❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ROUTERBOARD - BRÁNA DO INTERNETU? KDYŽ (...)

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
teo

ROUTERBOARD - BRÁNA DO INTERNETU? KDYŽ (...)

Příspěvekod teo » 18 years ago

Zdravím všechny,

trápím se otázkou použítí RB v síti jako bran do internetu.
Mám sí o 200-300 lidech (300 bude maximum). Konektivitu a dělení rychlostí obsluhuje centrální server postavený na Debianu.

Mikrotiky používám jako vysílače. Nyní budu na jaře obměňovat celou polovinu sítě z obyčejných AP na Mikrotiky RB133 (asi 5 kousků).

Má otázka zní: Mám Mikrotiky použít někde jako brány do internetu nebo nějaké konkrétní nastavení?

Stav bude takový:
Obrázek

PROSÍM - Definujte vaši odpověï z obecného hlediska, nerozebírejte zatím nic do detailu, navrhněte jak by jste to udělali vy. ---DĚKUJI---
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 18 years ago

teo píše:Zdravím všechny,

trápím se otázkou použítí RB v síti jako bran do internetu.
Mám sí o 200-300 lidech (300 bude maximum). Konektivitu a dělení rychlostí obsluhuje centrální server postavený na Debianu.

Mikrotiky používám jako vysílače. Nyní budu na jaře obměňovat celou polovinu sítě z obyčejných AP na Mikrotiky RB133 (asi 5 kousků).

Má otázka zní: Mám Mikrotiky použít někde jako brány do internetu nebo nějaké konkrétní nastavení?

Stav bude takový:
Obrázek

PROSÍM - Definujte vaši odpověï z obecného hlediska, nerozebírejte zatím nic do detailu, navrhněte jak by jste to udělali vy. ---DĚKUJI---

Dle meho ti to ten RB532 bude zbytecne brzdit, hod tam PC (neco aspon kolem 1GHz a mas pokoj...) a kdyz uz chces rb 532 tak ho hod misto toho 1 RB133 (toho ze ktereho jde jeste lajna na dalsi RB 133.. jinak ten rb133 v pohode jako ty AP......
0 x

Besito

Příspěvekod Besito » 18 years ago

hlavně bych to rozroutoval...
když jsem měl bridgovanou sít, tak se stávalo, že mi pingy vylítly z ničeho nic na 800 ms a drželi se třeba půl hodinky....
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 18 years ago

mozno trocha od veci... ale oplati sa pouzit tu RB133 ako AP? Potreboval by som nieco take lacne na dve-tri miesta. Vyzadujem od toho len to, ze sa tam na jednej karte dotiahne konekt na 5ghz a na dvoch dalsich kartach budu dve sektory. Na kazdej z nich by bolo tak do 10-15 ludi...
Konekt by cez to tieklo max 2-3 mbit...
Je to dost stabilne zariadenie? Nemam to este vyskusane a v diskusiach tu na fore sa popisalo tiez dost, ale boli tam rozne nazory na to...

Ma to niekto takto pouzite?

Alebo radsej doplatit do RB532+RB502???
0 x

aj_rade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod aj_rade » 18 years ago

rb133 jsou idealni na Ap se 3 sektorama. na privod 5ghz konektu a dalsich sektoru bych radeji sahl po rb532+rb502 jak si navrhoval.
Zalezi taky na celkovem traffiku co by pres danej rb teklo, pokud do 4mbit, tak by mel teoreticky rb133 stacit
0 x

teo

aj_rade píše:rb133 jsou idealni na Ap se 3 sektorama. na privod 5ghz konektu a dalsich sektoru bych radeji sahl po rb532+rb502 jak si navrhoval.
Zalezi taky na celkovem traffiku co by pres danej rb teklo, pokud do 4mbit, tak by mel teoreticky rb133 stacit

dle testu zvládá 6Mbit donwload. (kadý bajt uploadu zabíjí donwload)

JÉ TO JE 21:32 NA PRIMĚ JSOU ZOUFALÉ MAŽELKY!!!!
0 x

teo

TAK TO VYPADÁ ŽE LÉKÁRNÍK OBELHAL DETEKTOR LŽI A NEBUDE PODEZŘELÝ ZE ZABITÍ REXE.

Hm, no jsem i rád - Lined je šastná :wink:
0 x