Ahoj,
před půl rokem jsem postavil stožár, ze kterého vykrývám signálem celou vesnici trošku netradičně pomocí 3x omnitik U5HND, které jsem upravil pomocí hliníkových plechů tak, aby vyzařovali a přijímali pouze pod horizontálním úhlem 120°. Vzhledem k tomu, že Omnitiky mají bídné antény se ziskem pouze 7,5 dB, nemělo by to být žádné terno. Vše však funguje velmi dobře. Na každé jednotce je cca. 10 SXTček. Signály u všech klientů se pohybují od -50 do -60 dBi.
Nedávno jsem zakoupil novou sektorovou anténu UBIQUITI AirMAX MIMO, 19 dBi, 120°, která má dle mého velmi dobré parametry (nesrovnatelně lepší než než OMNITIKacké náhražky) a připojil jsem k ní jednotku RB912UAG-5HPnD, která je o dost výkonější než Omnitikácký routerboard a samozřejmě jsem očekával výsledky lepší, s možností snížení vyzařovacích výkonů na klientských zařízeních. Terno se však nekonalo. Signály na jednotlivé klienty byly v průměru o 10dBi horší, tak že jsem se nedostal u žádného klienta nad -63dBi, ať jsem sektorovou anténu natáčel a naklápěl jakkoli, zkoušel jsem měnit polarizaci (nemělo by mít vliv) nebo měnit výkon.
S obrovským sklamáním jsem tedy sektor sundal a pokračuji na Omnitikách, které fungují dobře.
Jak je možné že anténa s takovými parametry (UBIQUITI AirMAX MIMO, 19 dBi, 120°) může mít takto špatný příjem? Klienti na ní připojeni jsou do vzdálenosti 800m. Kryty na Omnitiky, které jsem vyráběl, jsou dělány bez jakýchkoli výpočtů a bez uvážení vlnových délek. (momentálně vyvíjím tento universální kryt jako diplomovou práci v laboratoři). Omnitik má výhodu v tom, že není omezen v příjmu ve vertikální rovině, což mu pomáhá při příjmu odražených replik signálů. V tomto případě jsou však všechny spoje na přímou viditelnost a odrazy by neměly hrát takovou roli.
Rád bych znal Váš názor co si o tom myslíte.
Díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Omnitik U5HND vs. sektor AirMax 120° 19dBi s RB912UAG
Omnitik U5HND vs. sektor AirMax 120° 19dBi s RB912UAG
- Přílohy
-
- Omnitik vs. UBIQUITI
- IMG_20131227_124314_1.jpg (194.21 KiB) Zobrazeno 677 x
0 x