❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MB s Celeron 1900 a ROS Mikrotik - bootuje z USB?

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mpcz

MB s Celeron 1900 a ROS Mikrotik - bootuje z USB?

Příspěvekod mpcz » 8 years ago

Zdravím,
v několika neMikroTik aplikacích jsem úspěšně rozchodil MB s Celeronem 1900 - 4. jádro max. 2400 MHz např. ASROCK. Chodí to krásně a rychle. Napadlo mě zkusit router pro menší až střední zátěže.
Lákavá je především spotřeba na 12V okolo 500 mA. To je velká výhoda jednak pro celoroční účet EONu a taky výdrž AKU při výluce EONu.
Prosím dotaz: rozchodil na takové desce někdo bootování MikroTik ROS z USB (nebo jiného vhodného média)?
Děkuji, mpcz, 19.may.2017
0 x

ikk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ikk » 8 years ago

Ahoj
Podívej se v Biosu na možnosti bootování a nastav z uEFi na Legacy (simulace starých biosů). Pak by to mělo najet. Mikrotik nepodporuje uEFi.
0 x
Síť není jen internet ...

mpcz

Dík,
samozřejmě vyzkoušeno, zkusil jsem všechno možné, včetně instalace Mikrotiku na HDD přes převodník USB - HDD, který je lety odzkoušený a nic. HDD nebo USB flešku MB sice v BIOSU nadetekuje, při bootu to napíše jeden úvodní řádek, chvíli čeká a pak již jen info, že nenašel HDD. Na toto jsem narazil již mockrát, buď to dělala verze ROS nebo typ flešky nebo typ MB, takže rovnice o mnoha neznámých. Tady tuším NEpodporu chipu USB v ROS, kterou bych rád obešel, pokud to jde.
mpcz, 20.may.2017
0 x

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 8 years ago

Hoj mám dobrý zkušenosti s deskou gigabyte s osazenym c1036 ale ty desky už se špatně zhani.
http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-c1037un-eurev_20#kf

Ale teď sem presedlal na
http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-n3050n-d3hrev_10#kf

První mám IDE licence.
U té druhé new BIOS a průmyslový sata disk a no problém. V USB tam MK nechodí zpravidla.

První papka tuším že okolo 20W a druhá je na půlce téměř bez zátěže se zátěží rozdíl 25%
Jako routery, shaper, FW, qtree. A výkon nepřesáhne 15%
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

mpcz

Zdravim,
děkuji za info, jsem rád za každou radu, zvláště, pokud se vztahuje alespoň okrajově k danému problému.
Jinak jsem zjistil dalším pokusem, že ta deska nebootuje ani z SATA HDD, na který jsem nainstaloval Netinstallem Mikrotik. Zřejmě dělám někde chybu. Před mnoha lety jsem se s tím potýkal a pomohla až instalace na HDD z CDROM. Jaký je stav teď netuším, ale snad ten problém nepřežit tolik let ...
.... Aktuálně jsem odkoušel i instalaci z CDROM .iso bez úspěchu. Instalace ROS se z CD rozběhne, pak dojde ke hledání HDD na které by se to dalo nainstalovat a tím to zhasne. Žádný HDD to nenajde, přestože v BIOSu jsou vidět hned 2 kusy - SATA + USB disk.
mpcz, 20.may.2017
0 x

mpcz

Zdravím,
tak po usilovném boji se to bootování a chod podařilo rozchodit, zatím ale pouze přes SATA disk. Zatím všechny funkce jedou OK, ROS vidí integrovanou LAN 1000M i INTEL v expressu.
Raději bych viděl na bootování USB flešku, bootování je s ní sice pomalejší, ale pokud budou uptime v řádu let, jako na předchozím routeru, nemuselo by to nějak zásadně vadit. Třeba se i to podaří, popř. Sergej vylepší instalátor ve verzi 7.0. Spotřeba 12V / 550 mA.
mpcz, 21.may.2017
0 x

Sidi

Příspěvekod Sidi » 8 years ago

Měl jsem doma J1800 i J1900 a problém byl v BIOSu - starší verze měli nějaký problém a nenaběhly na nich ani W7. Po updatu se "podpora bootování" výrazně zlepšila.
0 x

mpcz

Zdravím,
to Sidi: na MB ASROCK J1900M ROS nebootuje, bios je upgradován na poslední verzi. Myslím z USB flešky. Bootoje pouze z SSD HDD, který je nainstalován z CDROM .iso. Tobě to bootuje i z USB flešky? Viz název tématu.
Dík, mpcz 22.may.2017
Naposledy upravil(a) mpcz dne 11 Jun 2017 11:53, celkem upraveno 1 x.
0 x

Sidi

mpcz píše:Zdravím,
to Sidi: na J900 ASROCK J1900M ROS nebootuje, bios je upgradován na poslední verzi. Myslím z USB flešky. Bootoje pouze z SSD HDD, který je nainstalován z CDROM .iso. Tobě to bootuje i z USB flešky? Viz název tématu.
Dík, mpcz 22.may.2017

Pardon, zapomněl jsem dodat, že ROS jsem na 1900 nezkoušel. Jen tam byly obecně problémy s bootováním - tuším, že i některý linux distro zlobily.
0 x

mpcz

Zdravím,
nějaký čas uplynul, podařilo se někomu rozjet na MB s J1900 (UEFI) boot MikroTik ROS z USB flešky?
Dík, mpcz, 11.jun.2017
0 x

Sidi

mpcz píše:Zdravím,
nějaký čas uplynul, podařilo se někomu rozjet na MB s J1900 (UEFI) boot MikroTik ROS z USB flešky?
Dík, mpcz, 11.jun.2017

Mam k dispozici J1900 (z hlavy nevim vyrobce) jako kancl pc. Pokud by byl skutecny zajem (v soucasne dobe nemam cas neco zkouset ciste jen ze zvedavosti), tak bych mohl zkusit ROS nahodit.
0 x

mpcz

Zdravím,
děkuji, určitě budu rád, já jsem to rozchodil zatím pouze z SSD SATA a to ještě s klasickými problémy. Instalace NETinstalem se nedařila ani na SSD, zabral pouze osvědčený postup instalace z .iso CDROM. Bootuje to parádně rychle.
U té desky mám ještě problém s automatickým nahazováním POWER ON po výpadku napájení. Je to nespolehlivé, většinou to musím nastartovat po zapojení napájení tlačítkem. Možná to dělá ten PicoPSU zdroj ATX, to ještě musím vysledovat, popř. upravím PSU.
Chci nahradit staré routery s Intel 3G tímto, hodně si od toho slibuji, ty desetitisícové částky za elektřinu už mě nebaví. A taky čekám podstatné prodloužení doby výdrže AKU při výpadku el. Spotřeba je skoro desetinová oproti starým routerům.
mpcz, 12.jun.2017
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 8 years ago

A co to zvladne ushapovat? Počet pravidel v mangle vs. tok? My jsme museli zátěž rozdělit na dva xeon e3 1220v3 při toku 850mbit a 3000 manglů. Cpu šlo na 85% všechny jádra. Nyní rozděleno na dva a xeon e5 dělá fw,gw,nat a vlan gw. Při toku 1,1gbit jede na 5%, což taky není málo na to že je to cpu na 3,5GHz. Proto si nějak nedokážu predstavit co zvládne při velkejch tocích takové cpu. Nehledě na to zda stačí dnes router s 1G NIC?
0 x

mpcz

Zdravím,
no bohužel s takovýmí čísly se zatím nepotýkám. Na routeru, který chci jako první (zkusit) vyměnit je teď aktuálně 883 q. CPU obyčejný starý intel 3G, který jede ve špičku na 11 - 16 procent. Moc se mi do toho sice nechce, 6 let jede v jednom kuse bez jediného zaškobrtnutí, ale ten roční účet od EONu je hnus.
Kolik procent na zátěži CPU uvidím po výměně si netroufám nyní odhadovat, každopádně pro tu desku mám několik dalších dobrých (již odzkoušených) využití, takže když nevyhoví, nic se velice nestane.
Má prosím někdo odzkoušený nějaký šikovný a pokud možno jednoduchý postup, jak přehodit konfiguraci z jednoho routeru do druhého?
Dík, mpcz, 12.jun.2017
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 8 years ago

Export do rsc a ruční import. Max upravit názvy eth. Děláme to celkem běžně a máme tam stovky adres a natů.
Jinak osobně bych to cpu raději na nějaké supermicro desce. Přecijen obyčejný výrobci nehrajou na vysokou životnost.
A jinak nám smicro bootuje z usb. Hodil jsem si tam redundantně ros kdyby kleklo serverové intel ssd. Flashka je na slc čipech. Konfig budeme migrovat pres export a přesun do flashky ve files(je vidět) po najeti jen import a záložní disk frčí. Samo základní konfig je na obou, při případném servisu na síti se může přes ipmi nabootovat na usb a importnout čerstvej konfig.
0 x