❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

napájení mikrotiku z USB notebooku

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
okoun
antispam: Ano

napájení mikrotiku z USB notebooku

Příspěvekod okoun » 8 years ago

ahoj, prodává se nějaký bazmek, abych mohl udělat POE pomocí usb na notebooku když měřím signály v terénu? nebo to musím sám vyrobit nějakým čínským zvyšovačem napětí?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Selič

Příspěvekod Selič » 8 years ago

0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

Gemb

Příspěvekod Gemb » 8 years ago

Nedala sa priamo 5V napajat niektora zo starsich RB? Niektora verzia RB133 ? Pripadne nemas jednoduchsie kupit malu 12V baterku a mikrotik napajat priamo z toho ? Isty cas ked som potreboval merat signal posluzila na to dobre aj skoro mrtva baterka 12V 17Ah. USB 2.0 nebude mat tolko vykonu na utiahnutie RB, jedine skombinovat 2x USB ako to maju niektore externe HDD. Z USB das 2,5Wattu + nejaka efektivita na menici.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 8 years ago

okoun píše:abych mohl udělat POE na notebooku

To samé mě tento týden napadlo. Říkal jsem si když notebook má 19V trafo. Baterie nevím kolik má Voltů , neměřil jsem ale předpokládám že něco okolo toho. Tím pádem by bylo úplně idální mít na notebooku přepínač který by těch 19V pouštěl přímo do síťovky a dal by se tím napájet Mikrotik/UBNT
0 x

TheITman

Příspěvekod TheITman » 8 years ago

Přepínač na síťovku je celkem k ničemu a je to zásah do ntb, já mám udělaný mezi kus k notebooku na klasický 2,1mm jack a poje injektor. ani RB ani UBNT nejedou na 5V většinou 6,5-7 se rozběhnou ale nejsou stabilní. Měnič z 5V na třeba 12V z číny jde použít ale obávám se že to neutáhnou USB protože pokud není těch 5V přímo od baterie (dají se pak nabíjet telefony i při vypnutém ntb) tak je strop USB 0,5A což je 2,5W což je 12V 0,2A při účinosti 100% :D srry za chyby píšu z mobilu :)
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 8 years ago

Pravda, nektery USB umi dneska i 3A, takze 15W ktery UBNT/MK utahnout v pohode, ale tak bych to neresil. Bud lepsi akupack s 2.1A vystupem a lepsim, i menic USB -> 24V.

Ja to mam pripravene (cti objednane a na ceste) tak, ze mam LiFEPO4 (http://eskutr.cz/cs/baterie/247-lifepo4 ... ricky.html) 4x v drzaku k tomu vhodne dobijeci moduly a nastavitelny menic, plus ukazatel napeti a proudu ... Cena do tisice korun a vydrzi to asi na veky :-D

EDIT: Chci to dat do krabicky s neodymovymi magnety, takze to pak cvaknu na stozar, smartphone/tablet/notas do ruky a jedu :-)
Naposledy upravil(a) lwq dne 10 Apr 2017 12:10, celkem upraveno 1 x.
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

goblajz

Příspěvekod goblajz » 8 years ago

Používám na MK tohle + klasický POE.

http://www.ebay.com/itm/USB-2-1x5-5mm-M ... 33c8583ac6
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 8 years ago

MK žere když ho napojím na lab zdroj asi 3W....
jinak mohlo by jít ještě použít dva usb aby se ten proud rozložil?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Pintero

Příspěvekod Pintero » 8 years ago

Já jsem to dělám tak že vylezu na stožár (střechu...), okouknu to, jestli má vůbec smysl něco řešit, pokud ano, namontuji anténu, přivedu kabel, zapojím. Dole v teple nakonfiguruji, pokud ještě nemám nakonfigurováno z kanclu. Pak vylezu k anténě, z mobilu se přes mobilního opa a VPN připojím přímo na anténu, nebo na APčko, dosměruji a mažu pryč.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 8 years ago

goblajz píše:Používám na MK tohle + klasický POE.

http://www.ebay.com/itm/USB-2-1x5-5mm-M ... 33c8583ac6

To vypadá dobře, asi do toho půjdu
0 x

czatlantis

Příspěvekod czatlantis » 8 years ago

NA přenosných 12V by se dala dobře využít powerbanka co podporuje qualcomm quickcharge - já tu mám Xiaomi 20Ah co to umí a ta dá 12V/1,5A. Jediný co je potřeba tak po připojení do USB připojit jeden datový pin USBčka na cca 2V, počkat sekundu a pak i druhý. Zatím jsem to nasimuloval manuálně, ale mám na cestě malej mikrokontrolér kam si napíšu primitivní program a udělám si z toho takovej 12V USB extractor :D
Asi by se to dalo udělat i nějakým hloupým obvodem, ale tak v současnosti je ten mikrokontrolér snad i jednodušší....
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Pintero píše:Já jsem to dělám tak že vylezu na stožár (střechu...), okouknu to, jestli má vůbec smysl něco řešit, pokud ano, namontuji anténu, přivedu kabel, zapojím. Dole v teple nakonfiguruji, pokud ještě nemám nakonfigurováno z kanclu. Pak vylezu k anténě, z mobilu se přes mobilního opa a VPN připojím přímo na anténu, nebo na APčko, dosměruji a mažu pryč.

Ano, takhle to vetsinou delam taky a s novymi verzemi AirOS to jde cim dal lepe. Skoda, ze MK je v tomhle zase o kus vzadu ...
Osobne se velmi tesim na Gen2 zarizeni od UBNT, kdy pres lokalni 2,4GHz WIFI napojim mobil/ipad a pres UMobile appku nastavuji ci i upgraduji FW :-) teda toliko teorie vchodu jsem to jeste nevidel ...
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

czatlantis píše:NA přenosných 12V by se dala dobře využít powerbanka co podporuje qualcomm quickcharge - já tu mám Xiaomi 20Ah co to umí a ta dá 12V/1,5A. Jediný co je potřeba tak po připojení do USB připojit jeden datový pin USBčka na cca 2V, počkat sekundu a pak i druhý. Zatím jsem to nasimuloval manuálně, ale mám na cestě malej mikrokontrolér kam si napíšu primitivní program a udělám si z toho takovej 12V USB extractor :D
Asi by se to dalo udělat i nějakým hloupým obvodem, ale tak v současnosti je ten mikrokontrolér snad i jednodušší....

Proc to neporesis NE555 treba ? Zalezitost za par korun bez programovani ... :-)
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 8 years ago

honzam píše:
okoun píše:abych mohl udělat POE na notebooku

To samé mě tento týden napadlo. Říkal jsem si když notebook má 19V trafo. Baterie nevím kolik má Voltů , neměřil jsem ale předpokládám že něco okolo toho. Tím pádem by bylo úplně idální mít na notebooku přepínač který by těch 19V pouštěl přímo do síťovky a dal by se tím napájet Mikrotik/UBNT

Zdravím,
léta používám malý ACER 10inch na servis. Z AKU jsem vyvedl tenkou dvojlinkou napájení z konektoru AKU přímo na výstupní RJ do pinů POE. Jednoduché, rychlé, levné a spolehlivé. V případě velmi vyjímečné potřeby lze napětí zdvihnout na 24V malinkým měničem. AKU jsem koupil s obrovskou kapacitou, nikdy se nevybije, na servisu ani nemusím bootovat. Nejsou třeba žádné další vodiče, dnes má všechno POE.
mpcz, 11.apr.2017
0 x

pgb

Příspěvekod pgb » 8 years ago

Většinou vyjíždím z firmy s předpřipraveným zařízením, zapnu do elektriky, vytáhnu mobil, přes vpn se na to zařízení připojím z druhé strany a dosměruji. V autě vozím měnič na 230V.
0 x