❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Maximální teploty RBček

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
honzam

Maximální teploty RBček

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Na jednom kostele se nám to pěkně peče. Myslíte že toto je ještě bezpečná teplota pro RB450G? Nebo už začít řešit nějaké aktivní chlazení?
Obrázek
Přílohy
rb450g.jpg
rb450g.jpg (83.48 KiB) Zobrazeno 3000 x
0 x

shooter

Příspěvekod shooter » 12 years ago

mno dokud to jede tak nic jen otevř trošku bednu at to luftuje a uber tomu takt at to zbytečně netopí
Přílohy
graph_temp.cgi.png
graph_temp.cgi.png (13.24 KiB) Zobrazeno 3000 x
0 x

honzam

Snížil jsem to z 680Mhz na 400Mhz. Uvidíme. Podle mě otevření nepomůže. Je to těsně pod věží. Uzavřený nevětraný prostor :(
0 x

petr

Příspěvekod petr » 12 years ago

Uplně stačí větráček co nejblíž k RB, případně proud vzduchu z něj ještě usměrnit. Pod střechou nebude víc jak 55°, takže s nuceným větráním lze udržet teplotu RB v přijatelných mezích.

Napájení buď z desky, nebo samostatným zdrojem. U RB450 jsou vývody na desce aktivní jen při napájení přes napájecí konektor a je na nich napětí zdroje.
0 x
Petr Kraus
Přimda
kraus@primda.cz

shooter

ten muj graf je taky z kostela barva střechy tmavě červena a je tam taky fest vedro a vzduch se u MK taky nehne protože je to cely zavřeno v AL bedně kuli požární ochraně takže bych max motal vzduch uvnitř bedny
0 x

honzam

shooter píše:ten muj graf je taky z kostela barva střechy tmavě červena a je tam taky fest vedro a vzduch se u MK taky nehne protože je to cely zavřeno v AL bedně kuli požární ochraně takže bych max motal vzduch uvnitř bedny

Jasný my to máme taky zavřený v rozvaděči. Ale tmavě červenou barvu tam fakt nevidím
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Také jsem zjistil, že čím víc o síti a zařízeních na ní vím, tím víc jsem vytočenej :-) Řešení je nelogovat si toho tolik.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

petr

Příspěvekod petr » 12 years ago

shooter píše:... takže bych max motal vzduch uvnitř bedny

O to právě jde! Bedna je určitě studenější než chladič na RB. Funguje to takto: Teplo z chladičů se předává vzduchu uvnitř skříně (proudícímu mnohem více) a ten teplo zase předá stěně skříně, která se zvenku ochladí zase vzduchem. I když je vzduch pod střechou velmi teplý, určitě bude vždy chladnější než ten ve skříni. Rozdíly teplot nejsou veliké a tak jenom nuceně proudící vzduch uvnitř skříně dostatečně sníží teplotu RB.

Měření máš v RB, spínaný 12V zdroj a starší větrák z PC zdroje určitě také. Není nic jednoduššího, než to vyzkoušet :D
Dej vědět, o kolik se to zlepšilo :o

Kdysi jsem musel miniPC s Atomem (s pasivním chlazením), včetně 12V PC zdroje bez větráku, namontovat do ABS krabice, která spíš izolovala, než aby odváděla teplo. Tak jsem do ní vyříznul díru a do té vlepil k sobě plochou sešroubované dva velké chladiče z procesoru. Jeden zevnitř i s větrákem, druhý větší pasivní zvenku (ze starého Compaqu). Větrák na vnitřním chladiči proháněl vzduch uvnitř skříňky, tedy i kolem chladičů PC. Tepelný kontakt mezi chladiči jsem vylepšil teplovodivou pastou. Podařilo se mi snížit teplotu procesoru o víc než 18°. Celé to bylo pod střechou, kde teplota dosahovala 50°. A vydrželo to asi 5 let, do doby, než jsem musel pořídít něco výkonnějšího.

S rostoucí teplotou elektronických zařízení se snižuje spolehlivost. A o tu jde především. Takže chladit, chladit, chladit ...
Vždyť chladit je tak snadné :lol:
0 x
Petr Kraus
Přimda
kraus@primda.cz

honzam

Dnes a zítra budou rekordy. Už teď dopoledne překonáváme maximum. Uvidíme jestli to 450G přežije
0 x

Laibir

Příspěvekod Laibir » 12 years ago

Podtaktováváte to někdo nějak na dálku? Jeden 450G se mi přehřívá, funguje jen v noci právě.
Ale uptime má několik měsíců, takže možná se jen neozývá na SNMP.
0 x

honzam

Tak dnes 96 stupnů. Nyní to začlo klesat. Je to fakt držák :D . Zítra už to riskovat nebudeme. Budeme alespoň honit teplý vzduch uvnitř rozvaděče. Pochlubte se vašimi teplotami
Obrázek
Přílohy
450G.jpg
450G.jpg (89.86 KiB) Zobrazeno 3000 x
0 x

honzam

Laibir píše:Podtaktováváte to někdo nějak na dálku?

Ano, mipsbe a novější desky jdou na dálku
/system routerboard settings set cpu-frequency=400MHz (100MHz 150MHz 200MHz 300MHz 400MHz 600MHz 680MHz 800MHz)
/system reboot
0 x

Laibir

Příspěvekod Laibir » 12 years ago

OK, díky. Zkusím to, ale myslím, že tam budou v háji kondíky. Nezvládá to nad 45°.
0 x

shooter

Tak v těch 10 hodin sem tam byla a otevřel bednu to je ta dira a zdaleka se mě nezdálo takovy horko jaký psal MK
a v jednu hodinu takt na 200mhz a ejhle to nedosáhlo ani toho co včera
Přílohy
graph_tempnovy.cgi.png
graph_tempnovy.cgi.png (11.96 KiB) Zobrazeno 3000 x
0 x

TTcko

Příspěvekod TTcko » 12 years ago

honzam píše:Tak dnes 96 stupnů. Nyní to začlo klesat. Je to fakt držák :D . Zítra už to riskovat nebudeme. Budeme alespoň honit teplý vzduch uvnitř rozvaděče. Pochlubte se vašimi teplotami

nemám zaznamenáno, ale už jsme měli přes 100°C :) RB450G oproti RB493G na stejném místě ve stejný čas ukazuje klidně o 25°C víc ... podle mě je ten měřák krapánek zhulenej...
Přílohy
2013-06-17 09.59.31 pm.png
2013-06-17 09.59.31 pm.png (32.33 KiB) Zobrazeno 3000 x
0 x