❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Uložení RoS na x86 mašině, kde sehnat

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Rudolf Dvořák
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Uložení RoS na x86 mašině, kde sehnat

Příspěvekod Rudolf Dvořák » 11 years ago

Zdravím,
sháním nějaké SSD pro RoS a nechci žádný 64 GB atd. Nevíte kde se nechá sehnat SSD o malý kapacitě a třeba jestli máte někdo něco vyzkoušenýho?

Díky

R.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

nekde nekdo tu radil http://www.penta.cz/cz/pevne-disky-a-pameti/38741-disk-apacer-sata-disk-modul-sdm4-1gb-180-7pin-konektor-7p-180d-lph , koupeny mam ale zatim nenasazeny...esi to zdechne tak se naseru, zatim mam 30GB SSD a to si uz 2 - 3x skytlo za chodu a ztratila se mi licence, po resetu pc vse ok, ale nasere to no...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

mpcz

Příspěvekod mpcz » 11 years ago

pcwifi píše:nekde nekdo tu radil http://www.penta.cz/cz/pevne-disky-a-pameti/38741-disk-apacer-sata-disk-modul-sdm4-1gb-180-7pin-konektor-7p-180d-lph , koupeny mam ale zatim nenasazeny...esi to zdechne tak se naseru, zatim mam 30GB SSD a to si uz 2 - 3x skytlo za chodu a ztratila se mi licence, po resetu pc vse ok, ale nasere to no...

Yd

Zdravím,
používám mnoho let USB paměti. Stojí stovku a 5 let o nich nevím. Rozdíl oproti SSD je o něco delší boot. Vzhledem k tomu, že mám na hlavních routerech uptime i 2 roky a to jen proto, že jsem udělal nutný upgrade, to nevadí. CISCO co je v racku hned vedle bootoje 2x tak dlouho a to je jen switch.
mpcz, 06.07.2014
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

OK díky za info, ale asi tedy koupim nějakou obyč flashku a doufam ze to vydrzi.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 11 years ago

mpcz píše:
pcwifi píše:nekde nekdo tu radil http://www.penta.cz/cz/pevne-disky-a-pameti/38741-disk-apacer-sata-disk-modul-sdm4-1gb-180-7pin-konektor-7p-180d-lph , koupeny mam ale zatim nenasazeny...esi to zdechne tak se naseru, zatim mam 30GB SSD a to si uz 2 - 3x skytlo za chodu a ztratila se mi licence, po resetu pc vse ok, ale nasere to no...

Yd

Zdravím,
používám mnoho let USB paměti. Stojí stovku a 5 let o nich nevím. Rozdíl oproti SSD je o něco delší boot. Vzhledem k tomu, že mám na hlavních routerech uptime i 2 roky a to jen proto, že jsem udělal nutný upgrade, to nevadí. CISCO co je v racku hned vedle bootoje 2x tak dlouho a to je jen switch.
mpcz, 06.07.2014

teda to mě připadá jako slušný hazard, vem si kolik věcí se na té bráně zapisuje, tedy asi také podle toho jaký máš adminer, ale fakt bych se bál, možná máš jen štěstí teda :wink:
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

pepulis

Příspěvekod pepulis » 11 years ago

okoun píše:
mpcz píše:

Yd

Zdravím,
mpcz, 06.07.2014

teda to mě připadá jako slušný hazard, vem si kolik věcí se na té bráně zapisuje, tedy asi také podle toho jaký máš adminer, ale fakt bych se bál, možná máš jen štěstí teda :wink:

A nezapisuji se ty veci do pameti (logy)? Z flesky se jen nabootuje a pak se vse odehrava v pameti ne?
0 x

ikk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ikk » 11 years ago

Na serverech používám: http://www.aliexpress.com/snapshot/6008209558.html a zatím musím zaklepat, vše jede jak má. Jede mi z toho jak MK, tak ESXi a na jednom mám i OpenMediaVault
0 x
Síť není jen internet ...

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

do vteřiny se všechno flushuje na disk.

Proč vám nestačí koupit 60-64GB ssdčka do desktopů? prostě mainstream... ty jsou většinou nerozbitný.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

Já bych řekl, že proč kupovat za litr nějaké SSD, když by stačilo menší a třeba i levnější.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 11 years ago

Rudolf Dvořák píše:Já bych řekl, že proč kupovat za litr nějaké SSD, když by stačilo menší a třeba i levnější.

Zdravím,
k těm výhodám USB řešení kromě ceny bych přidal pro někoho možná nepodstatnou výhodu velmi jednoduché výměny ROS ze stroje na stroj. (Bez demontáže čehokoliv). Při problémech se to docela hodí.
mpcz, 10/07/2014
0 x

hapi

Rudolf Dvořák píše:Já bych řekl, že proč kupovat za litr nějaké SSD, když by stačilo menší a třeba i levnější.

protože je dostupný všude v obchodech.
0 x

hapi

mpcz píše:

Zdravím,
k těm výhodám USB řešení kromě ceny bych přidal pro někoho možná nepodstatnou výhodu velmi jednoduché výměny ROS ze stroje na stroj. (Bez demontáže čehokoliv). Při problémech se to docela hodí.
mpcz, 10/07/2014

usb flash diskům nevěřim a věřit nebudu. Ano, pokud koupim kingston flashdisk za litra kterej má různý featury jako ssd disk tak ok... ale těm levným sráčům co hřejou a do půl roku je dneska po nich fakt ne. Pokud ti to sedí někde jako router nebo pro wifi bez častých změn tak asi ok.
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mac0112 » 11 years ago

Co týče použíti SSD disku na MK nebo na OS bez možností vypínání pře UPS, nevěřím zase já. SSD disky mají přeci několika megabajtovou cache.
Pokud vypadne proud, tak čekám kdy se mi to posere nebo vypadne licence atd.
Pokud by se vyráběli SSD bez RAM tak bych do toho šel, zvlášť když se používají zásadně MLC paměti a ne SLC.
Na x86 jsem zásadně vždy použil CF s MLC . Životnost CF s MLC má 1 až 10mil zápisu. CF s SLC 10.000 zápisů (některý výrobce se chlubí, že endurance je 100.000 ale při doporučeným postupem zápisu (bez žurnálu neb YAFS jako má MK)
Mikrotik dává do svých routerbordu flash paměť právě MLC , takže se bad bloky už neobjevují, pokud ano tak paměť postupně hnije už z výroby.
Takže si myslím, že s USB flash máte dobrou zkušenost s MK, protože tam není nějaká žádná vetší ram pamět.( nenarazil jsem na USB flash disk s MLC, drtivě SLC s 10.000 , takže bych na to hlavu nedal)
Jdu do T40 od PCEngines s SSD diskem ale zásadně se zálohovacím napájením :D Router mi musí vydržet na baterie alespoň 5 minut (když není provoz), všiml jsem si, že do té doby dělá MK aut. zápis na disk, pak ať si to vypadne klidně natvrdo.
0 x

hapi

kámo ty radši už o ničem nepiš. Takových blbostí co si napsal je neuvěřitelný.

SLC se používali na první ssd. Jsou drahý. Dneska se dávají do top enterprise modelů ssd disků. Dneska řádově 100.000 přepisů. Jsou rychlejší a odolnější.
MLC se používají v drtivý většině všude a už z principu maji drtivě menší odolnost na přepisy díky tomu že buňka je vícestavová ale na počet buněk mají větší kapacitu. Dneska řádově 10.000 přepisů. Jsou pomalejší a méně vydrží.

Pokud si nekoupíš extra drahý a rychlý flashdisky/ssd disky tak máš všude MLC chipy.

Tu paranoju s cache u ssd disků si někam vetkni. To samí můžeme říct o normálním HDD a i taková CF karta má cache.

Mikrotik flushuje na disk mnohem častěji. Co jsem posledně koukal tak jednou za 2 sekundy tušim. To co si viděl jednou za 5 minut budou maximálně grafy. Pochybuju že SSD nějak dlouho drží v cache data. A maximální počet zápisů na flashky bych rozdělil na dvě skupiny. Jedny uložiště co mají wear leveling a ty co ho nemají. Každý dnešní ssd wear leveling má takže počet přepisů na buňku je ti totálně ukradenej.
0 x