Zdravim,
resim takovy problem. Mam sajt kde je mikrotik ptp ap bridge, A/N, nv2 nastavene na auto, cell radius 15km. FW 6.32.2. Proti tomuto je klient cca 2km, stejny hw, signal -55 +-. Propustnost, ping vse ok. Pokud ale na tento ptp v uplne stejnem smeru pripojim dalsiho klienta ktery je o cca 500m bliz s RB411 FW 632.2 a CM9/R52(jedna polarizace, A) tak ma signal ok, ale CCQ je 7/3% a projde stezi ping. Pokud tam hodim nstreme, nebo 802.11 je to ok, ale v NV2 to nejede. Proc ? Vyresi to N karta ? Nesetkal se nekdo s timto problemem ? Zkousel jsem tam menit antenu, minipigtail, karty asi 3x CM9 a R52 a chova se to uplne stejne.
Diky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
NV2 problem
PTP spoj a další klient? Tady by asi mohl být problém.
Buď je to AP/bridge - tedy AP - ptmp,
nebo Bridge - ptp.
Osobně mám velmi špatnou zkušenost s kombinací NV2 a A/N. Po přepnutí do NV2 Aonly je to OK.
Mirek
nebo Bridge - ptp.
Osobně mám velmi špatnou zkušenost s kombinací NV2 a A/N. Po přepnutí do NV2 Aonly je to OK.
Mirek
0 x
mirek.k píše:PTP spoj a další klient? Tady by asi mohl být problém.
nebo Bridge - ptp.
Mirek
Byl to ptp, ale potreboval sem si tam neco pripojit (pro sebe) aby mi tam jel aspon 512k net (dohled neceho) takze jsem jej prepl do ap bridge misto bridge. Zkusim to prepnout do A a uvidime jeslti to bude jine, to me nenapadlo. Divne je ze v 802.11 nebo nstreme to jede a v nv2 neprojde skoro ani ping, kdyby to nejelo v nicem tak to chapu...
0 x
Skus downgrade ROS pod 6.30. Podobny problem riesime na AP kde mame vysielacu cast SXT s plechom, par klientov ktori maju tiez SXT, lokalita uplne bez rusenia ale klienti nemaju vyssiu rychlost nez 78Mbit a CCQ cez 80% nejde. Po prepnuti na 802.11 to ide s CCQ 100/100 a este to ma aj dvojnasobnu priepustnost co je uplne nelogicke. Klientov aj AP mame zregulovanych este aj pod EIRP. Vsetko to smeruje k tomu ako by bol na AP problem ale pritom je vsetko nove.
0 x
dej nstreme a nereš, v poslední době jsme na většině míst přepnuly sektory na nstreme protože jako zázrakem funguje. Dříve to bývalo na opak. Divim se, že si nestěžuje víc lidí. Máme s tím obrovské problémy. Jako by NV2 nikdo nepoužíval a nebo nesledoval propustnosti.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
davam nv2 a nstreme a ted na ac ke klientovi 90 mb bez problema ve 20 mhz kanalu
0 x
To zní až utopisticky 
Chápu to správně, že se jedná o NV2 a nstreme dohromady?
A dále - jaká je použitá kombinace A/N/AC?
Díky
Mirek

Chápu to správně, že se jedná o NV2 a nstreme dohromady?
A dále - jaká je použitá kombinace A/N/AC?
Díky
Mirek
0 x
nv2 a nstreame nejde nikdy dohromady. Doporučuji přečíst http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Nv ... guring_Nv2
0 x
No nevim zapinam to do nv2 a v zalozce nstreme zasktnu nstreme a slape to ... tak asi ziju v omylu a bezi to tedy jen nv2
0 x
hapi píše:dej nstreme a nereš, v poslední době jsme na většině míst přepnuly sektory na nstreme protože jako zázrakem funguje. Dříve to bývalo na opak. Divim se, že si nestěžuje víc lidí. Máme s tím obrovské problémy. Jako by NV2 nikdo nepoužíval a nebo nesledoval propustnosti.
Hapi, jo s tim nv2 taky obcas bojuju. Clovek v dobre vire, ze se neco zlepsi apod. upgraduje / popr. prepne balicek z fp na cm2 a nekdy se to tak rozhodi, ze i kdyz se vrati zpet, tak to tak dobre nejede. A popravde nevim jestli je to verzi nebo treba samotnym zarizenim, protoze i prepnuti f na uplne jinou, bokem od ostatnich, se to nechova lip. Posledni moznost, nez jsem chtel jit ted o vikendu, to zarizeni vymenit za nove, vcetne anteny, jsem tam zkusil dat 6.33.3 a cm2 a zda se mi to lepsi, aspon podle bt testu 1 tcp spojeni.
Jak se ti tedy projevuje problem? Skace ti rychlost na jedno spojeni? Jakou verzi pouzivas? Do nstreme se mi na sektorech moc nechce, protoze jsou nekde obcas klienti, kteri maji signal oproti jinym (-55 az -60) v hodnote kolem -70 a stava se pak, ze takovi klienti se nekolikrat za den rozpoji.
0 x
-
zajimave. U nas zasadni problemy s NV2 nemame. Ted experimentuji s CM2 (6.32.3) a to se zda byt trosku divne. Nstreme nekdy 400ms zpozdeni (na jinem spoji stejny HW i verze bezi normalne), NV2 v rezimu TDMA/Auto sice pekne snizuje RTT ale je derava. Kdyz jsem si na deravost stezoval u Mikrotiku, byl mi receno, ze to je by design:
in newer version there could be little bit more packet loss with auto option
compared to the legacy package as that is used to get better stability and
performance.
in newer version there could be little bit more packet loss with auto option
compared to the legacy package as that is used to get better stability and
performance.
0 x
sem tam se občas klient na nstreme odpojí ale většinou má ten klient nějakej hw problém.
Nejlepší je kouknout na sektor kde je čistej kanál, klienti se signály -40 až -55 a NV2 a prostě přenosovka tak 20Mbit. Rapidně se to zhorší když je tam nějakej klient co má pouze Ačko bez Nka ( typicky RB411+R52). Nechápavě klient ukazuje třeba CCQ 20-50 ačkoliv když odpálkuju všechny ostatní klienty tak vyskočí na CCQ 100
Podle mě prostě NV2 je už tak "dolazená" aby nedělala to co kdysi že je naprosto tupá a nepřesná. Rovnoměrný obsluhování klientů už je minulostí a nstreme aktuálně nechápavě naprosto suveréně na ptmp drtí NV2ku. Ale je třeba říct že záleží na lokalitě a nejspíš i na samotnym hardware protože jinde zase frčí NV2 v pohodě.
A úplně nejhorší je že takovej "divnej" sektor když přepnu na protokol 802.11 tak začne podávat naprosto krutý rychlost
NV2 - 20Mbit
Nstreme - 30Mbit
802.11 - 80Mbit
beze srandy a přepínáno několikrát po sobě.
(CM2 6.33)
Nejlepší je kouknout na sektor kde je čistej kanál, klienti se signály -40 až -55 a NV2 a prostě přenosovka tak 20Mbit. Rapidně se to zhorší když je tam nějakej klient co má pouze Ačko bez Nka ( typicky RB411+R52). Nechápavě klient ukazuje třeba CCQ 20-50 ačkoliv když odpálkuju všechny ostatní klienty tak vyskočí na CCQ 100

Podle mě prostě NV2 je už tak "dolazená" aby nedělala to co kdysi že je naprosto tupá a nepřesná. Rovnoměrný obsluhování klientů už je minulostí a nstreme aktuálně nechápavě naprosto suveréně na ptmp drtí NV2ku. Ale je třeba říct že záleží na lokalitě a nejspíš i na samotnym hardware protože jinde zase frčí NV2 v pohodě.
A úplně nejhorší je že takovej "divnej" sektor když přepnu na protokol 802.11 tak začne podávat naprosto krutý rychlost

NV2 - 20Mbit
Nstreme - 30Mbit
802.11 - 80Mbit
(CM2 6.33)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
hapi píše:sem tam se občas klient na nstreme odpojí ale většinou má ten klient nějakej hw problém.
NV2 - 20Mbit
Nstreme - 30Mbit
802.11 - 80Mbit
(CM2 6.33)
Proc potom jdes do nstreme, kdyz je 802.11 pro tve potreby na tom jeste lip? Je to v tom, ze nstreme je z duvodu ruseni odolnejsi?
0 x
-
pepulis píše:Proc potom jdes do nstreme, kdyz je 802.11 pro tve potreby na tom jeste lip? Je to v tom, ze nstreme je z duvodu ruseni odolnejsi?
IMHO treba proto, ze 802.11 ma nedostatecne resenou synchronizaci klientu (aby nevysilali najednou. Defaultne to MT dokonce vubec neresi). Pokud jich je na sektoru vic a pripadne se jeste navzajem neslysi tak je problem. A RTS/CTS neni uplne optimalni...
0 x
Jenze to neni vyreseni problemu prepnout to do nstreme, ale obejiti problemu. Celou sit mam v nv2 skoro, vyjmecne nekde nstreme a u toho pozoruju ze se mi cca za 1-3 dny ty spoje samovolne odpojujou. NV2 mi jede vsude v poradku zadny problem. Nicmene vsechny sektory/ptp spoje jsou na 922, nebo na "netbox5", 911 atp. a klienti vsichni mimo v N. Problem je ten ze mam proste vysilani a potrebuji na to hodit neco v Acku a jedno polarizace a neprojde ani ping. To je to nejdivnejsi. ..
0 x