❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Kolísání signálu - která strana?

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mirek.k

Kolísání signálu - která strana?

Příspěvekod mirek.k » 6 years ago

Zdravím.
Mám P2P 800 m spoj DynaDish 802.11 N-only. Začala kolísat síla signálu z jedné strany 57 - 70 dB a dělají to oba chainy.
Slinkováno je sice skoro stále na 144 s CCQ přes 90, ale v noci se občas ztrácí pingy z NetWatche, i když k rozpadu spoje nedojde.
Oba konce jsou blbě přístupné, takže jak zjistit, která strana odchází?
Díky
Mirek
0 x

mirek.k

Příspěvekod mirek.k » 6 years ago

To asi není to správné vlákno.
Nicméně mám další indicii - pokud přepnu do NV2, kolísání přestane. Tedy asi nepůjde o HW problém.
0 x

Jeri

Příspěvekod Jeri » 6 years ago

Dobrý den,

možná trochu vytahuji kostlivce ze skříně, ale co se týče signálů, tak:

Pokud na jedné straně nastavím na rádiu TX power o +5dB, tak se mi zlepší přijímaný signál o 5dB na protistraně. Jednotky mikrotiků si vyměňují informace mezi sebou, takže pokud bys na AP nastavil +5 dB, tak signál, který Ti bude AP ukazovat (dejme tomu, že předtím bylo -60/-60) bude -55/-60 (TX/RX). Pokud pro změnu na CL zvedneš TX power o +10, bude na AP -55/-50 (TX/RX). CL bude, samozřejmě, signály ukazovat opačně.

Špatný RX signál ukazuje na problém protistrany (vysvícené rádio, tzn. že rádio má sice nastaveno 15dB, ale kvůli chybě reálně vysílá 0. Třeba).

Ale ano, pokud se signál mění se změnou nastavení, nepůjde nejspíš o HW problém. Update RoS je první věc na vyzkoušení.
0 x
Martin Jeřábek
GrapeSC a.s.

mpcz

Příspěvekod mpcz » 6 years ago

to Mirek.k: Na toto mám jednoduchou metodu, která ovšem předpokládá na jednom z konců i jinou anténu od mikrotiku (hůře UBNT), než je ta od spoje. Pokud je to splněné, stačí si udělat ve hnízdu na jedné straně scan a poznačit si signál protějšího konce v době, kdy je vše OK. Když dojde k poklesu nascanovat znovu a je hned jasno. Většinou na jiné anténě v hnízdu spoj nascanovat lze, takže jsem to mnohokrát použil s úspěchem. Pokud ne, tak jako bych nic nenapsal.
Možná by bylo dobré popsat to kolísání. Jestli se signál mění pomalu, plíživě nebo se ty čísla rychle mění. Co udělá změna frekvence? Není možné, že zafunguje nějaká automatická regulace výkonu?
Také mám nejasný pocit, že podobný problém tu řešil nedávno pan kolega Hapi, s výsledkem výzkumu nás neseznámil nebo mě minul. Pokud se pletu, tak jako bych nic nenapsal. mpcz, 10may2019
edit: odpovídal jsem 18 Feb 2019, 07:53, Hapi - "Denní poklesy signálů" - byly to stejné antény jako tvoje, našel jsem to jen díky zde mému neoblíbenému podpisu, protože zde .and. nefunguje dobře.
0 x