❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Měření teploty na seriovém rozhraní

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Jiří Staněk
Kontaktovat uživatele:

Měření teploty na seriovém rozhraní

Příspěvekod Jiří Staněk » 18 years ago

Zdravím všechny, mám na vás takový technický dotaz, chtěl jsem jse zeptat zda-li pak někdo z vás nezkoušel vyčítat teplotu přes seriové rozhraní routerbordu pomocí teplotního čidla s převodníkem vic zde: http://www.papouch.com/shop/scripts/_de ... cislo=0038

Nejak se mi to nepovedlo rozchodit...Díky za každou pomoc
0 x

teo

Příspěvekod teo » 18 years ago

Jiří Staněk píše:Zdravím všechny, mám na vás takový technický dotaz, chtěl jsem jse zeptat zda-li pak někdo z vás nezkoušel vyčítat teplotu přes seriové rozhraní routerbordu pomocí teplotního čidla s převodníkem vic zde: http://www.papouch.com/shop/scripts/_de ... cislo=0038

Fak se ti to nepodařilo rozchodit?! No mě vlastně taky ne... vlastně sem to ani nezkoušel... Je to tak těžký si dát do krabice s vysílačema teploměr. Stál mě 60Kč a k vysílačům chodím v různé časy, počasí i teploty. Mám přehled o tom že průměrně dobře zateplená bedna s vysílačema je vysílačema vytopená na +20°C oproti venkovní teplotě. A díky tomu že Mikrotiky jsou ok do -20°C tak vydrží tu zimu.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 18 years ago

teo píše:
Jiří Staněk píše:Zdravím všechny, mám na vás takový technický dotaz, chtěl jsem jse zeptat zda-li pak někdo z vás nezkoušel vyčítat teplotu přes seriové rozhraní routerbordu pomocí teplotního čidla s převodníkem vic zde: http://www.papouch.com/shop/scripts/_de ... cislo=0038

Fak se ti to nepodařilo rozchodit?! No mě vlastně taky ne... vlastně sem to ani nezkoušel... Je to tak těžký si dát do krabice s vysílačema teploměr. Stál mě 60Kč a k vysílačům chodím v různé časy, počasí i teploty. Mám přehled o tom že průměrně dobře zateplená bedna s vysílačema je vysílačema vytopená na +20°C oproti venkovní teplotě. A díky tomu že Mikrotiky jsou ok do -20°C tak vydrží tu zimu.

OMG :evil:
0 x

Jiří Staněk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jiří Staněk » 18 years ago

teo píše:

No jo pane kolego, sme v 21 století kde převládá elektronika nad rtutí :-))
Jinak konkretně ke mě na střechu kde mám vysílač mam velmi omezený přístup, takže něco takoveho je nerealné...Nemám problém to rozchodit vlinuxu nebo ve woknech, ale jde tu o tu jednoduchost.
0 x

Laibir

Příspěvekod Laibir » 17 years ago

Tak co, rozchodil to někdo? Zatím jsem to taky nezkoušel, ale ani nevim jak bych to měl rozjet. Když prostě to čidlo připojím k RB532, tak stejně nevim jak z toho ty data tahat. A ETH čidlo se mi kupovat nechce. Ale možná mě nic jinýho nezbyde.
Na win jsme si udělali svý OID a prográmek a jede to suprově, ale na MK fakt netuším.
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

Laibir píše:Tak co, rozchodil to někdo? Zatím jsem to taky nezkoušel, ale ani nevim jak bych to měl rozjet. Když prostě to čidlo připojím k RB532, tak stejně nevim jak z toho ty data tahat. A ETH čidlo se mi kupovat nechce. Ale možná mě nic jinýho nezbyde.
Na win jsme si udělali svý OID a prográmek a jede to suprově, ale na MK fakt netuším.

Kód: Vybrat vše

/system serial-terminal

Manuál řekné víc...
0 x

haklina

Příspěvekod haklina » 17 years ago

muzu potvrdit ze s tihle mikotik pracuje http://www.papouch.com/shop/scripts/_de ... cislo=0038

nejdrvi se vypne serial na konzoli a pak jen pres serial-terminal serial1 a teplota je na svete, jeste to vyzobavat s linuxu a davat do grafu.
0 x

hafieror

Příspěvekod hafieror » 17 years ago

haklina píše:muzu potvrdit ze s tihle mikotik pracuje http://www.papouch.com/shop/scripts/_de ... cislo=0038

nejdrvi se vypne serial na konzoli a pak jen pres serial-terminal serial1 a teplota je na svete, jeste to vyzobavat s linuxu a davat do grafu.

Postupoval jsem podle tohoto návodu a teplota na světě nebyla. Zastavi se to na nějakém terminálu, který můžu akorát ukončit pomoci Ctrl něco ukončit.
0 x

Laibir

Příspěvekod Laibir » 17 years ago

No..tak v té konzoli se moc nevyznám. Rozjel jste to někdo?

V tom návodu to přímo píšou že by to mělo jít:

monitoring weather-reporting equipment through a serial-console

Jen nevím přesnej postup těch příkazů. Pokud tomu někdo rozumíte, tak se na to mrkněte jak by to mohlo jít.

díky za odpovědi
0 x

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

ahoj, rozbehal to nekdo, konkretne mi jde o MKv3.6+
potrebuju merit teplotu na cizim nodu, kde mam pouze box s vlastnim routrem (MK).
Dalsi reseni by bylo
http://papouch.com/shop/scripts/_detail.asp?katcislo=0201
ale to je prilis/zbytecne drahy.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hafieror

Pro ty co se s tím trápí, tak teploměr od Papoucha správně vyplivne teplotu na PC. Na routerboardu ne, protože z jeho sériovýho portu neleze 12V. Jestli jsem to správně pochopil, tak na PC je -12V a pokud se zažádá o teplotu, tak se to prohodí na 12V. Tedy varianta když jsme zkoušeli tam pustit stálých 12V neklapla.

Teď někoho chytrýho kdo by věděl, jak to očůrat.
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

hafieror píše:Pro ty co se s tím trápí, tak teploměr od Papoucha správně vyplivne teplotu na PC. Na routerboardu ne, protože z jeho sériovýho portu neleze 12V.

A co jiného by z něj lezlo?
hafieror píše: Jestli jsem to správně pochopil, tak na PC je -12V a pokud se zažádá o teplotu, tak se to prohodí na 12V.

+12 a -12 jsou binární nuly a jedničky na datových vodičích.
hafieror píše:Tedy varianta když jsme zkoušeli tam pustit stálých 12V neklapla.

Kam jste proboha pouštěli 12V? RS232 by měl být digitální přenos, nikoliv analogový.
hafieror píše:Teď někoho chytrýho kdo by věděl, jak to očůrat.

Na co chcete čůrat? Pokud se jedná o digitální měřič teploty, tak ho prostě připojte na sériové rozhraní RBčka, nastavte správné parametry sériového rozhraní, zadejte příkaz pro sejmutí teploty a výstup by měla být teplota. Jinak teda pokud bude bastlit, tak doporučuji proštudovat odpovídající normu.
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

hafieror

Když na PC připojím na pin 4 a 5 voltmetr, tak z něj leze -12V. Když to připojím na RB133, tak neleze nic při úplně stejném nastavení. Ale do tajů sériového portu nevidím.

Je možné, že má RB133 ten port ošizenej?
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

hafieror píše:Když na PC připojím na pin 4 a 5 voltmetr, tak z něj leze -12V. Když to připojím na RB133, tak neleze nic při úplně stejném nastavení.

No nejsem si jist, ale vím, že ty piny které signalizují připravení k přenosu se aktivují, až když se na port přiojíte pomocí nějakého programu.

hafieror píše: Ale do tajů sériového portu nevidím.

Chyba...před vlastním bastlením doporučuji se alespoň nějaké to minimum naučit, jelikož pokud na to půjdete metodou pokus omyl, můžete vystřídat docela dost RBček, než se ke kýženému cíly dopracujete. Já to šprtal odsud.
hafieror píše:Je možné, že má RB133 ten port ošizenej?

Možné to samozřejmě je, protože vesměs všechny dnešní null-modem kábly mají tyto piny na jednom rozhraní propojeny . Co vím, tak třeba 1120-ka má dokonce aktivní jen tři piny. Důležité jsou stejně jen dva a to TD a RD, ostatní už jsou luxus. Kdybych měl zařízení a hlavně čas, tak bych se na to i mrknul.
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

hafieror

Petr Vlašic píše:
hafieror píše:Když na PC připojím na pin 4 a 5 voltmetr, tak z něj leze -12V. Když to připojím na RB133, tak neleze nic při úplně stejném nastavení.

No nejsem si jist, ale vím, že ty piny které signalizují připravení k přenosu se aktivují, až když se na port přiojíte pomocí nějakého programu.

Pokud se právě připojím, tak se změní polarita. Teď načerpané poznatky nemůžu ověřit, ale dám pak vědět. Myslím, že pokud by to fungovalo, tak by to využilo mraky lidi, Přeci jen vědět na komíně, kolik tam je v bedně teplota jsou cenné údaje .-)
0 x