❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

mAP skúsenosti

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
eKrajnak
Kontaktovat uživatele:

mAP skúsenosti

Příspěvekod eKrajnak » 11 years ago

Ahojte,

máte niekto skúsenosti s mAP? Je to použiteľné? Aké to má vykrytie? Nejaké problémy?

Vďaka
0 x
Študent, programátor, sieťar ... #ccna_certified

Blažej Krajňák

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Vzhledem že se to ještě neprodává tak asi nikdo nic...
Předpokládaná dostupnost cca za 14dní
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 11 years ago

nejak mi ušla pointa ....na co to komu bude dobre? klientom je to malo...ved ta 1,3 db antena...lol TP linky s 5db antenou maju problemy a kazdy druhy dom ma 2 kusy....pritom TP link stoji 15€, toto bude stat 30€ minimalne.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Můžeš TP-link napájet pasivně přes POE IN a třeba i 802.3af a 802.3at ? Nebo přes USB?
Umí TPlink POE out?
Má USB port pro připojení 3G modemu nebo uložiště?
Nemluvím o kvalitě webového rozhraní a možnostech nastavení TP-linku
0 x

mac0112
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mac0112 » 10 years ago

blazej44800 píše:Ahojte,

máte niekto skúsenosti s mAP? Je to použiteľné? Aké to má vykrytie? Nejaké problémy?

Vďaka

Koupil jsem mAP-2n hned první kus byl vadný, OS nenaběhnul (první SOHO routerboard co jsem koupil a nešel).
Druhý nový naběhnul s verzí 6.17
Funguje podle mých očekávání, velmi pomalý náběh (není divu když použili místo paralelní 16MByte flashky flashku s SPI rozhraním)
RAMka má 64Mbyte.
Narazil jsem hned na začátku na dvě chyby.
-dva ETH porty lze využít i v integrovaném chipswitch . Zde je zatím první kosmetický poblémek, pokud použijete dva porty jako hw-switch, tak indikační LEDka druhého slave ethernetu se rozsvítí trvale při zapojení ethernetu do master zásuvky.Prostě bude svítit bez ohledu zda máte nebo nemáte zapojený ethernet v slave zásuvce. Pokud použijete Bridge ETH1/ ETH2, tak indikátor LED u každé zásuvky funguje nezávisle.
-Druhý problém : pokud WLAN nastavíte jako AP a chcete využít N režim (na 20Mhz 72Mbit/s nebo 40Mhz 150Mbit/s), tak pokud zapnete jakékoliv kódování , třeba mé oblíbené WPA2 s TKIP , tak Routerboard se rozhodne, že režim N nebude vůbec používat a přepne se do režimu B/G. Jediná možnost je nechat AP otevřené, aby jste mohli používat N režim. To je fakt od Mikrotiku pecka, to jsem nečekal.

I když to má dvě integrované antény, tak použili starý AR9331 802.11n MIMO 1x1 max.150Mbite/s na 40Mhz a 72Mbit/s na 20Mhz, to je na dnešní poměry bída i za cenu 760,-Kč bez DPH.
Jako VPN klient s 3G je to zase výborná věcička ale bez wifiny. Wifina je nedodělaná a nepomohla ani poslední verze 6.21.1 s monitorem 3.18

PS. USB nejde vypnout/zapnout USB je stále zapnuté. Adapter dodávají 24v/0.8A, takže si PoE 802.3af nevyzkoušíte, musíte si koupit zdroj 48V
Pokud urychleně Mikrotik neopraví nefunkční kódování u Wifiny, tak je wifina oničem a můžete to reklamovat.
0 x

klacek

Příspěvekod klacek » 10 years ago

Přímo 802.11n říká, že pokud se použije zastaralé TKIP šifrování, tak má přenosová rychlost klesnout na b/g. Chová se tak hodně AP od různých výrobců (což dělají správně dle standardu). AES je ta správná volba pokud chci využít 802.11n. Typicky se tedy buď používá starší (a slabší) WPA/TKIP nebo novější WPA2/AES. Kombinace WPA2/TKIP je možná, ale trochu ... zvláštní.
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

klacek píše:Přímo 802.11n říká, že pokud se použije zastaralé TKIP šifrování, tak má přenosová rychlost klesnout na b/g. Chová se tak hodně AP od různých výrobců (což dělají správně dle standardu). AES je ta správná volba pokud chci využít 802.11n. Typicky se tedy buď používá starší (a slabší) WPA/TKIP nebo novější WPA2/AES. Kombinace WPA2/TKIP je možná, ale trochu ... zvláštní.

Hned jsem to zkusil, změnit z WPA2/TKIP na WPA2/AES a Wifi signál mi úplně zmizel z dosahu. Wifi mi naběhnul pouze WPA2/TKIP nebo při starém statickém key. Ze zoufalství jsem zkusil zvolit v mAP-2n WAP2/AES+TKIP společně a na počítači zvolit na tvrdo AES a hned se mi slinkovalo na 72Mbit/s při 20Mhz. Pak jsem zkusil zrušit v mAP-2n TKIP , aby zůstalo WPA2/AES . Signál Wifi signál zůstal i po restartu, hurááá

Perfektní děkuji za radu.
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

tak jsem mAP-2n otevřel a zapojená je pouze jedna anténa. Na PCB je tam i jeden konektor pro externí anténu, vidět je to např. http://www.wireless-experience.com/wp-c ... 2n-007.png . (U verze RB951-2n se stejným procesorem jsou zapojený obě dvě antény i s konektorem, USB konektor si člověk musí přiletovat sám a bude mít mAP-2N)
Koukl jsem se na PDF procesoru http://www.openhacks.com/uploadsproduct ... asheet.pdf a výrobce uvádí, že dvě antény slouží pouze pro diverzitní provoz. Procesor umí stejně budit MIMO antény pouze 1x1:1 - 150Mbps transmitting and receiving. Mikrotik druhou anténu vůbec nepřipojil k procesoru. Používám šířku pásma 20Mhz tak mám radiovou rychlost AP mAP-2n 72Mbit pro HSPA+ do 21Mbit to bude stačit. Stejně jsem v Praze nenarazil u T-Mobile na rychlost 21Mbit.

Pokud jsem se ve svých úvahách spletl, tak mne prosím opravte.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 10 years ago

mac0112 píše:tak jsem mAP-2n otevřel a zapojená je pouze jedna anténa. Na PCB je tam i jeden konektor pro externí anténu, vidět je to např. http://www.wireless-experience.com/wp-c ... 2n-007.png .

To není konektor na externí anténu ale výstup pro měření ve fabrice (test point). Externí anténa se do toho připojit nedá.

(U verze RB951-2n se stejným procesorem jsou zapojený obě dvě antény i s konektorem,

RB951-2n má taktéž zapojenou pouze jednu anténu a umí max na 40Mhz - 150Mbit. Má ale přípravu na desce na MMCX který se dá dopájet a připojit externí anténa.

Koukl jsem se na PDF procesoru http://www.openhacks.com/uploadsproduct ... asheet.pdf a výrobce uvádí, že dvě antény slouží pouze pro diverzitní provoz.
Procesor umí stejně budit MIMO antény pouze 1x1:1 - 150Mbps transmitting and receiving. Mikrotik druhou anténu vůbec nepřipojil k procesoru.

Třeba plánují v budoucnu výkonější procesor a tam druhou anténu zapojí... Třeba :)
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Fakt jste si jistý, že RB951-2n má zapojenou pouze jednu anténu ? Podle fotek vidím , že celá cesta až po anténu je ale zapojená , tedy včetně těch testovacích konektorů http://arhiva.elitesecurity.org/t453199 ... -RB-Srbiju . Užitečnost dvou antén u AR9331 pokud se nepletu je významná pro příjem.
Už nemám k dispozici RB951-2n abych porovnal s mAP-2n užitečnost jedné a dvou antén , docela by mne to zajímalo.
Zde je odkaz na dodatečné osazení MMXC konektoru pro jednu anténu. Odpojení interních antén je podle obrázku na rozdíl od mAP-2n tedy možné . http://www.zero13wireless.net/foro/show ... d-RB951-2n .

Ty konektory pro testování znám z 3G modemů a protikus se dá na eBay koupit, jednou jsem takto vytáhnul z 3G modemu vývod na externí anténu,interní anténa 2100Mhz ale šla mechanicky odstranit. Proto jsem tedy přistoupil na myšlenku připojení externí antény ale u mAP-2n není možné elegantně odpojit interní anténu.
0 x

honzam

Tak antény má dvě. Ale je to k prdu když jedna je rx a druhá tx. Umí to jen 1x1 MIMO
Obrázek
Přílohy
951.jpg
951.jpg (8.35 KiB) Zobrazeno 5449 x
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Jste si jistý, že jedna anténa je RX a druhá TX ? Podle datasheetu k AR9331 se mohou antény používat v diversitním módu, rychlost se sice nezvedne ale AR9331 má lepší příjem, diversitní antény jsou pootočeny o 90 stupňů,aby se RX anténa neovlivňovala. Jedna anténa je pouze RX druhá RX/TX a na plošňáku je vidět,že jsou takto antény natočeny. Pokud jsem to pochopil správně, tak je škoda, že u mAP-2n není zapojená druhá (pouze příjmová anténa) mohl bych mít lepší RX signál.

Diversitní antény používám u Aircomu 8780, kde je právě tato vlastnost využitá.Díky druhé anténě mám právě kvalitnější příjem u 3G signálu a tím zaručenou rychlost. Musím ale pootočit obě antény o 90 stupňů, aby RX anténa nebyla ovlivňována od vedlejší antény TX/RX.

Pokud jsem pochopil využití dvou antén u AR9331 správně, tak si dovolím s vámi nesouhlasit, že jsou k prdu.
0 x

honzam

Ok v tom případě odvolávám co jsem slíbil :) Asi to bude jak píšete
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 10 years ago

porovnaval niekto mAP s rb951?
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Tak po 3 týdny jsem měl v provozu mAP-2n a jsem nějak rozladěn, možná že mám jenom smůlu. První kus nešel vůbec a druhý trpí neduhem, že po restartu neudrží jenom některá nastaveni, např.v scheduler, heslo a někdy vyhodí ve wifi položku secure. Mám v něm verzi nyní 6.21 a zkoušel jsem 6.18 a projevovalo se to stejně. Jediné co mi pomohlo, že jsem vše vymazal a konfiguraci nahrál zpět zaloha.rsc . Už jsem se spokojil, že naběhnutí trvá 50s ale co nerozdejchám je to že už dvakrát za 48h se mi mAP-2n zakousnul na USB E3131, restart nepomohl a po zapnutí a vypnutí sice jednou naběhl a po druhém vyp a zap byl už mAP-2n v defaultu. Takové věci mi RB951 nikdy neudělali, mám je u zákazníku jako obyč.VPN klient s E3131 a běží nonstop několik měsíců a po vypnutí elektřiny vždy naběhnou včetně 3G USB modemu, pro mne je verze RB951 držák.
Zítra jedu za Prahu kde mám u zákazníka na zkoušku nasazen mAP-2n, protože opět chcípnul. Zkusím novou verzi 6.22 zda to pomůže , jinak na konci týdne ho vrátím a kupuji opět starý RB951 s USB portem.
Pokud se nepletu, tak mAP-2n je třetím zařízením, který používá místo paralelní FLASH paměti sériovou s SPI rozhraní.
Jak říkám, třeba mám špatný kus ze špatné série.

PS. problém se zdrojem nebude, připojuji ho k zařízení kde je součástí průmyslový zdroj 24V/6,5A , napájím ho pasivně po ethernetu cca 3m.
0 x