Bezne toto resim trvalym spojenim zeleneho a cerneho (GND a PS_ON -- vetsinou pin 13 a 14) vodice na ATX zdroji. Ted jsem vsak narazil na PC, kde kdyz opet zapnou proud, tal nabehne zdroj ale pocitac jako takovy NE. Ubastlil jsem elektroniku o 6 soucastkach s miniaturnim 5V DIL relatkem, ktere po zanuti proudu za asi 200ms sepnou rele a po 3 sec jej drzi v sepnutem stavu. Vystup rele vyuzivam pro vyzkratovani tlacitka na bedne PC.
... a ted konecne ta otazka, je nekde definovano jak dlouhy cas je potreba pro zapnuti PC a jak dlouhy cas je pro podrzeni tlacitka na bedne PC pro vypnuti a to vcetne tolerance +/- ?
... ja to potrebuju vedet z toho duvodu, ze si chci par techto plosnacku osadit dopredu a zalit je zalevaci hmotou a hned v pr. potreby jej nasadit a ne potom resi vymenu R C soucastek.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
ATX - spouštení routru a nebo serveru po výpadku proudu.
Buchar píše:Blurcak píše:A v biosu nema polozku AC power lost?
V ni si nastavis co ma delat po vypmuti napajeni
... to tam bohuzel neni!
Jinak se jedna:
Restore AC / Power Loss (State After Power Failure)
Určuje, zda systém naběhne po výpadku proudu (server by měl naběhnout automaticky, pracovní stanice by měla zůstat vypnutá). Tato funkce není na všech základních deskách, naopak na některých nabízí kromě volby On/Off také "naběhnout" do stavu před vypnutím proudu.
0 x
Ten čas "držení tlačítka" je na různých deskách různej. U některých stačí jen cvrnknout a jedou, u některých musíš podržet.. Ale fakt nejjednodušší je najít desku, která umí autostart. Mě se nechtělo nic složitýho bastlit, protože těch desek co se samy neumí nakopnout je poměrně málo, tak jsem jen na desku místo tlačítka POWER připojil elektrolytickej kondík. Při vypnutým zdroji je nenabitej a má malej vnitřní odpor a propojuje jako spínač. Když zapnu zdroj a deska naskočí, kondík se nabije, zvýší se jeho odpor a je to jako rozpojenej kontakt spínače. Na některých deskách to ale nechodí. Buïto je impuls moc krátkej a nebo moc dlouhej, ale to neřeším. Ze 30ti desek co jsem měl v rukách jen 3 se neuměly samy probrat k životu.
0 x
Buchar píše:paja78 píše:sveho casu jsem daval mezi ty dva piny odpor a kondenzator, ale nepamatuju si ty hodnoty... uz je to dost davno, ale ficelo to perfektne.
Prosim, prosim smutne koukam, zjistil by jste to? Predem dekuju.
Nekoukej smutně, koukej rači používat obsah svojí lebky...

Co třeba dát tam trimr, kterým si nastavíš odpor dle konkrétní desky??? Nebo na zkoušku dát trimr, vyzkoušet funkčnost, změřit jeho odpor a nahradit ho obyč odporem??
A u některých desek jsem se setkal s tím, že když v BIOSu neměla funkci autostartu, stačilo flešnout na novou verzi a tam už to bylo zakomponováno.
0 x
Repkins píše:Buchar píše:paja78 píše:sveho casu jsem daval mezi ty dva piny odpor a kondenzator, ale nepamatuju si ty hodnoty... uz je to dost davno, ale ficelo to perfektne.
Nekoukej smutně, koukej rači používat obsah svojí lebky...(nic ve zlým)
Co třeba dát tam trimr, kterým si nastavíš odpor dle konkrétní desky??? Nebo na zkoušku dát trimr, vyzkoušet funkčnost, změřit jeho odpor a nahradit ho obyč odporem??
A u některých desek jsem se setkal s tím, že když v BIOSu neměla funkci autostartu, stačilo flešnout na novou verzi a tam už to bylo zakomponováno.
Tak nic ve zlem, ale zkus zapojit hlavu ty... pokud uz to nekdo delal a ma to odzkousene, je lepe se slusne zeptat na tve doporucene hodnoty a neztracet s tim dalsi cas pokud to jede. Pokud uz nevis a nebo nejsi schopen zjistit, tak budu muset experimentovat. V kazdem pr. dekuju za nakopnuti smerem k R, C.
0 x
Buchar píše:Repkins píše:Buchar píše:paja78 píše:sveho casu jsem daval mezi ty dva piny odpor a kondenzator, ale nepamatuju si ty hodnoty... uz je to dost davno, ale ficelo to perfektne.
Nekoukej smutně, koukej rači používat obsah svojí lebky...(nic ve zlým)
Tak nic ve zlem, ale zkus zapojit hlavu ty... pokud uz to nekdo delal a ma to odzkousene, je lepe se slusne zeptat na tve doporucene hodnoty a neztracet s tim dalsi cas pokud to jede. Pokud uz nevis a nebo nejsi schopen zjistit, tak budu muset experimentovat. V kazdem pr. dekuju za nakopnuti smerem k R, C.
Taky nic ve zlém, ale tenhle způsob vyptávání se má za následek, že se lidi odnaučí sami myslet. A je to bohužel často vidět i zde na foru, když se zde probírají naprosto základní věci, které jsou přehledně a srozumitelně napsány v manuálu. (tím nemyslím toto téma, které teï probíráme). A navíc jak jsem uvedl, ne každej model desky měl stejný časy pro zapínání. Takže pokud někdo doporučí hodnotu RC která na jeho desce fungovala, nemusí to platit pro jiné desky a nezbyde nic jiného, než laborovat.
Howgh!

0 x
HoT píše:A co kdyz ti sit jen na vterinu nebo pul vypadne. Proste problikne. Tak se ti pc vypne a kondik se nestihne vybit a musis to udelat rucne. Co takhle spojit na zdroji zelenej a cernej drat a zdroj se pokazde sam zapne. Nevim jak to funguje v praxi, ale zkusil bych to.
Zkoušel jsem to s tím kondíkem simulovat bleskovej výpadek a obnovení napájení a jelo to. Některý zdroje dokážou při nižší spotřebě tyhle mikrovýpadky vyregulovat. A UPSka to jistí. Mám UPS na každým APčku.
Propojení zel a čer drátu na zdroji je taky odzkoušeno, ale narazil jsem na desku, která vyloženě vyžadovala propojení startovacích pinů na desce, jinak nenaskočila, přestože zdroj byl zapnutej.
0 x
Zdravim vas, SORY za TROSKU OT, ale problematika je podobna:::: koupil jsem UPS Trust 950VA... vse jede jak ma, ale ma to jeden hacek -- kdyz se uplne vybije - uz nenaskoci... teda aspon co ja sem zkousel - po uplnem vybiti a opetovnem zapojeni tak ani po cca 5 minutach nenaskocila... nemam s tim zadne zkusenosti, musi se UPS nejakou dobu nabijet nez naskoci? nebo pokud je to vlastnost, lze to nejak primo v ni zmenit?
Diky za odpovedi...
Diky za odpovedi...
0 x