Dobrý den,
řeším bezdrátové propojení dvou budov vzdálených od sebe 30-40m. Propojení jsem realizoval pomocí dvou 5GHz PTP spojů jejichž hardwarová konfigurace je uvedena níže a spoje jsou na hraničních switchích sloučeny do LAG (port trunk) s LACP. Dle mého laického názoru mám asi problém se stabilitou spojů, protože přenosová rychlost není stabilní a latence taky pěkně lítají od nízkých hodnot k vysokým, např. rychlost kopírování velkých souborů na/z SAMBA server se pohybuje od řádově stovek kB/s a6 po 10MB/s. Zkoušel jsem ladit konfiguraci spojů dle různých rad nalezených tady na fóru či různě v internetu, zkoušel jsem tunit i TCP/IP stack (hlavně TCP window size) na linuxovém SAMBA serveru, ale bez větších úspěchů. Proto bych vás chtěl poprosit o zhodnocení konfigurace a případné rady a doporučení.
- Tx/Rx rate většinou 300Mbps/300Mbps
- Tx/Rx CCQ trochu lítá od cca 40/40% až po 100/100%
- Overall Tx CCQ se někdy nezobrazí na AP ani u Station, jindy se zobrazí buď pouze na AP nebo u Station a pohybuje se na jednom spoji kolem 48% a u druhého kolem 84%
Cílem je dosáhnout stabilních spojů, kde by každý spoj měl disponovat přenosovou kapacitou kolem 90-100Mbps (limit ethernetu) s rozumnými latencemi.
HW konfigurace:
RB411AH - 64MB RAM, 680MHz, 1x miniPCI, 1x LAN, vč. L4
R52n-M - miniPCI karta 802.11n, Atheros AR9220 (2,4/5 GHz)
StationBox Mikro - 15 dBi duální anténa (MIMO 2x2) s boxem pro RB711/RB411 (http://www.stationbox.info/StationBoxMikro.html)
SW konfigurace:
RouterOS 5.7
WDS mode: dynamic
NV2 TDMA period size: 2ms
NV2 cell radius: 30
NV2 security nastaveno
NV2 queue count: 2
NV2 QoS: default
Tx power mode: default
Pozn.:
V přílohách naleznete screenshoty konfigurace a statusů spojů, schéma a topologii zapojení.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Bezdrátové propojení dvou budov - dva spoje
Bezdrátové propojení dvou budov - dva spoje
- Přílohy
-
- schema_spoju.png (16.76 KiB) Zobrazeno 3629 x
-
- wds-station.png
- (77.93 KiB) Staženo 322 x
-
- wds-ap.png
- (36.22 KiB) Staženo 322 x
Naposledy upravil(a) zigi dne 28 Oct 2011 20:27, celkem upraveno 1 x.
0 x
síťová topologie
- Přílohy
-
- topologie.png (105.98 KiB) Zobrazeno 3628 x
0 x
umístění spojů na objektech
- Přílohy
-
- wds-station-objekt.jpg (209.82 KiB) Zobrazeno 3627 x
-
- wds-ap-objekt.jpg (209.79 KiB) Zobrazeno 3627 x
0 x
- midnight_man
48% ccq je nahovno, ukaz registration list a zalozku signal pri vyťažení.
0 x
Nic proti ale na 40m by tam hodil UTP s lankem nebo optiku a mas to bez problemu.
Tot muj nazor.PS: vykon bych nastavil na 1dbm, rekl bych ze to mas velmi prebuzene.

0 x
- midnight_man
tiež je mi čudné prečo tam nie je kábel..zrejme to má technické obmedzenia...presne tak, na tu vzdialenost budes mat zrejme prepaleny spoj...ukaz tu registraciu z mikrotiku.
0 x
30 metrů od sebe a ty si tam nepřetahnul optickej převěs kterej bude 20m nad zemí? Vůbec bych se toho nebál. I blbýho UTPčka ve vzduchu bych se nebál.
Jinak bych se zbavil těch trunků na switchy. Neni to dělaný na nějaký ztrátový věci jako je wifi. Ty pakety ani nedorazeji včas na porty těch switchů. Takže vem RB450G a nastav tam bonding s round robin rozhazování paketů pokud chceš mít max efektivní využítí obou linek dohromady.
Jinak už víš na co je dobrý station mikro? na hovno. Měl si použít SXT.
Jo a nastav hw retries na 15
Jinak bych se zbavil těch trunků na switchy. Neni to dělaný na nějaký ztrátový věci jako je wifi. Ty pakety ani nedorazeji včas na porty těch switchů. Takže vem RB450G a nastav tam bonding s round robin rozhazování paketů pokud chceš mít max efektivní využítí obou linek dohromady.
Jinak už víš na co je dobrý station mikro? na hovno. Měl si použít SXT.
Jo a nastav hw retries na 15
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
UTP/optický kabel byla/je až ta poslední varianta - z estetických důvodů.
Dále kolem podél objektů vede tramvajová trať - a jako laik nevím jak to moc může ovlivňovat bezdrátový či drátový spoj, takže po dohodě s nadřízeným jsme zvolily bezdrátovou variantu.
Edit: i kvůli ceně.
Dále kolem podél objektů vede tramvajová trať - a jako laik nevím jak to moc může ovlivňovat bezdrátový či drátový spoj, takže po dohodě s nadřízeným jsme zvolily bezdrátovou variantu.
Edit: i kvůli ceně.
- Přílohy
-
- registration-ap.png (31.9 KiB) Zobrazeno 3570 x
Naposledy upravil(a) zigi dne 29 Oct 2011 01:03, celkem upraveno 1 x.
0 x
- midnight_man
už dávno tam mala byť optika.... viac tam toho nepôjde
Naposledy upravil(a) midnight_man dne 28 Oct 2011 22:25, celkem upraveno 2 x.
0 x
to hapi:
No, jak už to tak byvá, na tohle fórum jsem narazil až při řešení problémů. Jinak komponenty jsem si nechal navrhnout od wifi.aspa.cz.
Jinak pokud myslíš tím SXT třeba toto http://www.i4wifi.cz/routerboard-sxt-5h ... d2154.html, tak si akorát teďka můžu jenom nadávat protože by ty spoje vyšly o skoro o polovičku levněji.
No, jak už to tak byvá, na tohle fórum jsem narazil až při řešení problémů. Jinak komponenty jsem si nechal navrhnout od wifi.aspa.cz.
Jinak pokud myslíš tím SXT třeba toto http://www.i4wifi.cz/routerboard-sxt-5h ... d2154.html, tak si akorát teďka můžu jenom nadávat protože by ty spoje vyšly o skoro o polovičku levněji.
0 x
to midnight_man:
Právě bit rate je v pohodě na 300/300 Mbps, ale propustnost ani latence nejsou stabilní. Vím, že latence jsou ovlivněny nv2 a zatížením linky. SAMBA většinou jede pouze kolem 2MB/s, což je hodně málo a server vytížený není.
Právě bit rate je v pohodě na 300/300 Mbps, ale propustnost ani latence nejsou stabilní. Vím, že latence jsou ovlivněny nv2 a zatížením linky. SAMBA většinou jede pouze kolem 2MB/s, což je hodně málo a server vytížený není.
0 x
- midnight_man
300/300 je teoretický žvást pre zákazníkov v PC shope kde vidia na krabici napísané 300mbps n štandard!!! Super!! veď to je 5x rýchlejšie ako tých 54mbps. Prakticky tu všetci vieme ako tých 300mbps vyzerá. Podľa mňa ti to obojsmerne ani viac nepôjde. Nstreme máš? NV2 nie vždy ide dobre, skusal si bez toho?
Upresni ešte ako beží cez tie 2 spoje...traffic sa ti delí na tie 2 spoje? alebo jedným upload, druhým download?....popíš to.
Upresni ešte ako beží cez tie 2 spoje...traffic sa ti delí na tie 2 spoje? alebo jedným upload, druhým download?....popíš to.
0 x
Snížení výkonu je lepší řešit navýšením Antenna Gain či nastavit Tx Power Mode na "card rates" a snížit Tx Power?
0 x
ale ale, co to plácáš. Víš kolik režie tam musí bejt? Na L1 bude 300Mbit. L2 je jiná liga. Zpět k tématu. Ten poslední test UDP testu je špatně. Máš to rozkolísaný, nesmí bejt pokud je spoj ok. V UDP se to má vyrovnat. Pak taky koukni na Lost packets v btestu, je tam moc velký číslo. Divný je že tam máš 300/300 a reálná rychlost je tak "blbá" na NV2 na 2ms. Co rušení? Co kanálování? zabereš celkem 80MHz a pochybuju že by tam bylo volno.
Antena gain je na prd, nech manual a nastav výkon ručně.
Antena gain je na prd, nech manual a nastav výkon ručně.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
U 300Mbps bych čekal na tu krátkou vzdálenost celkovou propustnost 100Mbps samotného ethernet portu a zbytek pásma režije wifi - laicky řečeno + navíc tam je WDS, takže forma EoIP.
Nstreme jsem zatím zkoušel jen chvilku. Bez zátěže, latence kolem 1ms, ale při zátěži šli nahoru. U nv2 to je právě naopak.
Je tam klasická Link Aggregation (IEEE 802.3ad) s LACP, takže by to mělo tlačit jedno spojení skrze jeden spoj a jednotlivá spojení balancovat na jednotlivé spoje v poměru cca 70/30 - poměr se nedá nastavit.
Možná kdyby switche podporovaly IEEE 802.1ax, mohlo by to být i lepší.
viz. en.wikipedia.org/wiki/Link_aggregation#Initial_release_802.3ad_in_2000
Nstreme jsem zatím zkoušel jen chvilku. Bez zátěže, latence kolem 1ms, ale při zátěži šli nahoru. U nv2 to je právě naopak.
Je tam klasická Link Aggregation (IEEE 802.3ad) s LACP, takže by to mělo tlačit jedno spojení skrze jeden spoj a jednotlivá spojení balancovat na jednotlivé spoje v poměru cca 70/30 - poměr se nedá nastavit.
Možná kdyby switche podporovaly IEEE 802.1ax, mohlo by to být i lepší.
viz. en.wikipedia.org/wiki/Link_aggregation#Initial_release_802.3ad_in_2000
0 x