❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RBM33G

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
pavelsiman

RBM33G

Příspěvekod pavelsiman » 7 years ago

Zdravím .

Aký je Váš názor na novinku RBM33G

https://mikrotik.com/product/rbm33g
0 x

shooter

Příspěvekod shooter » 7 years ago

už se na to třesu jen by tam mohl být víc karet
0 x

kure05

Příspěvekod kure05 » 7 years ago

shooter píše:už se na to třesu jen by tam mohl být víc karet

Za tohle vyřčení Tě tady ukamenujou :-D

Já sem to chtěl vyzkoušet ve spojení s R11 3x3, ale ty WiFi karty nikde nikdo nemá . . . :-/
0 x

shooter

Příspěvekod shooter » 7 years ago

ty PCI-E tam jsou jen 2x kdyby to bylo aspon jako 433 tam vešly 3 kusy

potřebuju test co by to umělo na solárku :)
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 7 years ago

Já po testech RB912 a RB922 s R11e-5HacD se už netřesu. Všechno má mezi sebou na vf části na desce příliš velký přeslech na to, aby to jelo spolehlivě.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

kure05

Ale prosimtě, ty brepro.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 7 years ago

RB433AH + 2x R52nM mi vyhovovalo jako praktický nástroj (spolu s powerbanky).
Na RB M33G se těším, spolu s R11e 3x3 logický nástupce uvedeného konfigu.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

cerva

Příspěvekod cerva » 7 years ago

Zkoušel někdo 3x3 MIMO v reálném provozu v outdooru? Kdysi tady proběhla nějaká zmínka o experimentech s polarizací na 3x3 MIMO systémech ale bez aplikovatelného výsledku. Tenhle MikroTik by k tomu byl docela vhodný. Na prodej jsou třeba Cyberbajt paraboly nebo panelky.
0 x

kure05

Nejdřív sežeň tu R11 3x3 kartu. Mě se to od podzimu nepodařilo.
0 x

cerva

Tak třeba 3x3 MIMO RB953GS-5HnT-RP je v CZ skladem. Ale není to AC.
0 x

Myghael

Záleží na polarizacích. U 2x2 je to prosté, V + H a mám dobrý odstup mezi polarizacemi. U 3x3 jsou buď -270°, 0°, +270° (jako u třífázové elektrické soustavy) nebo dvě vertikální a jedna horizontální (nebo naopak). Ta druhá možnost se mi nezdá vůbec, u té první není tak dobrý odstup mezi polarizacemi, takže efektivita (propustnost na chain) u 3x3 MIMO je nižší, než u jinak stejného 2x2 MIMO. Celková propustnost je samozřejmě vyšší.

Testovací soustava byl spoj s parabolou a RB922 na každé straně, karta R11e-5HacD pro 2x2, R11e-5HacT pro 3x3. Se signálem -50 a kanálem 20 MHz byla propustnost 89 Mbps pro 2x2, 125 Mbps pro 3x3. Bylo to venku, spoj mezi dvojicí stožárů, takže ne ideální podmínky co se týče rušení.

EDIT: ta 3x3 karta R11e-5HacT byla suvenýr z výletu do Lotyšska.
0 x

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

cerva

Myghael píše:Záleží na polarizacích. U 2x2 je to prosté, V + H a mám dobrý odstup mezi polarizacemi. U 3x3 jsou buď -270°, 0°, +270° (jako u třífázové elektrické soustavy) nebo dvě vertikální a jedna horizontální (nebo naopak). Ta druhá možnost se mi nezdá vůbec, u té první není tak dobrý odstup mezi polarizacemi, takže efektivita (propustnost na chain) u 3x3 MIMO je nižší, než u jinak stejného 2x2 MIMO. Celková propustnost je samozřejmě vyšší.

Testovací soustava byl spoj s parabolou a RB922 na každé straně, karta R11e-5HacD pro 2x2, R11e-5HacT pro 3x3. Se signálem -50 a kanálem 20 MHz byla propustnost 89 Mbps pro 2x2, 125 Mbps pro 3x3. Bylo to venku, spoj mezi dvojicí stožárů, takže ne ideální podmínky co se týče rušení.

EDIT: ta 3x3 karta R11e-5HacT byla suvenýr z výletu do Lotyšska.

Ještě jsem viděl variantu slant antény + jednopolarizační zvlášť. Díky za info, něco takového mě zajímalo.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 7 years ago

Selič píše:

Já po testech RB912 a RB922 s R11e-5HacD se už netřesu. Všechno má mezi sebou na vf části na desce příliš velký přeslech na to, aby to jelo spolehlivě.

pokud se jede do 10dB což by se dle VO mělo tak je to cajk... každopádně mořit se s VF kabelama je dneska už MIMO
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Myghael

Když už bych si měl dát tu práci s VF kabely a více anténami, tak už rovnou pověsím extra anténu pro každý chain. Sice se na takový test chystám (spoj na stejném místě, na každé straně 3x JRC-24), ale praktickou využitelnost nevidím. Spíš bych si představoval něco jako JRC s kovovým gentleboxem, nebo nějaký TwistPort adaptér. Gewisskám s hromadou koaxiálů na AP odzvonilo z docela dobrých důvodů.

EDIT: Pardon za off-topic.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 7 years ago

to rekni Unetakum... koax kam se podivas :grinning: a ze jich k tem 12-18 sektorum vede sakra hodne... https://ispforum.cz/download/file.php?mode=view&id=2780
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))