❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Point to Multipoint
Point to Multipoint
Dobry den, ak sa tato tema uz rozoberala prosim prepacte. Rad by som sa informoval ako funguje dynamicky ACK u mikrotiku a ci je mozne robit bez problemovo pt2mpt spoje. Rad by som ako AP nasadil mikrotik (rb532) a vsesmerovku (pripadne sektorovky) na ktory by sa pripajali dalsi 5ghz klienti v roznych vzdialenostiach. Je mozne nasadit u klientov wrap so staros pripadne compexy ci ine 5ghz ktore nemaju dynamicky ACK? Ma s tym niekto skusenosti? Za kazde info dakujem
0 x
Vsesmerovku nebrat. Nebude to take, aka bude predstava o fungujucej sieti. Airca8 ako klient taktiez nie(ak uz je kupena, dat fw z Ovisa). Inak ACK problem nie je i vo vzdialenosti cc 2km. Odskusane. I ked vzdialenostou treba fixne znizit rychlost pripojenia, co Airca8 neumoznuje. V tom pripade uz len fixny speed na MT AP:(
0 x
Vsesmer nepouzitelny v kombinacii s Airca8. Uvediem preiklad : Vsesmer 12dB banan(nizkoutlmovy kabel 4m), klient na Airca8+3m pigtail nizkoutlmovy a antena smerova 12-15dB. Vzdialenost 1-2km. U kazdeho klienta je signal na urovni -67 az -78dB (airca8 hlasi signal od 67-100) a pritom pokial je AP vytazene cc 512kbps uploadom, niektory klienti skoro nepingnu AP MT s tou vsesmerovkou. Ak sa pouzije ako klient MT atheros s tou istou antenou, je to o poznanie lepsie, ale i tak ta vsesmer, ma divne charakteristiky. My sa poriadne popapili na tomto riesenichalan píše:preco nie vsesmer? radsej povedzme 4x90sektor so 4xradiami? ako klientov k MK compex radsej ako airca8? a co wrap so staros v2.x? tie su vhodne ako klienti k MK co sa tyka roznych vzdialenosti? ako nastavit ACK na klientoch? V MK pouzit dynamicky ACK?

ntw, airca8 ma nejaky prapodivny bug s uploadom, treba dat FW s ovisa. A i tak sa to netvari transparentne... Ak sa da za Airca8 viac PC treba za switchom, je to skoro nepouzitelne. Jedine medzi to dat nejaky router....
Budem rad, ak mi oznamite, ako ste to vyriesili a ako vam to chodi. My budeme vsetko asi davat do popolnic

0 x
skrebon píše:Vsesmer nepouzitelny v kombinacii s Airca8. Uvediem preiklad : Vsesmer 12dB banan(nizkoutlmovy kabel 4m), klient na Airca8+3m pigtail nizkoutlmovy a antena smerova 12-15dB. Vzdialenost 1-2km. U kazdeho klienta je signal na urovni -67 az -78dB (airca8 hlasi signal od 67-100) a pritom pokial je AP vytazene cc 512kbps uploadom, niektory klienti skoro nepingnu AP MT s tou vsesmerovkou. Ak sa pouzije ako klient MT atheros s tou istou antenou, je to o poznanie lepsie, ale i tak ta vsesmer, ma divne charakteristiky. My sa poriadne popapili na tomto rieseni
ntw, airca8 ma nejaky prapodivny bug s uploadom, treba dat FW s ovisa. A i tak sa to netvari transparentne... Ak sa da za Airca8 viac PC treba za switchom, je to skoro nepouzitelne. Jedine medzi to dat nejaky router....
Budem rad, ak mi oznamite, ako ste to vyriesili a ako vam to chodi. My budeme vsetko asi davat do popolnic
Všesměrovka na 5Ghz se mi taky nezdá optimální, sektorka je lepší řešení, každopádně to že jsi tam dal jiné zařízení a jede to v pořádku ukazuje na to že není problém s anténou ale s Airca8. Já jsem zvolil pro klienty Compexy (WPE54AG) a jede to velmi dobře. Cena je bohužel docela vysoká a u spousty lidí narážím na problém s tím že nejsou ochotní dát tolik peněz za zařízení obzvláš když ví že i soused jim řekl že on má připojení na net za bezmála polovinu. To teï ale nehodlám řešit, každopádně proto jsem ale začal pošilhávat po zařízení Airca8 a nakonec jedno na testování koupil. Jedu na něm v klient módu asi 3 týdny a to s původním firmware 1.02e19. NA AP s kterým se s Airca8 připojuju (MK+ CM9) jsou zatím 2 compexy + 1 Airca8 Spoje vzdálenosti 100-350m, všude 11db panelovky PAN11 z I4.cz, vedení kabelů max do 4m RF400. Nastavení výkonu je tak aby to dávalo celkem i s anténou do 20db.
Moje zkušenosti po tomto krátkém čase jsou následující, Airca8 zatím bez nějakého výrazného kolapsu (popíšu dále) v podstatě měla uptime celou dobu co jela. Pingání z MK přes netwatch každou vteřinu dopadlo velmi dobře (2 záchvěvy asi po půl hodinkách které se sami přestali) takže co se týče bezdrátové části tak v pohodě. 2PC za Airca8 na switchi jeli taky bez problémů, oba současně tahali data a na každé se v ten moment dalo v pohodě dopingnout. Problém ale nastal v momentě když sem za Airca8 do switche zapojil AP které bylo v jiném rozsahu a já jsem na něho začal přistupovat s tím že na něm něco nastavím, v ten moment se už nedalo dostat ven na hlavní AP ale berdrátová část Airca8 jela v ten moment zvenku (vzduchem) bez problémů, takže ten problém bude někde v přechodu bezdrát-ethernet. Ten samý pokus jsem nasimuloval se zařízením compex wpe54ag ale to se chovalo v tomto samém případě naprosto korektně bez jediného problému. Takže podle mě se ta Airca8 použít dá ale mám obavu co to začně dělat v momentě až jich na Apčku bude viset 20.
Z tohohle „referátu“ vyvstává jediná otázka, je tu mezi Vámi někdo kdo jich má na síti více kusů a má s nima dobré zkušenosti?

Naposledy upravil(a) Leeonek dne 20 Jan 2006 07:38, celkem upraveno 2 x.
0 x
No ohladom problemov Airca8 mame docela dobre expy. nemame ich stovky, ale do desat to uz bude bohuzial
A uprimne, chodive to zariadenie bude len s FW od OVisa(totozne v HW)... Chcel som sa spytat, ako je to s trafficom, vypadkami, pokial u vas klienti zacnu prenos medzi sebou, v ramci jedneho AP, airca vs airca na tom istom AP (treba MT+atheros213)...
btw, za airca8 musi byt bud router s maskaradou, pripadne preroutovana siet alebo ronaky rozsah pre airca8... Inak to prepina raz jedna mac( ako stare dcomy), raz druha(ovis FW riesi tento problem).

btw, za airca8 musi byt bud router s maskaradou, pripadne preroutovana siet alebo ronaky rozsah pre airca8... Inak to prepina raz jedna mac( ako stare dcomy), raz druha(ovis FW riesi tento problem).
0 x
skrebon píše:No ohladom problemov Airca8 mame docela dobre expy. nemame ich stovky, ale do desat to uz bude bohuzialA uprimne, chodive to zariadenie bude len s FW od OVisa(totozne v HW)... Chcel som sa spytat, ako je to s trafficom, vypadkami, pokial u vas klienti zacnu prenos medzi sebou, v ramci jedneho AP, airca vs airca na tom istom AP (treba MT+atheros213)...
Provoz mezi klienty jsem ústně zakázal ale mám u AP na které se připojuju jeden kompl kam si můžou uživatelé ukládat nastavenou rychlostí data a ostatní si je (opět nastavenou rychlostí) zase stahovat takže kopírování klient-klient jsem zatím nezkoušel. Navíc mám zatím jen jedno tohle zařízení a zvažuju jestli vlastně koupit další nebo jestli nechat dražší ale spolehlivé compexy. Asi zainvestuju ještě do jednoho a vyzkouším to cos psal, protože mě to samotného velmi zajímá. Firmware z Ovislinku taky rozhodně vyzkouším protože když potřebuju nastavit u sebe za Airca8 nějaké nové AP třeba pro nového klienta, zapojím si ho do sítě a spadne mi komunikace s hlavním routerem se mi moc nelíbí

0 x
V pripade pouzitia FW pre Ovis je migracia spat zlozitsia. Potom s ozvite, mam upravenu binarku cez hexeditor na prechod, aby som nemusel chdodit do telnetu
A este nieco z Ovis FW... Ked ho date na Airca8, potom je Airca8 pre wifi cast siete "nepingnutelna"
Ale zasa ma kopec plusov (moznost zmeny ACK-opravdu pomoze a ine...)

0 x
No musim rict ze hanit neco jen kuli tomu ze to neumim nastavit je opravdu dobre:-) zmena FW ovislink a airca8 am i zpet je to bezproblemove. staci pri prechodu zpet vypnout pres telnet idsoft. Jinak dnes prechazet je uplne zbytecne protoze uz jsou FW o stejnych verzich se stejnými vlastnostmi pro aircu i pro ovise. jinak mit za klientem vice pc neni s posledni FW jak ovis tak airce problem kolik chcete jen jeden problem ej a ze jim strci svoji mac adresu.
Jinaz ze vsesmerovkou funguje uplne v pohode max klienti do kilometru a upload 1,5MB download 2,5MB. pokud nekdo dela se vsesmerouvkou spoj an 2km tak neni problem v airce ale nekde jinde:-) jinak ACK doporucuju nastavit staticky na ap to nejvetsi ktere odpovida vzdalenosti nejvzdalenejsiho klieneta a na klientech odpovidající vzdalenosti.
Jinaz ze vsesmerovkou funguje uplne v pohode max klienti do kilometru a upload 1,5MB download 2,5MB. pokud nekdo dela se vsesmerouvkou spoj an 2km tak neni problem v airce ale nekde jinde:-) jinak ACK doporucuju nastavit staticky na ap to nejvetsi ktere odpovida vzdalenosti nejvzdalenejsiho klieneta a na klientech odpovidající vzdalenosti.
0 x
No podla mna, zasa jednoduche pre ludi zmenit nespecifikovanu funkciu bez dostatocneho manualu, nie je zasa tak easy. Dajte mi prosim adresu, kde ethernet adapter airca8 umoznuje v klientskom mode(nie wds ani podobne mody...) zmenit a opravdu funkcne nastavit ACK v 802,11a . OPravdu som to asi na viacerych diskusiach prehliadol(posledny riesil take blbosti a nic dolezite v klientskom mode). Problem Airca8 ako klient a za nim viacero sieti nie je na tuto skromnu diskusiu, i tak tvrdim, ze doposial originalny FW pre Airca8 neumoznuje celkom bezne pouzit switch a za nim klientov. K tej vsesmerovke, skusali ste v ramci jednoho AP prenos medzi napr. tromi uzivatelmi a stvrty uzivatel surfuje? My sme zistili, ze ked je na MT AP napojeny klient MT + CM9, tak je to spoj, lepsi ako akykolvek TrangoVlada píše:No musim rict ze hanit neco jen kuli tomu ze to neumim nastavit je opravdu dobre:-) zmena FW ovislink a airca8 am i zpet je to bezproblemove. staci pri prechodu zpet vypnout pres telnet idsoft. Jinak dnes prechazet je uplne zbytecne protoze uz jsou FW o stejnych verzich se stejnými vlastnostmi pro aircu i pro ovise. jinak mit za klientem vice pc neni s posledni FW jak ovis tak airce problem kolik chcete jen jeden problem ej a ze jim strci svoji mac adresu.

btw, kiez by ste mali pravdu, ze to bude len tym, ze to nevieme nastavit .
0 x
jo mas pravdu zas tak jednoduce to neni ale kdyz hledas najdes. Samozrejme za ty prachy co by jsi chtel. NAstavit Funkcni ACK v klientu umoznuje FW ovislink 1.03e07.bin funkcnost anstaveni ack jsem tetoval opravdu funguje a opravdu ej vydet rozdil hlavne v tom uploadu(na 2km upload bez ACK 350kb/s max s ack 1,7MB/s) pak yb to mel umet i 1.03e04.bin primo pro aircu tren sem netestoval ale mel by to umet taky. Jinak jako klienta doporucuju ten ovisacekj je to o neco novejsi verze a jako ap primo aircovsekj taky o nco nevejsi verze a slapou spolu super. vzdy to pouzivame v modu AP-klient jsme tim pripojeni do netu mame na tom jedno ap a jeden paterni spoj. Vse bez problemu nasi uziovatele jsou dosta narocny takze Voip stream atd. vse v poradku ty co jsou an ap si libujou ze to vubec nepada jede skveel. skousel sem i za klientem vice pc s jakym koliv jinym FW nez tim ovisackym to nefungovalo s tim ovisackym bez problemu krom tohop ze obcas ten klient nesel pingnout ale jinak vsechyn pc zatim jely super bez vypadku to jelo ok ten druhy co uvadim jsem netestoval. Ale upozornuji ze vsechno je to airca to airca a ne neco to airca s tim skusenosti nemam. jinak test ap mam 4 klienty naprosto bez problemu na ap je nastaveno ack pro toho nejvzdalenejsiho pro ostatni jejich pri kopceni z klienta an klienta to dela 1,5MB/s pri uploadu ej to slabsi 500KB-1MB/s mezi klienty as upload mezi klienty a jinymy casti site je 800Kb-1,5MB/s kdyz nikdo jiny nekopci download jde az k 2,5MB/s to vsechno pri zapnutym WPA-PSK jinak to delalo i 3MB/s.
dost zalezi na nastaveni ack. osoben na tom mam klienty na 10dB vsemerovku ve vzdalenosti 50m az 1km a vse bez problemu. uznavam ze jsem si s tim ale dost vyhral nez jsem zjistil jak to funguje spravne. patreni spoje s tim taky nejsou problem a to temer na jakoukouliv vzdalensot zkouseno 5km a rychlsot nijak vyrazne neklesala. Vse zamerovano jen od oka. hlavne se mi na tom liby apsolutni stablita ty paterni spoje jsme od instaalce nevideli krom toho ze se nám jednou na jedny strane vymazalo nastaveni ACK takez to jelo ale s mizernou prenossovkou. Jedina nevyhoda jak jsem uvedl je ze klient pocitacum za sebou priradi pri komunikaci dal svoji mac adresu. v pripade dotazu se klidne ptejte an forum chodim docela casto:-) Osobne vim ez to zarizeni neni dokonaly a ma svoej mouchy ale za yt penize mi prijde velmi dobry.
Jinak Jirif dodela svuj neoficialni FW pro aircu8 postavenej na linuxu kterej by mel resit nizsi upload jeste jsem ho nezkousle ale planuju vyzkouset tak dam vedet ale asi ne v uplne blizke dobe takze jestli s nim nekdo amte nake zkusenosti napiste.
Jinak ty FW jako pro ap tak pro klienta jak ovisovsky tak pro aircu se daj stahnout na http://www.i4shop.net
dost zalezi na nastaveni ack. osoben na tom mam klienty na 10dB vsemerovku ve vzdalenosti 50m az 1km a vse bez problemu. uznavam ze jsem si s tim ale dost vyhral nez jsem zjistil jak to funguje spravne. patreni spoje s tim taky nejsou problem a to temer na jakoukouliv vzdalensot zkouseno 5km a rychlsot nijak vyrazne neklesala. Vse zamerovano jen od oka. hlavne se mi na tom liby apsolutni stablita ty paterni spoje jsme od instaalce nevideli krom toho ze se nám jednou na jedny strane vymazalo nastaveni ACK takez to jelo ale s mizernou prenossovkou. Jedina nevyhoda jak jsem uvedl je ze klient pocitacum za sebou priradi pri komunikaci dal svoji mac adresu. v pripade dotazu se klidne ptejte an forum chodim docela casto:-) Osobne vim ez to zarizeni neni dokonaly a ma svoej mouchy ale za yt penize mi prijde velmi dobry.
Jinak Jirif dodela svuj neoficialni FW pro aircu8 postavenej na linuxu kterej by mel resit nizsi upload jeste jsem ho nezkousle ale planuju vyzkouset tak dam vedet ale asi ne v uplne blizke dobe takze jestli s nim nekdo amte nake zkusenosti napiste.
Jinak ty FW jako pro ap tak pro klienta jak ovisovsky tak pro aircu se daj stahnout na http://www.i4shop.net
0 x
-
ahoj, mel bych dotaz na Vlada, kdyz uz to tunil, jakej ma bejt ten paramaetr ACK, mam spoj na 1,8km. diky
0 x
Musím se taky zastat aircy8, on to není až zas takovej šmejd. Sice jsme měli pár problémů, když byla na páteři v režimu AP-Client, tak lidi, co byli za ovisem 1120 pripojeni pres switch na AP orinoko se společně přes páteř nedostali.... vždycky jel jenom jeden
, ale poté co jsme nahráli správné firmwary do aircy a zmenili AP-client na bridge, tak už jedou vpohodě a o páteři ani nevím.
Co nám bylo řečeno od prodejce z i4 (nebo inwifi?? ted nevim) tak všesměrovka v 5GHz není to pravé ořechové (zkrz ping). Proto jsme se rozhodli pro 5GHz pořídit sektorovky a tam je s aircu naprosta spokojenost.
Ted ji používáme jenom jako klienta, je za ní většinou switch a na něm zatím max 3 lidi(časem přibudou další), ale jedou vpohodě a zatím si nikdo nestěžoval.
Jo a jako AP používáme compex54AG, ale i tam byla chvíli AirCa8 a jela docela vpohodě. A ještě jsem zapomněl, vzdálenost klienta od AP nám vychází zatím do 500m. Dobře postavená dědina a rozmístěné body

Co nám bylo řečeno od prodejce z i4 (nebo inwifi?? ted nevim) tak všesměrovka v 5GHz není to pravé ořechové (zkrz ping). Proto jsme se rozhodli pro 5GHz pořídit sektorovky a tam je s aircu naprosta spokojenost.
Ted ji používáme jenom jako klienta, je za ní většinou switch a na něm zatím max 3 lidi(časem přibudou další), ale jedou vpohodě a zatím si nikdo nestěžoval.

Jo a jako AP používáme compex54AG, ale i tam byla chvíli AirCa8 a jela docela vpohodě. A ještě jsem zapomněl, vzdálenost klienta od AP nám vychází zatím do 500m. Dobře postavená dědina a rozmístěné body

0 x
knedlik píše:Musím se taky zastat aircy8, on to není až zas takovej šmejd. Sice jsme měli pár problémů, když byla na páteři v režimu AP-Client, tak lidi, co byli za ovisem 1120 pripojeni pres switch na AP orinoko se společně přes páteř nedostali.... vždycky jel jenom jeden, ale poté co jsme nahráli správné firmwary do aircy a zmenili AP-client na bridge, tak už jedou vpohodě a o páteři ani nevím.
![]()
Ted ji používáme jenom jako klienta, je za ní většinou switch a na něm zatím max 3 lidi(časem přibudou další), ale jedou vpohodě a zatím si nikdo nestěžoval.![]()
jaké používáte sektorky na 5Ghz? Já zatím TA19 z I4.cz ale přešel bych na lepčí, jen se rozmýšlím jaké, chtělo by to něco s horizontální polarizací ale ne štěrbinovky. Bohužel asi nic jiného neseženu
0 x