❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Restarty RB450G

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
ef

Restarty RB450G

Příspěvekod ef » 10 years ago

Zdravím kolegové.

Používám několik kusů RB450G. Je na něm pouze routing (OSPF), žádná FW pravidla ani queue.

Čas od času není to pravidelné ale děje se to stále se RB restartuje. Poslední restart nastal když ukládala zálohu sama sebe na disk. Prostě začala zálohovat a pak se hnedka restartla. Ve files je jen soubor "zaloha.rsc.in_progress file" a má 0 velikost.

MK 6.26 FW 3.22

Toto se děje dlouhodobě, je jedno jestli je tam MK 6.20 nebo 6.10.

Řešili jste to někdo z vás? Díky za každou radu.
0 x

Martin_H

Příspěvekod Martin_H » 10 years ago

Ahoj, typnul bych kondenzátory, už se to tady několikrát řešilo a vždy to má stejný průběh.

Martin
0 x

RAket

Příspěvekod RAket » 10 years ago

Podívej se do logu, jestli tam není "rebooted by watchdog timer". Pokud je CPU na RB vytížený na 100% (během zálohování vytížení jde na 100%) po určitou dobu, tak to může rebootnout watchdog.
Ale stávalo se nám, že se RB450G rebootne i sama od sebe a většinou to souviselo s vyšším datovým tokem. Routerboard pouze routoval, žádná pravidla, queue apod.

Nutno říct, že RB450G je SOHO v pravém slova smyslu a nedoporučuju přes to "honit" větší traffic dlouhodobě. Občas mi přijde, že RB750G je co do spolehlivosti lepší než RB450G :D , ale to je čistě můj subjektivní pocit.
0 x

ef

Příspěvekod ef » 10 years ago

Ta 450 může být i nová. Takže kondenzátory by měli být OK.

Je tam doopravdy restart na základě watchdogu. Záloha má 14,4 KiB

Od posledního restartu to udělalo 15 záloh a nic a dnes při záloze restart.

TZN: že to není problém zápisu na disk, ale že CPU při záloze z nějakého důvodu vyletí na 100% a watchdog to vyřeší - pochopil jsem to správně?
0 x

RAket

JJ presne tak, CPU pri zaloze vyleti na 100% vzdycky a nekdy to proste watchdog rebootne.
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 10 years ago

Nejak jsem nepochopil, proc by to mel watchdog pri 100% zatezi rebootovat.
Mam na hlavnim sajtu RB450G a taky obcas vyleti na 100% a je zatizene a zadny restart uz nekolik let, ale uz jsem jej taky kvuli kondikum menil a pak stale jede jak pila.
Nejdulezitejsi je to dobre chladit, hlavne v lete, pak kondiky vydrzi fakt dlouho i ty hrozne co tam MikroTik dava.
0 x

mac0112
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mac0112 » 10 years ago

Souhlas, kejsovaná RB450G a ještě umístěná v racku si mi přehřívá. Než vyřeším odvod tepla, tak honím RB450G bez casse, teplota spadla na 67C a už se nerestartuje.
Na netu jsem viděl, že někteří borci přidávají na chladič větráček.
Zdroj 24V/1A
0 x

RAket

Ladik píše:Nejak jsem nepochopil, proc by to mel watchdog pri 100% zatezi rebootovat.
Mam na hlavnim sajtu RB450G a taky obcas vyleti na 100% a je zatizene a zadny restart uz nekolik let, ale uz jsem jej taky kvuli kondikum menil a pak stale jede jak pila.
Nejdulezitejsi je to dobre chladit, hlavne v lete, pak kondiky vydrzi fakt dlouho i ty hrozne co tam MikroTik dava.

Watchdog to rebootuje pri 100% zatezi, az v novjesich verzich RouterOS. Ve starsich to nedela.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

watchdog funguje tak, že nějaký démon pravidelně komunikuje s čipem. Pokud čip nedostane zaklepání po nějakou dobu, usoudí na zátuh software a fyzicky rebootne zařízení.
Takže pokud to udělá při vytížení, je něco špatně a chce jim to otlouct o hlavu. Ani stoprocentní vytížení neznamená, že něco nefunguje.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.