❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RouterBoard s LTE

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
xhavli01

RouterBoard s LTE

Příspěvekod xhavli01 » 9 years ago

Sháním řešení s některým modelem RouterBoardu ve kterém bude primární konektivita přes ethernet rozhraní (WAN) a záložní připojení přes USB LTE stick. Už jsem podobný případ řešil s RB912, kde jsem vložil LTE miniPCI-e kartu. Připad dobře posloužil v lokalitě, kde nebyla jiná možná konektivita. Protože RB912 má pouze jeden ETH port, není možné tento RouterBoard použít. Po pátraní vhodnějšího typu jsem zjistil, že Mikrotik nevyrábí RB s miniPCI-e slotem a 5x ETH portem, proto mi zbývá varianta s USB LTE stickem. Mikrotik má zveřejněné podporované zařízení na adrese http://wiki.mikrotik.com/wiki/Supported ... _LTE_cards. U mnoha zařízení uvádí "Some settings are ignored". Nevím, zda to mám chápat tak, že zařízení je otestováno a nepodporováno, nebo podporováno je, ale některé nepodstatné funkce nefungují. Máte někdo ověřenou kompatibilitu některého USB LTE sticku, který je normálně sehnatelný u nás v ČR ? Díky
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 9 years ago

a switch se za tu rb912 umístit nedá? USB vyzkoušené nemám přes LTE. Pouze minipci-e karty
Ještě mě napadá jedno řešení ale bude dost drahé a komplikované.
RB953GS + 2x S-RJ01. Získáš tím 5x LAN port a minipci-e slot(y). Ale jak říkám bude to dost drahé...
0 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 9 years ago

Switch mu podle mě nic neřeší. Potřebuje 2x ETH - WAN + LAN
0 x
Petr Krist

aliney

Příspěvekod aliney » 9 years ago

tak misto switche RB750 ;-)
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

Kysa

Taky fakt. Nebo vlastně jakýkoliv jiný zařízení, na kterým jde nastavit 2x WAN :)
0 x
Petr Krist

honzam

To jsem přehlídl že potřebuje hlavní konektivitu přes LAN. V tom případě by mu mohlo stačit i rb922 + S-RJ01.
Získáš tím 1x wan, 1x lan a minipci-e na LTE. Za LAN port si už dáš libovolný switch
0 x

xhavli01

Takže pokud to chápu dobře , tak použiju rb922, který má SFP port, do něho použiju modul SFP-ETH pro přívod konektivity po kabelu, jeden ethernet port použiju na propojení do switche a miniPCIe na LTE modul. To vypadá jednoduše. Kdyby mikrotik měl přesně tohle, ale se dvěma eth portama, bylo by to ještě jednodušší :-). Každopádně díky za návrh. Ještě bych měl poslední věc a to ohledně přepínání konektivity. Vím, že je to spíš na nový topik v sekci konfiguraci, ale předpokládám,že tam tohle téma bude často řešené. Rád bych ho tam založil pod vystižným názvem. Je to snad nějaký dynamický routing, nebo se tam musí rozchodit nějaký skript ?
0 x

honzam

xhavli01 píše:Takže pokud to chápu dobře , tak použiju rb922, který má SFP port, do něho použiju modul SFP-ETH pro přívod konektivity po kabelu, jeden ethernet port použiju na propojení do switche a miniPCIe na LTE modul. To vypadá jednoduše. Kdyby mikrotik měl přesně tohle, ale se dvěma eth portama, bylo by to ještě jednodušší :-). Každopádně díky za návrh.

Přesně tak jak píšeš.
Tato varianta rb922 +sfp-eth tě vyjde na cca 2450 bez DPH + nějaký levný switch
a nebo varianta rb953 (3 až 5 eth) tě vyjde na cca 3200 - 4300kč bez DPH

xhavli01 píše:Ještě bych měl poslední věc a to ohledně přepínání konektivity. Vím, že je to spíš na nový topik v sekci konfiguraci, ale předpokládám,že tam tohle téma bude často řešené. Rád bych ho tam založil pod vystižným názvem. Je to snad nějaký dynamický routing, nebo se tam musí rozchodit nějaký skript ?

viewtopic.php?f=5&t=4954
nebo
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Load_Bala ... e_Gateways
0 x

michnzee

Příspěvekod michnzee » 9 years ago

Co mám vyzkoušené tak snad zatím žádné RB nepodporuje LTE USB Stick / dongle v režimu LTE. Nakupoval jsem různý druhy USB modemů a všechny dokázali pracovat pouze v řežimu PPP připojení, takže víc jak 20 Mbps jsem z toho na 3Gčku nedostal. RB prostě (zatím) neumí emulovat USB modemy do režimu LTE, ani když jsem modem přepnul striktně do režimu LTE. :cry: v počítači samozřejmě jeli bezvadně, ale RB si s nimi neporadil. Byla tu o tom tady i docela dobrá diskuze, avšak bez požadového rozuzlení.

Co fungovalo taky bezvadně byly mini pci-e kartičky typu Sierra nebo Huawei, tam jsem se dostal v rozumných podmínkách na download 80Mbps a upload okolo 50Mbps, což je super.
0 x
::RouterLEGOboard::

xhavli01

teď řeším další problém a to s indoor case. Pro RB922 zase nevyrábí. RB bude v racku a přece ho tam nebudu strkat do papírové krabičky :-)
0 x

honzam

http://routerboard.com/CA411-711 - univerzální case. Přední panel si polepíš podle rb922
0 x

Kysa

Pokud to chceš do racku, tak co koupit polici s perforací a 4 distanční sloupky se šroubkama?
0 x
Petr Krist

xhavli01

Nejsem sice ISP, ale toto řešení mám na dohled elektrárny s kogenerační jednotkou a celou kotelnou, takže bastlit to do racku na distanční sloupky mi nepřipadne zrovna jako profi řešení. Ten case CA411-711 se mi líbí, jen zjistit, kde se dá u nás sehnat. Díky
0 x

czatlantis

Příspěvekod czatlantis » 9 years ago

michnzee píše:Co mám vyzkoušené tak snad zatím žádné RB nepodporuje LTE USB Stick / dongle v režimu LTE. Nakupoval jsem různý druhy USB modemů a všechny dokázali pracovat pouze v řežimu PPP připojení, takže víc jak 20 Mbps jsem z toho na 3Gčku nedostal. RB prostě (zatím) neumí emulovat USB modemy do režimu LTE, ani když jsem modem přepnul striktně do režimu LTE. :cry: v počítači samozřejmě jeli bezvadně, ale RB si s nimi neporadil. Byla tu o tom tady i docela dobrá diskuze, avšak bez požadového rozuzlení.

Co fungovalo taky bezvadně byly mini pci-e kartičky typu Sierra nebo Huawei, tam jsem se dostal v rozumných podmínkách na download 80Mbps a upload okolo 50Mbps, což je super.

Teď mám asi trochu bordel v těch režimech, ale mám MF823 a jelo mi to v mikrotiku 60-70megabitů.Modem byl v tom režimu že na něm běží NAT a všechno. Nevím jak se tomu říká.
0 x

jardatop

Příspěvekod jardatop » 9 years ago

Huawei tomu režimu říká HiLink. Já mám USB modem Huawei E3372 s HiLinkem a v LTE jede. Výhoda je, že na něm můžu nastavit ručně režim 2G/3G/4G, ale nevýhoda (oproti starším modelům přes PPP), že nevidím signál v decibelech.
0 x