❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB600 náhodné restarty

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Martin_H

RB600 náhodné restarty

Příspěvekod Martin_H » 14 years ago

Zdravím, začal jse mít problém s jedou RB600 a to náhodnými restarty. Napájením to není měl jsem tam 48V 2A trafo a ted tam je 24 4A a dela to stale i kdyz jsem tu 48cku zapojil z PoE na napájecí konektor. Zajimave ale je ze na verzi Rosu 5.4 to delalo casteji nez ted na verzi 4.17 co ta mam ted. Bios je nejnovejsi 2.27. V logu se objevi system error critical router was rebooted without proper shutdown by watchdog timer. Watchdog timer je sice zapnuty jako vsude jinde na rbckach ale adresni policko je sede=prazdne bez ip adresy. Rikal jsem si jestli treba uz RBcko neni moc stare, jinak me nenapada co by to mohlo byt. Jeste kdyz zarizeni bylo v dome tak jsem to nepozoroval, ted je na strese v boxu a je napajeno po FTP kabelu dlouhem asi 15m. Jo a v rb jsou 2x R52Hn vedle sebe na tech nizsich paticich co jsou blize ke stredu. Jedna jako ap 2,4 GHz a druha jako ap 5 GHz. Vypnuti 5 GHz ap karty nepomohlo.

Diky za vsechny rady a nazory
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

stejný problém akorát že v logu je - kernel failure
se nám také projevuje na jiné RB600. Jakmile bude sundán ze střechy tak zkusím netinstall, test pamětí a případně reklamace...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

jediní co vám k tomu můžu řít je, že RB600/800 jsou největší chyba routerboardu. Dřív nebo později téměř každá RB600/800 začne dělat kraviny a nic nepomáhá. Osobně nevidim vůbec žádnej důvod ke koupi nebo používání RB600/800.

Už se těšim jak se několik z vás napíše jak jedou bez problemu :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

3 roky bez problemu nekolik ks, dnes uz bych take videl radeji reseni s vice rb s 1 kartou ovsem kdyz je malo mista a potrebuju 5 radii je to malicko problem s mistem, nevim proc se nedela 711/411 s 2x eternety s pruchozim poe to by byla jina.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

hapi: no uplně super nejsou, RB600 ještě v pohodě, tam se mi stávalo že docházelo k restartům ale po přehrání firmware už na nich restarty už nemám. Ale třeba jedna RB800 se mi taky náhodně restartuje a nemá uptime delší jak 20-30dní, další jedou normálně. Ta restartující je tuším uplně první kterou jsem koupil, takže to třeba ještě byli nějaké "první testovací kousky) ;)
RB600 jsem teď začal používat jako apčka s max 2ma kartama a uplinkem po eth, tak fungujou v pohodě i co se týče výkonu. Každý sektor max 20Mbit, bez pravidel, zvládá v pohodě
0 x

hapi

no, pokud srovnám s RB411 vs. RB600, je jasný co je tady šmejd a u vůbec nemluvim o malim výkonu. Jo mám tu jednu RB600 uplně první serii co se dělala a jede ok, nicméně tam teče 10Mbit a jede na 50% !! což je prostě vostuda. Nicméně většina restartů souvisí s teplotou tak bych se podíval jestli se nepřehřejvá.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

Presne tak, ted se me tak 1 tydne sama resla rb493ah na 680mhz, na pude na padnuti, snizil jsem frekvenci na 600 mhz a no problem, pudy jsou problem, idealni je kdyz je to venku v kovovy bedne.Tj u toho co se samo restartuje bych overil v jakych podminkach to jede a popr snizil takt.
0 x

honzam

hapi píše:jediní co vám k tomu můžu řít je, že RB600/800 jsou největší chyba routerboardu.

Do nedávna jsi říkal že 433 a najednou je největší chyba routerboardu 600/800 :)

Jasně že solo řešení s 411/711 je lepší kvůli rušení, ale dřív jsme prostě jeli všude na rb532, posléze na rb600

To má zase své výhody ohledně zálohování napájení a nemusím bastlit žádný POE switch který bude napájet více rb411 najednou.

Jinak ano RB600 jedou 99% v pohodě
0 x

Leeonek

RB600 klidně zavřu do aluboxu a hodím na půdu, vím že s ní nebude problém. RB800 bych si do nevětrané bedny dát netroufl. RB493AH jsem zatím problém neměl, mám jich ale asi jen 8 kousků, většinou v nevětraných bednách nejmenší 40*30*20cm a nezaznamenal jsem problém s restartama (ani žádné jiné problémy)

hapi: donedávna sem shapoval 30Mbit s 80 klientama na RB600, sice to udýchávala stěží a často šla i kolem 90% vytížení ale dala to.
0 x

hapi

jo shapoval ale bez wifi co? ty wifiny s tim umí zatočit ozvlášť když se zapne nstreme nebo nv2. Osobně jsem horší RBčko neviděl a vidět ani nechci. Ano, RB433 je špatná jenom z jednoho důvodu, rušení karet mezi sebou ovšem RB600 je po všech stránkách koncepčně ještě horší a co si budeme povídat, RB433 má menší zatížení cpučka než stejně osazená RB600 a to nemluvim o AHčkový verzi.

Já taky nic bastlit nemusim, koupim si to....

rack.jpg
rack.jpg (59.31 KiB) Zobrazeno 1920 x

od tý doby nic neřešíme... kupujou se pouze rb411/711, nic víc, držet skladem RB800 fakt nechci.

tohle je bastlení pro snížení nákladů

rack1.jpg
rack1.jpg (41.55 KiB) Zobrazeno 1920 x
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 14 years ago

no jo kamaráde to by asi dělal každý, ale když máš málo místa tak si v řiti, rb600 mám a krom malého výkonu si na ně nemohu stěžovat na rozdíl od 433 rušení
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

vemu venkovní krabici a naskládám to na stožár a jedu dál. Pokud ve tvym slovníku existuje něco jako málo místa pro wifi, tak nepatříš do řad ISPíků :-D

vůběc nechci slyšet o něčem jako že nevemeš RB250G + 8xPOE a nestrčíš to do velký krabice od jirouse. Tohle musí napadnout každýho i po mozkový příhodě :-D

mimochodem... ubiquitáři takhle jedou normálně a mikrotikáci se budou vykrucovat že se to nikam nevejde?
0 x

honzam

ale pokud máš na sajtu víc než 4x rb411 tak jak to chceš napájet přes rb250G ?
A ten rack se ti na střechu fakt nevejde. Kdežto rb600/800 v pohodě
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Mikrotik umi vlany a routovat, tak muzes na spojeni RB dat i blbej switch bez vlanu a ty se delaji v 5-8-16-24... portech. :)
0 x

Leeonek

hapi: wifiny tam byli, 3 sektory, uplink na 10Ghz. No když tam chceš nstreme a nebo NV2, tak to je pak hotovo, ale bez to jede. Taky jsem psal že to bylo dřív, to byl maximálně tak procesorově nenažraný nstreme ;)
0 x