❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Propustnost na 3,8km

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
soucez
Kontaktovat uživatele:

Propustnost na 3,8km

Příspěvekod soucez » 18 years ago

Tak jsem nasadil do PC s MikroTikem CM10-->JRC-24 5GHz (5,500GHz) a proti mám JRC-24<-CM9 v RouterBoardu 532.

zkoušel jsem propustnost pomocí mikrotik Bandwitch test a ukazovalo to 5,5MBps to se mi zdá docela málo. Co myslíte?

Ještě mám dotaz kde se koukat na sílu signálu. Našel jsem tam několik možností kde se ukazuje citlivost nebo síla signálu v hodnotách cca -58 a někde taky vidím hodnotu -80 tak nevím čeho se držet.

Zřejmě je při tomto pozorování pustit alespoň pingy že? Aby tam něco teklo...?
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 18 years ago

Ja ted resim skoro podobnej problem.

na jedny strane PC, CM9, JRC 24, 5m RLF 10 na strane druhy RB512, CM9, JRC 24, 5m RLF 10.
vzdalenost 1.8km, neni idealni prima viditelnost (jeden strom, spis tak nejak bokem) a signa od -78 do -84. Tohle se mi zda na 5Ghz opravdu malo!! Karty jsou nastaveny na default a prenosovka skace mezi 6 az 24Mbit. Pokud ji fixnu treba na 12Mbit, ping stabilne 1ms. Ale nebudu se tajit, na tu vzdalenost bych od toho cekal alespon 36 nebo 48Mbit. Pokud mi jede blba 2.4 v G na 1.2km 54Mbit stabilne pri signalu -70dBi, nevidim duvod, proc by tohle nemelo. Nejake napady?? i kritiku uvitam 8) :)
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

Repkins

Příspěvekod Repkins » 18 years ago

Měl jsem signál cca -84 na vzdálenost 1500m s 24dB anténama. Vyměnil jsem pigtajly - signál nyní -55. Teï pro změnu musím regulovat TX Power :D Ale asi rači dám slabší antény.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 18 years ago

sub_zero píše:Ja ted resim skoro podobnej problem.

na jedny strane PC, CM9, JRC 24, 5m RLF 10 na strane druhy RB512, CM9, JRC 24, 5m RLF 10.
vzdalenost 1.8km, neni idealni prima viditelnost (jeden strom, spis tak nejak bokem) a signa od -78 do -84. Tohle se mi zda na 5Ghz opravdu malo!! Karty jsou nastaveny na default a prenosovka skace mezi 6 az 24Mbit. Pokud ji fixnu treba na 12Mbit, ping stabilne 1ms. Ale nebudu se tajit, na tu vzdalenost bych od toho cekal alespon 36 nebo 48Mbit. Pokud mi jede blba 2.4 v G na 1.2km 54Mbit stabilne pri signalu -70dBi, nevidim duvod, proc by tohle nemelo. Nejake napady?? i kritiku uvitam 8) :)

Za 1. --- vem si pilu a nabehni na ten strom... Strom je sfina (zvlast, kdyz je jeden uprostred kopce a zavazi ve vyhledu) a draty el napeti ani nemluve.

Za 2. --- Zkus dosmerovat poradne anteny, rychlost fixni urcite na nejakych 24Mbit..

Za 3. --- Dej si tam poradne PC (aspon nejaky celer 500Mhz

Ja presne na takove konfiguraci (celer 433Mhz) mam na 3km 10Mbps FD... :-D
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 18 years ago

net.work píše:
sub_zero píše:Ja ted resim skoro podobnej problem.

Za 1. --- vem si pilu a nabehni na ten strom... Strom je sfina (zvlast, kdyz je jeden uprostred kopce a zavazi ve vyhledu) a draty el napeti ani nemluve.

Za 2. --- Zkus dosmerovat poradne anteny, rychlost fixni urcite na nejakych 24Mbit..

mno,na jedny strane je AMD 1GHz..ta RB512 je tam spis na zkousku. Napada me jedine ten pigtail nebo "nejaka chybka" pri pajeni konektoru :roll: :wink: Zejtra zkusim experimentovat. Chtel bych z toho alespon 10Mbit FD, pobezi na tom hlavne lokal prenos.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

airbilly
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod airbilly » 18 years ago

net.work píše:

Na 3,8 km moze rychlost kludne fixnut na 48/54 mbit
Ziade poriadne PC tam netreba. Na 10 mbit FD tam kludne staci Ovis 5000/RB532 na 333 Mhz.
Na mojej backbone su vyhradne RB532 a Ovis 5000 a priepustnost je 20-25 mbit HD.
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 18 years ago

airbilly píše:
net.work píše:

Na 3,8 km moze rychlost kludne fixnut na 48/54 mbit
Ziade poriadne PC tam netreba. Na 10 mbit FD tam kludne staci Ovis 5000/RB532 na 333 Mhz.
Na mojej backbone su vyhradne RB532 a Ovis 5000 a priepustnost je 20-25 mbit HD.

Dle meho docela drahe reseni RB532 a ovis 5000.. a ten ovis zase nic tak svetoborneho neni...
0 x

airbilly
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod airbilly » 18 years ago

net.work píše:Dle meho docela drahe reseni RB532 a ovis 5000.. a ten ovis zase nic tak svetoborneho neni...

Ovis mam na sieti len z historickych dovodov, ale funguje super.
RB532 stoji sice cca 3250 kacek ale ma nizsiu spotrebu elektriky a nemusis kupovat licenciu a aj krabica staci mensia na stoziar.
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK

soucez
Kontaktovat uživatele:

soucez píše:Tak jsem nasadil do PC s MikroTikem CM10-->JRC-24 5GHz (5,500GHz) a proti mám JRC-24<-CM9 v RouterBoardu 532.

zkoušel jsem propustnost pomocí mikrotik Bandwitch test a ukazovalo to 5,5MBps to se mi zdá docela málo. Co myslíte?

Ještě mám dotaz kde se koukat na sílu signálu. Našel jsem tam několik možností kde se ukazuje citlivost nebo síla signálu v hodnotách cca -58 a někde taky vidím hodnotu -80 tak nevím čeho se držet.

Zřejmě je při tomto pozorování pustit alespoň pingy že? Aby tam něco teklo...?

Lidi poraïte mi ohledně těch hodnot signálu jestli si to vysvětluju dobře. Když na straně kde je CM10 v režimu AP Bridge kouknu do registration záložky vidím tam naladěný RB532 s CM9kou (ta je samozřejmě ve "station") a že má sílu signálu -59 To znamená ale co? že Rb532 kvalitně vidí AP Bridge?
Protože když kouknu na status u CM9ky která je proti tomu AP bridge tak tam vidím TX/RX -59/-85
Takže ideální by bylo kdyby to bylo -59/-59? Na které straně je teda problémek že je tam jen -85? Na anténě u AP nebo na anténě u station karty? Když mám zatrženou fixnutou rychlost na 6 a 9Mbps tak bych z toho neměl vymáčknout víc jak 6 nebo 9 Mbps?

Díky za radu.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Lidi poraïte mi ohledně těch hodnot signálu jestli si to vysvětluju dobře. Když na straně kde je CM10 v režimu AP Bridge kouknu do registration záložky vidím tam naladěný RB532 s CM9kou (ta je samozřejmě ve "station") a že má sílu signálu -59 To znamená ale co? že Rb532 kvalitně vidí AP Bridge?
Protože když kouknu na status u CM9ky která je proti tomu AP bridge tak tam vidím TX/RX -59/-85
Takže ideální by bylo kdyby to bylo -59/-59? Na které straně je teda problémek že je tam jen -85? Na anténě u AP nebo na anténě u station karty? Když mám zatrženou fixnutou rychlost na 6 a 9Mbps tak bych z toho neměl vymáčknout víc jak 6 nebo 9 Mbps?

Díky za radu.[/quote]

Jo ještě zajímavé že když jsem na straně AP dal místo JRC-24 sektorovou anténu VECTROR z http://wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=24548
tak tam vůbec na druhou stranu nedosvítila (3,8km) prostě vůbec se to nespojilo. Je těch 3,8km na sektorku moc? Proti je JRC-24.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

soucez píše:Jo ještě zajímavé že když jsem na straně AP dal místo JRC-24 sektorovou anténu VECTROR z http://wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=24548
tak tam vůbec na druhou stranu nedosvítila (3,8km) prostě vůbec se to nespojilo. Je těch 3,8km na sektorku moc? Proti je JRC-24.

Takže prvně, hodnota -59 kterou udává mk je nic nevypovídající a rozhodně se podle ní neřídím, mám klienta který ukazuje -67 a jede mu to docela s velkýma výpadkama, jeho klientské AP (WLA5000) ukazuje hodnotu asi 9 nějaké síly signálu a pak nadruhou stranu mám klienta s -72 co ukazuje mk a jeho WLA5000 ukazuje 15 nějaké síly signálu a spoj jede o poznání líp a bez výpadků. Tohle jsem měl na 5Ghz u 2,4 je to ještě chaotičtější. Proto soudím kvalitu signálu podle jiných zařízení než mk protože ten ukazuje dobrý nebo špatný signál a spoj jede uplně jinak. Podle čeho se dá opravdi řídit je třeba ten WLA5000, vím že kolem 15 nějaké síly signálu to jede rozumně, nad 20 je to uplně ok a když je to víc, stahuju na něm vysílací výkon.

No a ohledně antén 18db sektor + 24db JRC musí na 4km chodit bez problémů, zkus se pohrát s nastavením nebo povyměňovat pigtaily a kabely
0 x

doktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod doktor » 18 years ago

Ta hodnota je sila signalu na vysilaci a ne sila signalu u clienta
0 x

brouk666

Příspěvekod brouk666 » 18 years ago

hodnota signalu co ukazuje mikrotik je uroven co nameri z vysilace protistrany. Takze pokud mas slabsi signal jen na jedne strane a na druhe je v poradku a pri tom mas stejne anteny a nastavenou stejnou prenosovou rychlost na obe strany kdyz pustis alespon staly ping, tak je chyba ve vysilaci, to tam je nejake spatne prizpusobeni a tim padem spatny vysilaci signal.
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 18 years ago

brouk666 píše:hodnota signalu co ukazuje mikrotik je uroven co nameri z vysilace protistrany. Takze pokud mas slabsi signal jen na jedne strane a na druhe je v poradku a pri tom mas stejne anteny a nastavenou stejnou prenosovou rychlost na obe strany kdyz pustis alespon staly ping, tak je chyba ve vysilaci, to tam je nejake spatne prizpusobeni a tim padem spatny vysilaci signal.

Přesně tak. Hodnoty, který jsou v MK vidět u jednotlivých připojených klientů, jsou síla signálu od nich přijímaného. Pokud je jako klient další MK, tak se v detailu síly signálu objeví i druhá hodnota - síla signálu který přijímá protilehlý MK. MK si navzájem tyto informace předávají. A rozdíly v síle signálu na jedné i druhé straně při stejných anténách svědčí nejčastěji o vadným pigtajlu nebo káblu. Zrovna teï jsem se pěkně vydrbal s jednou redukcí MiniPCI/PCI z LEVI. Je na ní přímo připájenej pigtail a má to útlum cca 10dB. Pořád jsem se divil, že mě klienti nevidí.. :x :shock:
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Repkins píše:
brouk666 píše:hodnota signalu co ukazuje mikrotik je uroven co nameri z vysilace protistrany. Takze pokud mas slabsi signal jen na jedne strane a na druhe je v poradku a pri tom mas stejne anteny a nastavenou stejnou prenosovou rychlost na obe strany kdyz pustis alespon staly ping, tak je chyba ve vysilaci, to tam je nejake spatne prizpusobeni a tim padem spatny vysilaci signal.

Přesně tak. Hodnoty, který jsou v MK vidět u jednotlivých připojených klientů, jsou síla signálu od nich přijímaného. Pokud je jako klient další MK, tak se v detailu síly signálu objeví i druhá hodnota - síla signálu který přijímá protilehlý MK. MK si navzájem tyto informace předávají. A rozdíly v síle signálu na jedné i druhé straně při stejných anténách svědčí nejčastěji o vadným pigtajlu nebo káblu. Zrovna teï jsem se pěkně vydrbal s jednou redukcí MiniPCI/PCI z LEVI. Je na ní přímo připájenej pigtail a má to útlum cca 10dB. Pořád jsem se divil, že mě klienti nevidí.. :x :shock:

Jo tak to mám teda taky podezření na tu redukci PCI/miniPCI z LEVI. Jak píšeš všiml jsem si taky toho divně připájeného káblíku. Navíc u všech 4 pigtailech pro miniPCI na RSMA jsou něj divně udělané zakončení u RSMA konektoru. Při pohybu káblíkem ze strany na stranu se přerušuje zem. Píská to akorát když je někdě uprostřed. Omlátím jim to o hlavu.

Kde nakoupit kvalitní redukce minipci/PCI ?
0 x