❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB750 up/down/up/down

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
aliney

RB750 up/down/up/down

Příspěvekod aliney » 9 years ago

temp.jpg

Pokusy o prolomeni telnetu (za natem, bez verejky).
Zmenim /ip services , disabluji ftp, ssl, api atd... co nepotrebuju
Po chvili spadne jeden ether a dal uz to jede viz. log

Poprve jsem si rikal "nahoda", ale je to druhe RB750 ktere ma stejny scenar.
Reset-default nic, reinstall nic, vymena poe nic... tak bud se dve nahodne RB podelaly za stejnych podminek, nebo je uprava /ip services likvidacni pro hardware.
v5.25 , to predtim nevim ale tez to byla 5. verze RoS
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

dagus

Příspěvekod dagus » 9 years ago

IP services taky disabluji, likvidační to není. Zkus vyšší verzi, používáme 6.10,6.12,6.19, případně ruční 100Mbit/FD.
0 x

aliney

upgrady nepomahaji
rucne na 100/1000 fd/hd se ani nespoji, na 10 fd/hd sice spoji, /ip neighbors vidim co je za nim, ale nereaguje ping, telnet nic... takze zase vymenit kus za kus :-/
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 9 years ago

A když neměníš IP services tak ten problém nenastane?
0 x

aliney

Delam to na kazdem RB, ze vypnu sluzby /ip services pri zakladnim nastavovani, ale u dvou RB750 jsem to udelal az po nekolika tydnech, po serii utoku a v obou pripadech sly oba do kytek.
Proto mi to prijde divne, ackoli tam logicky ani technicky zadna souvislost snad byt nemuze.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Murphy byl pěkná svině.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

dzejty

Příspěvekod dzejty » 9 years ago

Mám to jednu 750, kdy po cca roce a půl bezproblémévého provozu u klienta (NAT, firewall, VPN) se zničeho nic začaly takto chovat porty. Up/Down a tak pořát dokolo. Nepomohl reset konf., až netinstall s 5.26 verzí zabral a pak se to nechalo upgradnout i na 6.30.4 a zatím to na stole běží (uptime 23 hod.)
0 x

aliney

To mi rikej :!:
Zkousel jsem 6.10 , 6.19 , 6.25 a nic
Upgradoval jsem ROS na 6.30.4 + FW 3.12 klasicky pres winbox a ono to jede.
Diky!

snad to vydrzi
ale nechapu jak se to jen tak posere po dlouhodobem provozu, ackoli se nezmenil pripojeny HW
0 x

aliney

Takze problem je zpet, akorat se podelalo zarizeni pripojene do toho RB750, konkretne RB711UA-5HnD
Nejak jsem do toho pres 10M full duplex dostal a vypl Wireless kartu, cimz se to rozbehlo, tak jsem upgradnul FW 6.30.4 a rozjelo se to i s wifinou, tak jsem upgradoval i protistranu, taky RB711 a vypadalo to na klidny patecni vecer...
Jenze me napadla "super vec", upgradovat FW na nejakych 3.24 nebo tak nejak, no a zase se to podelalo, v logu pres telnet vidim same Bridge loop errory, cpu je na 100% a vic pres telnet nezjistim, bo je to zasekane jak balik na poste.
Tak jsem povypinal bridge, wireless, vsechny balicky co sly jsou disabled, ale je to porad mrtve...

Nejaka idea?
0 x

jopo

Příspěvekod jopo » 9 years ago

ja som dnes nad ranom upgradoval dva RB750 z verzie 6.19, resp. 6.25 na 6.30.4 a stalo sa na oboch to, ze vsetky porty 2-5 zacali dookola UP/DOWN. Neslo sa cez nich ani dostat do zariadenia. Nakoniec som sa do oboch dostal cez port 1 a downgradol spet na 6.19 a 6.25 a zase to zacalo bezat. Obe RBcka bezia nejake 3 roky bez chyby.
Tretie RB750 co malo vsetky porty v bridgi sa podarilo bez problemov upgradnut na 6.30.4.
Nechapem, ale zjavne je tam nejaky bug...

Na mikrotikackom fore pisali, ze v najnovsej verzii 6.32 rc5 by toto malo byt poriesene, tak neviem... nejaku rc verziu sa mi uz nechcelo rano o siedmej nahadzovat...

What's new in 6.32rc5 (2015-Aug-24 16:16):
*) switch - fixed port flapping on switch ports of RB750, RB750UP, RB751U-2HnD and RB951-2N (introduced in 6.31)
0 x