❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

48V sajt a jak napájet RB spolehlivě!

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
okoun
antispam: Ano

48V sajt a jak napájet RB spolehlivě!

Příspěvekod okoun » 9 years ago

Ahoj, mám zálohovaný 48V sajt a potřebuji nějak spolehlivě napájet RB tedy převést spolehlivě 48V na třeba 20-24V ono zase větší napětí ničí kondíky na RB, že.
Jak toto vyřešit?

Díky
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 9 years ago

Co měnič od Meanwellu 48->24VDC? Ten by nevyhovoval?
0 x

Fang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Fang » 9 years ago

Step down měnič, třeba tenhle. Podle požadavků na proudovou (nebo i wattovou) zatížitelnost stačí zadat do ebaye "step down buck converter XX A(W)". Mám takový pocit že tu někdo v jiném threadu dával odkazy na český shop který prodával stejné moduly jako je ten z ebaye.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 9 years ago

okoun píše:Ahoj, mám zálohovaný 48V sajt a potřebuji nějak spolehlivě napájet RB tedy převést spolehlivě 48V na třeba 20-24V ono zase větší napětí ničí kondíky na RB, že.
Jak toto vyřešit?

Díky

pouzivame BKE DC/DC menice z 48V na 24V.

Co se tyce vyssiho napeti a niceni kondiku - bezne pouzivame 2x12V zalohovani (protoze 12V je malo) cili 27.2V+ a odchazeji jen kondiky v 433 a to jeste hlavne jen v nekterych seriich.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 9 years ago

no vidíš a mě už ted odešli kondíky i v 750 která je clekme nového tažení a všude kde jsou 24V+
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 9 years ago

RB750? Vždyť ta snad ani žádné ELITy nemá ne?
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 9 years ago

okoun píše:no vidíš a mě už ted odešli kondíky i v 750 která je clekme nového tažení a všude kde jsou 24V+

to bude asi necim jinym nez vyssim napetim. Mame dost velike mnozstvi instalaci s 2x12V Pb baterkama, aby se to davno nejak projevilo (stovky RBcek).
Ono by taky stalo za to se podivat kde ty kondiky co odchazeji jsou v tom spinanym zdroji zapojeny. Nebudou nahodou spis filtrovat na jeho vystupu? Cil na napeti, ktere je uplne jine nez vstupni?
0 x

Petr Jilemnický

Příspěvekod Petr Jilemnický » 9 years ago

Možná už je v tomto vlánu pozdě, ale doporučil bych vám na tenhle i podobné problémy kvalitnější zdroje.

My tu ve VanCo.cz už nějakou dobu testujeme zdroje od slovenského výrobce IMCO POWER, které mají spoustu variant výkonů od malých po velké systémy napájení celých PoP-uzlů. Zdroje jsou zálohované, ale výstupy jsou stabilní na deklarované hodnotě bez ohledu na stav nabití baterií. Také jsou k dispozici ve variantách dvouhladinových napájení (jeden zdroj má 24V i 48V výstupy, případně i integrovaný invertor na 220V). Dohled přes web a reálná data přes SNMP jsou samozřejmostí.

Nepotřebujete žádný další DC/DC konvertor, vše je zálohováno tak, jak se nastaví kapacita záložních baterií. Žádné přepětí, žádné podpětí, o baterie je pečováno jak při vybíjení, tak při dobíjení = delší životnost.

Nevnucuji, nabízím řešení. Jestli Vás to zaujme, klidně mi napište nebo zavolejte, pobavíme se o tom.

Petr Jilemnický
0 x

Behemot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Behemot » 9 years ago

No tak vono je celkem zřejmý, že když se do toho posílá vysoký zvlnění, mnohem dřív ty šunty odejdou. Ale je třeba si uvědomit, že většina tady těch zdrojů co k tomu dodávaj jsou příšerný levný šmejdy…asi tak stejně jako osazení celejch těch slavnejch mikrotiků, že, za ty prachy by tam už kvalitní kondenzátory dát mohli, rozdíl by byl na kus co, pár centů? Aha, zárukový inženýrství… :roll:
0 x
Špičkové elektrolytické kondenzátory; akumulátory; baterie; repasované UPS lepší než nové; zdroje; mikrospínače aj.

auby

Příspěvekod auby » 9 years ago

Petr Jilemnický píše:Možná už je v tomto vlánu pozdě, ale doporučil bych vám na tenhle i podobné problémy kvalitnější zdroje.

...... Také jsou k dispozici ve variantách dvouhladinových napájení (jeden zdroj má 24V i 48V výstupy, případně i integrovaný invertor na 220V). Dohled přes web a reálná data přes SNMP jsou samozřejmostí.

Nepotřebujete žádný další DC/DC konvertor, vše je zálohováno tak, jak se nastaví kapacita záložních baterií. Žádné přepětí, žádné podpětí, o baterie je pečováno jak při vybíjení, tak při dobíjení = delší životnost.

Nevnucuji, nabízím řešení. Jestli Vás to zaujme, klidně mi napište nebo zavolejte, pobavíme se o tom.

Petr Jilemnický

No jsem na ten zdroj zvedavy.... Konecne mne jeden zdroj i s managementem dorazi. Skoda jen ze IMCO vyrabi ten 2hladinovy (24 a 48V) zrovna s obracenym proudem nez bych potreboval. (LS150.JS 24481202)... kdyby delali 48V s velkym proudem a 24V s malym.... takze to budu muset doresit DC/DC menicem.
Kdyz ma clovek na sajte 6x spoje na 48V, 24V pro 2 MK a jeden stroj na 12V tak to musi resit step-down menicema.
0 x
auby

forkman

Příspěvekod forkman » 9 years ago

My používáme zdroje od Meanwellu a za 8 let naprostá spokojenost, neodešel ani jeden i přesto že pár jich jelo na 105% a jeden dokonce v 50 °C :)

Na sajtech to řešíme tak, že dáme AD-155C (48V s UPS funkcí) pro pojítka, k tomu 4 baterky do série a DC-DC měnič 48V->12V 100W (SD-100C-12), z toho se napájí RBčka, switche, sektory a tak. Když je to větší sajt, je tam ještě 48 na 24, aby byl menší proud přes PoE panel.

Stojí to pár korun a funguje to maximálně spolehlivě.
0 x

auby

Příspěvekod auby » 9 years ago

forkman píše:My používáme zdroje od Meanwellu a za 8 let naprostá spokojenost, neodešel ani jeden i přesto že pár jich jelo na 105% a jeden dokonce v 50 °C :)

Na sajtech to řešíme tak, že dáme AD-155C (48V s UPS funkcí) pro pojítka, k tomu 4 baterky do série a DC-DC měnič 48V->12V 100W (SD-100C-12), z toho se napájí RBčka, switche, sektory a tak. Když je to větší sajt, je tam ještě 48 na 24, aby byl menší proud přes PoE panel.

Stojí to pár korun a funguje to maximálně spolehlivě.

Jasne, Mas naprostou pravdu. Na mensich sajtech je to dobra volba. Ale pokud mas na lokaci 8spoju (na 48V) a dalsi tam casem budou..... a jet tam kdyz se neco deje, tak i kdyz se do toho musi investovat tak se to vyplati.

Info k imcopower zdrojum (co jsem zjistil). Nez neco objednat (podle katalogu) je lepsi jim napsat nebo zavolat a specifikovat co je potreba... oni to upravi.
Zdroj co jsem koupil ma nabijeci proud 10A (takze to neni na zadne male baterky) ale pokud se to vcas vyspecifikuje, upravi proudy podle toho jak budete potrebovat.
Trosku jsem zdroj naddimenzoval.... Takze si dam cestu do Blavy do ImcoPower (az pojedu na sluzebku) a zajedu se na ne podivat (a rovnou mi ho upravi).
0 x
auby