❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB433 ether2, ether3 - záhadný problém s winboxem

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
OndrejSkipala
antispam: Ano

RB433 ether2, ether3 - záhadný problém s winboxem

Příspěvekod OndrejSkipala » 15 years ago

Ahoj, mám tu na stole RB433 a 2x RB433AH. Zkoušel jsem tu testovat bridge a narazil jsem na zvláštní chování ethernetových portů 2 a 3:

Když se z notebooku připojím k ether1 přes winbox a MAC, tak všechno chodí v pohodě. Když se ale připojím k ether2 nebo ether3 přes winbox a MAC, a po tom, co mi naběhne okno winboxu (toho zařízení), kliknu na IP/Address, tak tam nevidím nic, ani to červené plus není vysvícené. Občas to naskočí během několika vteřin, občas až za desítky vteřin. To samé pokud vlezu do Bridge a zvolím záložku Ports. Tam mi to pro jistotu nenaběhne skoro nikdy.

Myslel jsem, že je to nějakým špatným nastavením bridge (měl jsem zbridgované ethernety), tak jsem to restartoval do továrního nastavení a zkoušel jen tak napřímo přes MAC a to stejný. Přitom přes ether1 (POE) to jede naprosto v pohodě. UTP kabely jsem zkoušel měnit, zdroje jsem zkoušel měnit, RouterOS jsem zkoušel měnit (4.5, 4.9, 5.0), upgrade firmwaru jsem provedl, u všech třech RBček stejný. Když nastavím bridge (do portů dám všechny ethernety), přidělím mu adresu a potom se přes winbox připojím přes IP a ne přes MAC, tak to šlape na všech portech v pohodě.

RBčka měly být propojené kabelama na jednom site a mělo se to tvářit jako jedna LAN. Když jsem ale nastavil ve všech bridge, propojil první RB s druhým a druhé ještě se třetím, pak se píchl do prvního s notebookem, udělal ve winboxu scan (MAC) a pak se přes MAC snažil připojit na ten třetí (nejvzdálenější, který byl ale ve scanu vidět), tak to jelo jak šnek, nastavování parametrů ve winboxu pak skoro nechodilo, občas se RB odpojilo (nahlásil winbox). Při nahrávání souborů do RB přes winbox (nové balíky) se přeneslo pár kilo a pak se to seklo.

Nevíte někdo čím to je, co s tím? Nesetkal se s tím někdo?
0 x

OndrejSkipala

A ještě přidám info, že při BandwidthTestu z RB433AH na RB433AH propojené kabelem na ether2 (obě strany) to dalo na UDP 40Mbit/40Mbit (CPU někde na 20%) a na TCP 55Mbit/55Mbit (CPU 100%). Pokud jsem to propojil na ether1 (obě strany), tak to dalo na UDP 97Mbit/97Mbit (CPU opět na 20%) a na TCP 55Mbit/55Mbit (CPU 100%).
0 x

knedlik

Příspěvekod knedlik » 15 years ago

Takhle nějak se to chová pokud je ta síť opravdu pomalá, případně pokud je tam kolize. Pokud máš všechny zresetovaný do defaultu a zbridgeovaný, tak defakto se každé RB hlasí jako 0.0.0.0/0 . Možná v tomto je chyba.... Jenom hádám...
Zkusil bych každé RB nastavit samostatně... tedy připojit první RB, nastavit IP ethernetu, zbridgova ethernety a možná přehodit IP adresu ethernetu na bridge. Toto opakovat s dalšími RB samostatně a až posléze propojit kabeláží. Hlavně aby každé RB mělo jinou IP !! ... píšu jenom pro jistotu.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

nekde do verze 3.20 byl nejaky bug na eternetech na 4xx rade, pak uz to opravili od 3.27 urcite ok.
0 x

OndrejSkipala

knedlik píše:Takhle nějak se to chová pokud je ta síť opravdu pomalá, případně pokud je tam kolize. Pokud máš všechny zresetovaný do defaultu a zbridgeovaný, tak defakto se každé RB hlasí jako 0.0.0.0/0 . Možná v tomto je chyba.... Jenom hádám...
Zkusil bych každé RB nastavit samostatně... tedy připojit první RB, nastavit IP ethernetu, zbridgova ethernety a možná přehodit IP adresu ethernetu na bridge. Toto opakovat s dalšími RB samostatně a až posléze propojit kabeláží. Hlavně aby každé RB mělo jinou IP !! ... píšu jenom pro jistotu.

No, to jsem v podstatě dělal. Zkoušel jsem to i resetovat do defaultu a připojit jenom ten jeden RB UTP kabelem k notebooku. Stejné chování - ether1 OK, ether2 nebo 3 prostě zašedlá políčka ve winboxu. Měl jsem tu ten RB433 a myslel jsem, že je vadný. Teď jsem obědnal tyhle dva nové 433AH a to samé. Jinde propojku na jiném ethernetu než ether1 nemám, takže jsem se s tím ještě nesetkal :(
0 x

knedlik

Příspěvekod knedlik » 15 years ago

Teď mě napadla možná úplná hloupost... co když je potřeba křížený kabel ?? Teda prvně bych to zkusil připojit přes switch..... RB1 eth2 ->switch -> RB2 ethX
0 x

OndrejSkipala

knedlik píše:Teď mě napadla možná úplná hloupost... co když je potřeba křížený kabel ?? Teda prvně bych to zkusil připojit přes switch..... RB1 eth2 ->switch -> RB2 ethX

Zkoušel jsem to připojit PC - switch - RB ether2, bez výsledku. Zkusím ještě teda křížený kabel (používal jsem přímý). Dneska jsem byl testovat po sitech, zjistil jsem, že RB600 na jednom site tím netrpí, jiná RB433 připravená pro nový spoj tím trpěla. A pak jsem našel jednu starší RB433, která tím netrpěla a fungovala dobře. Mám to z i4wifi, technik mi tam řekl, ať to zkusím převalit netinstallem a pak ať to pošlu na reklamaci. No super :/ 4 kousky rovnou, to bude vypadat jakože spíš posílám zboží já jim než oni mě :) Ale jinak tam reklamace vyřizují rychle a pozitivně, takže asi no problem. Snad jen aby ty nové kousky (či opravené) běhaly dobře.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 15 years ago

OndrejSkipala píše:
knedlik píše:Teď mě napadla možná úplná hloupost... co když je potřeba křížený kabel ?? Teda prvně bych to zkusil připojit přes switch..... RB1 eth2 ->switch -> RB2 ethX

Zkoušel jsem to připojit PC - switch - RB ether2, bez výsledku. Zkusím ještě teda křížený kabel (používal jsem přímý). Dneska jsem byl testovat po sitech, zjistil jsem, že RB600 na jednom site tím netrpí, jiná RB433 připravená pro nový spoj tím trpěla. A pak jsem našel jednu starší RB433, která tím netrpěla a fungovala dobře. Mám to z i4wifi, technik mi tam řekl, ať to zkusím převalit netinstallem a pak ať to pošlu na reklamaci. No super :/ 4 kousky rovnou, to bude vypadat jakože spíš posílám zboží já jim než oni mě :) Ale jinak tam reklamace vyřizují rychle a pozitivně, takže asi no problem. Snad jen aby ty nové kousky (či opravené) běhaly dobře.

Tenhle problem je popsany na mikrotik foru (tedka nenajdu link) a je to dane pouzitim nejake jine revize jednoho cipu, proto ti stare RB433 chodi dobre. A myslim, ze to nejak resi, ale vic uz si nepamatuju, pohledej na oficialnim ;)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

OndrejSkipala

Tenhle problem je popsany na mikrotik foru (tedka nenajdu link) a je to dane pouzitim nejake jine revize jednoho cipu, proto ti stare RB433 chodi dobre. A myslim, ze to nejak resi, ale vic uz si nepamatuju, pohledej na oficialnim ;)

Našel jsem, je to tady - http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=3&t=40743

Bohužel maj všechny tyhle RBčka co mám na stole čip IP175D, zbytek (které fungují) mají ten starší C. Od Mikrotiku zatím žádné řešení. Jeden borec tam přepájel nový čip E, který funguje v pohodě. Do toho bych se ale nepouštěl :) Zkusím ještě napsat na support Mikrotiku a pak už jen poslat zpátky do i4wifi a prosit o jiné kousky s jiným čipem, pokud vůbec takové mají. Tak trochu průser.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

mam tady nahradni 433 je v ni IP175D a zadneho problemu s eternetem jsem si nevsim ros 3.27, jeste jsem si vsiml ze jsi to zkousel na dost experimentalnich verzich neni problem spis tam?
0 x

OndrejSkipala

Tak mi přišly nový 4 kousky RBček z reklamace (vyměněno) a kua je to stejné! WTF je tak těžkýho na tom připojit RBčko k PC (případně i přes switch) tak, abych se do něj mohl přihlásit a nakonfigurovat ho? Zkoušel jsem 3 PC, 4 RB, se switchem, bez něj, 10 kabelů, 4 zdroje, všechny verze RouterOS. Nic. Mě pos... Asi objednám alixe nebo rovnou Rockety :D (vtip). Fakt už celkem zoufalost, to budu asi propojovat jen na ether1 a mezi to vrážet RB750 :-) Ale ten princip!

Maxik píše:mam tady nahradni 433 je v ni IP175D a zadneho problemu s eternetem jsem si nevsim ros 3.27, jeste jsem si vsiml ze jsi to zkousel na dost experimentalnich verzich neni problem spis tam?

Fakt ti to chodí? Připojíš se s kabelem k ether2, spustíš winbox, dáš vyhledat zařízení podle MAC a přes MAC se k němu připojíš. A nemáš zašedlý tlačítka v IP/Addresses a Bridge/Ports? A můžeš vklidu třeba nastavit IP adresu? A nahrát na RBčko soubory přes winbox?
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

chodi v pohode, je tam 3.27 bios puvodni a mam nejakej starej winbox 2.2.13
0 x

OndrejSkipala

Ne, ne a ještě jednou ne. Nechodí. Ani s RouterOS 3.27 a 2.20 firmwarem. Po nastavení IP adres a připojování se přes IP adresy to funguje CELKEM dobře. Akorát je to prostě celé podivné (testováno s RouterOS 4.9, firmware 2.26):

1) Zapojení RB433AH[eth1] - [eth2]RB433[eth3] - [eth2]RB433[eth3] - [eth1]RB433AH dá mezi AHčkama na UDP 97Mbit/97Mbit, na TCP 56Mbit/56Mbit
2) Zapojení RB433AH[eth2] - [eth2]RB433[eth3] - [eth2]RB433[eth3] - [eth1]RB433AH dá mezi AHčkama na UDP 40Mbit/97Mbit, na TCP 56Mbit/56Mbit
3) Zapojení RB433AH[eth2] - [eth2]RB433[eth3] - [eth2]RB433[eth3] - [eth2]RB433AH dá mezi AHčkama na UDP 40Mbit/40Mbit, na TCP 56Mbit/56Mbit
4) Zapojení RB433AH[eth1] - [eth2]RB433 dá na UDP 97Mbit/40Mbit
5) Zapojení RB433AH[eth1] - [eth1]RB433 dá na UDP 97Mbit/97Mbit
6) Zapojení RB433AH[eth2] - [eth1]RB433 dá na UDP 40Mbit/97Mbit

Naprosto nechápu ten důvod.

7) Zapojení (1)RB433AH[eth1] - [eth2](2)RB433[eth3] - [eth2](3)RB433[eth3] - [eth2](4)RB433AH[eth1] - PC, (1),(2),(3) mají zbridgované porty, (4) má v bridge eth2 a eth3, eth1 je v jiné síti.

Přes MAC na (1) se skoro nejde připojit, rozhodně nelze konfigurovat. To je docela nahouby, protože jsem byl zvyklý, že když si odstřelím bod (třeba špatně zadaná adresa, firewall), tak se tam přes MAC vždycky připojím.

Na všech RBčkách jsem pak nastavil do bridge RSTP. V bezdrátové síti začalo vše vždy fungovat do 3 sekund. Tady po připojení dalšího kabelu / odpojení / odpojení a zapojení funguje až po třeba 30s. A někdy to funguje ještě cca 5s po zapojení kabelu, pak to lehne na 30s a zase to jede. To je teda Rapid jak sviňa :)

8) Jak řešíte propojení RBček na jednom místě? Třeba těch RB411 nebo 433AHček pro Nstreme dual?
0 x

OndrejSkipala

Kdyby někoho zajímala odpověď z Mikrotik Supportu:

Hello,

MAC-Winbox use network broadcasts and is not 100% reliable. Currently it seems
that this issue is not directly connected with advanced features of IP175D. We
recommend to use MAC-Winbox only to apply most basic configuration, so there
should not be any problems as long as it is working correctly on ether1.

We are investigating bandwidth throughput problems on IP175D routers now. We
will keep you updated when we have more information.

Regards,
Janis Kirshteins
0 x