❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB2011 a neopravnena reklamace

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
p1_p1_p1

RB2011 a neopravnena reklamace

Příspěvekod p1_p1_p1 » 10 years ago

s RB si hraju uz nekolik let a zazil jsem ruzdne kraviny okolo HW jako napr problemy s wifi u rady 7xx, problemy s SFP sachtou a jednovlaknovymi moduly u rb2011 nebo RB260 a vzdycky jsem znal reseni a v cem je problem (wifi -stacilo ohnout hranu krytu protoze byl spatne spocitany, u SFP proste mikrotik spatne inicializoval sachtu, pak se to opravovalo ve FW ... ) a tentokrat jsem narazil na router, ktery kamarad koupil v fifi aspiku - chytrejsi vi o kterem kramu mluvim :roll: router jel tri mesice v domacich podminkach a pak se zacal sam cyklicky restartovat - poslal ho do reklamace a vratil se s carem papiru a na nem blabla kec ze je port spaleny a ze je to neopravitelne a ze se na to nevztahuje zaruka.

Nedalo mi to, RB jsem rozebral, byla v nem deska RB2011UiAS-2HnD-IN serie 429 - takze novejsi rada. po drobnem zkoumani desky jsem ji zapnul do zasuvky a zkoumal co se bude dit. RB bootoval, ale na desce se hral HY 339 (oznacen Q400) umisteny za portem 8 a topil teda fest. Zkusil jsem procesor a ten byl chladny. Ocividne tam byl nekde zkrat, a po kratkem zkoumani a otestovani portu jsem nasel ten, co nesvitil. za porty je par drobnych soucastek, trafo SWAP net na 5 sitovek za nim radek smd kondenzatoru a drobne vetese, a pak je tam AZ2K (vemte si lupu jde to fakt blbe precist, je malinkej). Vzal jsem horkovzdusku, foukl jsem ho pryc, zapl RB, nabootoval, jel, nehral se, funguje i port ktery nesel.

SYMPTOMY:
-hreje se Q400, HY339
-nehreje se procesor
-nefunguje nektery z portu
-router se po nahrati cyklicky restartuje

RESENI:
-u nefunkcniho portu odstranit AZ2K

ZAVER:
1) pokud budete resit podobny problem zkuste vyhodit na inkriminovanem portu AZ2K (je to kurvitko - pokud budete mit druhy dobry tak ho vymente, pokud ne, tak tam neni tak dulezity)
2) NEMAM RAD POSOUVACE KRABIC co hovno vi a rekl bych, ze mi dalo min prace a casu to opravit, nez tomu volovi na reklamacnim vytisknout a sesmolit tech 8 papiru totalniho nesmyslu s obrazkama, co k tomu poslal
3) kazda vec obsahuje kurvitko, soucastku, ktera je tam proste navic a zpusobi, ze zarizeni nefunguje, a mikrotik neni bohuzel vyjimka (http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Kurv%C3%ADtko)
4) buh vi jestli ten AZ2K nebyl vadny uz od vyroby ...
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 10 years ago

Díky za sdílení :)
0 x

czatlantis

Příspěvekod czatlantis » 10 years ago

Jo dneska se už neopravuje že by se vzala do ruky pájka a hledala vadná součástka. Jakmile to nejde vyměnit jako celej modul, tak se z toho chtěj vykroutit jak to jde.
Já si spoustu věcí opravím (fuu, kolik jsem tím mohl za poslendích pár let ušetřit?), ale zase abych to dělal třeba na kšeft, tak to mi nikdo nezaplatí - protože často je to celkem na dlouho (pokud to není o tom vyměnit 2 kondenzátory) a pak nebudu to dělat za 50kč na hodinu. No a pak dát za opravu 500kč, když si můžou koupit novou věc, novej, lepší model se zárukou za 1000kč ti nikdo moc nedá. Dřív, když oprava i se slušným výdělkem stála třeba 10% toho, za co by se koupila znovu ta stejná nová věc nová věc (byl ten stejnej model v prodeji třeba 5let) to byla jiná doba... :roll:
0 x

p1_p1_p1

Příspěvekod p1_p1_p1 » 10 years ago

je fakt, ze mi takoveto badani nikdo nezaplati, ale nechci profesionalne zakrnet :lol:
0 x