Zdravím, mám na straně jedné AP RB433 s R52 ROS v6.29, osazeny všechny tři PCI sloty, připojeny cca 3 klienty, bridge mód, FW s 10 pravidly, a na straně druhé klienta RB411 s CM9 ROS v6.29, mód station bridge, základní nastavení.
Pokud zkusím od klienta test rychlosti, tak se nedostanu přes 16Mbit. Zkoušeno připojení jak přes 802.11, tak nstreme i nv2.
Zkoušeny tyto konfigurace:
CCQ 92/72 - TX,RX - při 802.11, ping 470ms, rychlost 12/12 Mbit.
CCQ 100/73 - TX,RX - při nstreme, ping 230ms, rychlost 16/16 - ale občas padne rychlost na 1Mbit a i CCQ na 30%
CCQ 99/43 - TX/RX - při nv2, ping 9ms, rychlost 14/12 - také padá
signály okolo -60dBm, antény v kanclu postaveny cca 2m od sebe, bez omezení výkonu. Zkoušel jsem ho snížit a nemělo to žádný vliv.
Zkoušel jsem jako klienta i NS5 s protokolem 802.11 a taktéž jsem se přes 15Mbit nedostal. Je RB433 nedostačující na takovýto spoj? Nebo je vina na straně R52?
Tento spoj bych chtěl nasadit na vzdálenost cca 100m pro dva klienty, rychlost bych si představoval okolo 20+ Mbit.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Link CM9 - R52 malá rychlost, velká odezva
-
A kolik bys rád aby to jelo v "Á" čku ? Myslim že pokud ti to jede 15/15m tka je to akorat ... predpokladam bavime se o TCP 1 connect.
0 x
-
Zkoušel jsem UDP, TCP je okolo cca 12Mbit na 1 spojení. No byl bych i tak spokojenej, ale vadí mi to padání, nízké CCQ na stole, a pokud spustím jen up nebo down, tak to vyleze lehce přes 20, očekával jsem tak 20M/20M při spoji 54Mbit. Zkusil jsem dát na stranu klienta také R52 a CCQ padlo z 100/70 na 70/70to by vypovídalo, že je horší než CM9
0 x
signály okolo -60dBm, antény v kanclu postaveny cca 2m od sebe, bez omezení výkonu. Zkoušel jsem ho snížit a nemělo to žádný vliv.
Tady je něco hodně špatně. 2m od sebe musí mít i pendreky lepší signál než -45dBm.
Zkoušel jsem jako klienta i NS5 s protokolem 802.11 a taktéž jsem se přes 15Mbit nedostal. Je RB433 nedostačující na takovýto spoj? Nebo je vina na straně R52?
V záložce Advanced je potřeba zapnout zatržítko "fast frame" na obou stranách, pak to dá přes 20Mbps HD.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
Selič píše:V záložce Advanced je potřeba zapnout zatržítko "fast frame" na obou stranách, pak to dá přes 20Mbps HD.
Fast-frame je minulost myslím už od verze 2.9 ne?
0 x
-
goblajz píše:Fast-frame je minulost myslím už od verze 2.9 ne?
Také si myslím, toto nastavení nemám ani na straně AP ani u klienta. Co se týče síly signálu, ještě zkusím vyměnit R52 v AP
0 x
Fast frame patří pro nanostation5 a "legacy" ubiquity produkty. Tam je vliv zásadní
Firmware 4.01
U té R52 bych si spočítal hodnoty na nějakém wifi kalkulátoru a bádal proč nesedí signál.
Nebo bych raději tu hromadu šrotu střelil na bazaru a koupil 2ks SXT a těšil se z ušetřeného času...

U té R52 bych si spočítal hodnoty na nějakém wifi kalkulátoru a bádal proč nesedí signál.
Nebo bych raději tu hromadu šrotu střelil na bazaru a koupil 2ks SXT a těšil se z ušetřeného času...
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
Nieco je zle, karty, pigtaily, rusenie. Na Acku ti to musi ist cez 30Mbit HD. Otazka je aky mas TX power na kartach. Treba si uvedomit, ze tie karticky sa navzajom pocuju kedze su rovno nad sebou. Skus si nastavit TX power na card rates max 14dBm.
Dalsia vec je, ze problem moze byt aj ROS. Na spojoch mame overene napr. ze verzia 6.12 PtP spoj na 6km mesto->dedina chodi 36Mbit (strop Acka) Ked sa tam nahrala verzia 6.23, 6.25 aj 6.27 tak to robilo neskutocne dropy, nechcelo to ist stabilne nad 20Mbit. (mame tam nstream) NA 802.11 by to tych 20Mbit mohlo ist ale nebol by som si isty.
Dalsia vec je, ze problem moze byt aj ROS. Na spojoch mame overene napr. ze verzia 6.12 PtP spoj na 6km mesto->dedina chodi 36Mbit (strop Acka) Ked sa tam nahrala verzia 6.23, 6.25 aj 6.27 tak to robilo neskutocne dropy, nechcelo to ist stabilne nad 20Mbit. (mame tam nstream) NA 802.11 by to tych 20Mbit mohlo ist ale nebol by som si isty.
0 x
-
Tak jsem downgradoval na 6.12 obě strany a jde to pěkně stabilně cca 37Mbit nstreme - vytížení cpu 100%, při přepnutí na 802.11 to nespadne pod 20M. Signály okolo -20, CCQ 100%. Takže tomu jiný FW pěkně pomohl, možná až moc, proč jsou mezi stable verzemi takové rozdíly? Nějaký bug?
0 x
Jednoducho, v jednej verzii opravia jednu vec, pridaju dalsiu a 2 pokazia. Spravia novu verziu opravia dve pokazene veci a dalsie 2 pokazia
treba pouzivat overene ROS ktore ti chodi najlepsie. Najnovsie nieje vzdy vyhra...najhorsiu skusenost mam snad s 6.7 a trocha aj 6,23. po nahrati resetli wlan :d

0 x
-
No já když donwgradoval, tak mi to nezaplo balík pro wifi, a také smazalo konfiguracia ještě horší bylo, když jsem se snažil provést import předtím vytvořeného konfigu, skončilo to s chybou hned na páté řádce
0 x