❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

je RB911 horší než RB711 ?

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
zzam

je RB911 horší než RB711 ?

Příspěvekod zzam » 11 years ago

Ahoj všem,
nevíte jak je to s kvalitou rařízení RB711 v porovnání s RB911 ? Máme spoj - vzdálenost cca 3,5 Km( RB411ah+R52n na vysílací straně, RB711 na přijímací straně), při průtoku 30-45Mb již nestíhal procesor na RB711, tak jsme se rozhodli tento routerboard vyměnit za RB911. Avšak poměrně zklamání, protože spoj měl najednou 2x horší odezvy a propustnost, CCQ šlo do kopru. Pro zajímavost grafy níže:

RB911 nastavena naprosto stejně, jako předchozí RB711. Šířka pásma 20Mhz, přeladit nepomáhá. Antény 2x Jirouš 29ex MIMO, NV2, ROS verze 6.7

Poměrně zklamání s RB911, holt brzy budeme muset vyměnit tento spoj za profi pojítko.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) zzam dne 30 Dec 2013 23:53, celkem upraveno 2 x.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 11 years ago

Nepoužíváme vůbec tyhle zařízení s integrovanými kartami - po zkušenosti s problémovou sérií 711 kupujeme jen RB411L + karty, případně RB411AH. Je to dražší, ale na páteři netřeba šetřit :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Asi vadnej kus. RB911 používáme ve velkém a no problem. Tam kde se to mění za 711 tak zhoršení rozhodně nikde nenastalo.
To máš single nebo dual chain? NV2 nebo nstream? Verze ROS? S verzi 5.x to dost kravilo
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 11 years ago

hmm za 911 dám ruku do ohně žej je lepší protože má daleko lepší bezdrátovou část jak 711 jak R52Hn umí vyšší modulace s větším výkonem
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

zzam

honzam píše:Asi vadnej kus. RB911 používáme ve velkém a no problem. Tam kde se to mění za 711 tak zhoršení rozhodně nikde nenastalo.
To máš single nebo dual chain? NV2 nebo nstream? Verze ROS? S verzi 5.x to dost kravilo

Jedná se o MIMO, nastaven protokol NV2 s verzí ROS 6.7.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

711 a 911 mame jen na APckach a neni s nima problem, rozdily nevidim ani v signalech. Pateri v 5G uz mame jen asi 5, na vsech stary single 711, dalka do 6km a taky ok (2 pujdou pryc do mesice, 3 zustanou jsou v cistem prostredi) . Pro me v lukrativni lokalite ma 5G kanal cenu na AP vetsi nez na pater, skrz sektor pripojim vesmes dost lidi aby se mi zaplatil nejaky lacny uplink v 10G (PB M10 apod) a nemusim se klepat ze mi uplink v 5G sestreli nasrana konkurence.

RoS 6.7 ? Dobrej sebevrah :) zkus obstarozni ale podle me dobre se chovajici 5.21 / 5.25...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

zzam

Tak na 711ce ta verze 6,7 makala v pohodě bez problémů, občas si vážně připadám, že nastavování zařízení není věda, ale spíše alchymie. Asi si nasadim kuklu, půjdu si do banky pro "půjčku" a za nakoupim všude alcomy, ať je klid :D
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

zzam píše:
honzam píše:Asi vadnej kus. RB911 používáme ve velkém a no problem. Tam kde se to mění za 711 tak zhoršení rozhodně nikde nenastalo.

Jedná se o MIMO, nastaven protokol NV2 s verzí ROS 6.7.

tohle s kvalitou udela MIMO pokud nejsou cca stejne signaly v obou chainech - jake mas sily sigalu v chainech? Muze byt, ze nejaky pigtail apod nesedl nebo je vadny...
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

pcwifi píše: zkus obstarozni ale podle me dobre se chovajici 5.21 / 5.25...PW

To bych na 911 rozhodně nezkoušel. 5.21 možná ani není podporovaná. A s 5.25 nám to kravilo jako rb2011. Náhodné výtuhy atd...
Rozhodně bych zůstal na 6.x. Spíš bych se zaměřil na signál na obouch chainech aby byl stejný. Zregulovat tx power, zkusit vyměnit pigtaily atd...
0 x

Petro

Příspěvekod Petro » 11 years ago

Na mimo 2x2 ma tú istú skúsenosť. Po zlých skúsenostiach som 3 dni testoval a výsledok je, že všetko je lepšie ako 911-ka.
Ide uplne nestabilne kdesto hocake ine zariadenie ide tak ako má ešte problém malo R11e to bolo treba tiež ladit ale slo.
Kdesto 911 nesla nikdy. Nejde poriadne ani na mimo 1x1 no na A-čku ide excelentne.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

to sou mi věci. Co tahle postavit celej spoj na stejných zařízeních? kombinuješ první Nkovej chipset s poslednim Nkovim chipsetem. Jak to asi může dopadnout? máš na obou stranách stejnou verzi MK?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

okoun

Příspěvekod okoun » 11 years ago

ještě by mě zajímalo jak pan zzam počítá to ccq protože na ccq přímo oid není, nebo alepoň v době kdy jsem to chtěl monitorovat tak nebylo :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

okoun píše:ještě by mě zajímalo jak pan zzam počítá to ccq protože na ccq přímo oid není, nebo alepoň v době kdy jsem to chtěl monitorovat tak nebylo :)

IMHO mas 2 cesty jak se k temto udajum dostat:
1) vyctes si je pomoci API/ssh
2) nechas na MT bezet nejaky skript, ktery ti je bude posilat (asi via rsyslog) do DB

take jsem nenasil zadne OIDcko
0 x

Petro

Příspěvekod Petro » 11 years ago

Petro píše:Na mimo 2x2 ma tú istú skúsenosť. Po zlých skúsenostiach som 3 dni testoval a výsledok je, že všetko je lepšie ako 911-ka.
Ide uplne nestabilne kdesto hocake ine zariadenie ide tak ako má ešte problém malo R11e to bolo treba tiež ladit ale slo.
Kdesto 911 nesla nikdy. Nejde poriadne ani na mimo 1x1 no na A-čku ide excelentne.

Ešte dodám testoval som rovnake rb oproti sebe.
Zaujimave bolo rbxx arb911 smerom k inemu rb to slo ale smerom k 911 nie rovnake ako dve 911 oproti sebe
0 x

zzam

okoun píše:ještě by mě zajímalo jak pan zzam počítá to ccq protože na ccq přímo oid není, nebo alepoň v době kdy jsem to chtěl monitorovat tak nebylo :)

Jak píše pan Toman, vyčte se to přes API.
http://wiki.mikrotik.com/wiki/RouterOS_PHP_class
0 x