jednu RB433, ktera se co den, dva sama rebootovala a od te doby je klid....
0 x
Jan Ptáček

JSOB

hapi píše:omezení nejsou, aktuálně můžeš na max. Jediná zastávka je nutná na 3.30 a udělat upgrade licence. Ono ti to možná ani tak haleko rovnou nepude takže musíš pěkně postupně. Mám ověřeno 3.10, 3.30 + licence, 4.17, 5.xx. Jenom se zatim nedoporučuje nasazovat v5.8 ale zůstat na v5.7

Hapi moc diky za rady. Snad se mi to vsechno podari spravne nastavit. At se dari. :)
to all: Ma nekdo jeste zkusenosti se 750GL zda zvladne udany provoz?
0 x

hapi

net.work píše:procpak se nedoporucuje v5.8? ja sem ji nahral na jednu RB433, ktera se co den, dva sama rebootovala a od te doby je klid....

nedoporučuje se na RB532
0 x