❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

SXT G-5HPacD dává 24V do PC/switche

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
maxdevaine

SXT G-5HPacD dává 24V do PC/switche

Příspěvekod maxdevaine » 10 years ago

Ahoj,
dorazil jsem na místo, kde máme dvě SXT, to jedno bylo zapojeno do POE switche CISCO-SG300 (POE nefunguje, je třeba injector). Nicméně POE na portu switche nebylo vypnuto a na POE injectoru k mikrotiku blikala dioda. Spoj byl funkční několik měsíců, než se dostal do takového stavu.
Když jsem připojil mikrotik k NTB, tak vše najelo, ale ntb mi zasmrádl. Naměřil jsem pak na pinech RJ45, co jde směr PC/switch (tzn. nePOE část) 24V na pinech 1 a 2 (měřeno proti nuláku na adaptéru). Když byl vypnut POE na portu na switchi, tak mikrotik najel, ale nenechal jsem to tak, aby mi neodpálil switch.
Bylo jasno, šel na reklamaci s tím, že projistotu do budoucna si pohlídat, aby na switchi bylo v případě připojení něčeho s vlastním injectorem vypnuto POE. Podle mně by to nemělo vadit, ale jistota je jistota.

Při reklamaci se koupil i nový ks, aby byl spoj funkční a po reklamaci bylo jedno SXT jako náhrada.
Problém je, že ten se chová úplně stejně, na pinech 1 a 2 dává 24V směrem k PC (origo set adaptéru + POE injectoru). Když SXT odpojím, tak 24V zmizí. Když připojím na tu samou sadu RB433UL, tak vše ok.

Stalo se vám to také? Já jen, zda netrpím nějakou základní neznalostí něčeho :-/.

díky
Zdar Max
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 10 years ago

Rekl bych ze mas POE zapojene obracene ne? :-)
Protoze Gbit poe na SXT G jede i v norme POE 48V 802.11at a ten switch ti to napajel uplne normalne, bohuzel po zapojeni do NB se ani nedivim smradku, pokud to bylo zapojene jak pisu.
0 x

maxdevaine

Ladik píše:Rekl bych ze mas POE zapojene obracene ne? :-)
Protoze Gbit poe na SXT G jede i v norme POE 48V 802.11at a ten switch ti to napajel uplne normalne, bohuzel po zapojeni do NB se ani nedivim smradku, pokud to bylo zapojene jak pisu.

Takový vůl nejsem, abych POE zapojil obráceně, resp. to ani nejde, když mám SXT o 20m dál.
Navíc jsem se dočetl, že když dostává mikrotik víc, tak má ochranu a vypne se. Když byl zapojen v POE portu switche, tak se hned vypnul a POE injector se rozblikal (ale takto se choval až po několika měsících provozu, kdy jel ok a navíc switch říkal, že do portu nedává žádný POE). Jinak kolegové, co prováděli instalaci, mi řekli, že POE se switchem na něm nejelo. Dle specifikace s G verze SXT chová jako ostatní mikrotiky, tzn., že lze napájet v rozmezí 8-30V a je doporučován pasivní POE injector, co se s tím dodává. Netuším tedy, kde bereš info, že zvládá 48V POE.

Nakonec jsem poslal kolegu na reklamaci a zároveň jsem ho nechal koupit nový ks, abychom nemuseli čekat. Nový kus mi také rozkouřil ntb. To samé jako ten, co jsem měl v ostrém provozu, dával na pinech 1 a 2 POE napětí. Vrací to tam mikrotik potom, co naběhne. Šel jsem tedy na reklamaci i s druhým kusem s tím, že jsem přišel pozdě a již tam nebyl žádný technik. Každopádně pán na pokladně, co dělá jiné routery, nechal přinést ze skladu nový kus, rozbalili jsme ho, zapojili jen POE napájení a potom, co naběhl, dával stejně jako ty předchozí na pinech 1,2 POE napětí.

Dnes to prý okamžitě dostanou technici, aby se prověřilo, co s tím je a zda není KO nějaká serie.

Zdar Max
Naposledy upravil(a) maxdevaine dne 04 May 2015 07:31, celkem upraveno 3 x.
0 x

maxdevaine

Jo počkat, dívám se teď do jiného dokumentu k SXT a tam se píše :

Power over ethernet :
15-60V DC, 802.3af/at supported (Mode B. requires crossover cable). Packaged with 24V DC 0.8A power adapter and passive PoE injector.

viz :
http://i.mt.lv/routerboard/files/SXTac-140718123939.pdf

Takže bych to zkusil, až budu mít nějaký ok ks. Rozhodně lepší, než řešit injektory a další zdířku v 230V zásuvce.

Zdar Max
0 x

Ladik

Ja bych rekl, ze jsi to napajel zaroven i tim switchem a dost mozna se tam neco odpalilo.
Rekl bych, ze se neco odpalilo v tom POE a posila ti to napeti nazpet.
0 x

maxdevaine

Ladik píše:Ja bych rekl, ze jsi to napajel zaroven i tim switchem a dost mozna se tam neco odpalilo.
Rekl bych, ze se neco odpalilo v tom POE a posila ti to napeti nazpet.

Jenomže to nevysvětluje, proč mi to dělá i u nového SXT, který jsem vytáhl z krabice + u dalšího, který jsem vytáhl z krabice u prodejce a přímo před ním to spolu proměřili.
Včera jsem je urgoval, dnes mi volali. Technik tvrdil, že vše ok, ale pak jsem z něj dostal, že proměřovali jen POE, bez zapojeného SXT. Celou věc jsem mu tedy objasnil a on, že to celé ještě jednou proměří i s SXT.
Tak jsem skutečně zvědav.

Zdar Max
0 x

Ladik

Zkusil jsi druhe POE?
Zkusil bych to zmerit doma, ale mam jenom predchozi verzi tedy bez AC tedy bez 48V podpory.
0 x