Ahoj všem,
pozor na RB2011, ať verze s SFP tak bez SFP.
U některých kusů, se po čase zasekává port 1-5, odpojí se od CPU RouterBoardu a chová se jako hloupý switch, je třeba reboot. Update na poslední SW 5.25 a BIOS na 3.07 to neřeší.
Stalo se mi to u několika kusů, je to evidentně nějaký HW bug. Nahlásil jsem na Mikrotik, tak uvidíme jak se pochlapí.
Bohužel opět se potvrzuje, že to s Mikrotikem a jeho kvalitou jde z kopce...
Petr
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB2011 - zasekávání portů 1-5
To už se tu někde řešilo. Téma ted nemůžu najít. Zajímalo by mě čím se to spouští? Tokem, počtem paketů nebo vytížením CPU?
2x se nám to stalo a od té doby klid. Verze 5.23 a uptime 86dní
/system resource print
uptime: 12w2d17h9m4s
version: 5.23
free-memory: 48048KiB
total-memory: 62184KiB
cpu: MIPS 74Kc V4.12
cpu-count: 1
cpu-frequency: 600MHz
cpu-load: 9%
free-hdd-space: 89744KiB
total-hdd-space: 126976KiB
write-sect-since-reboot: 330829
write-sect-total: 382286
bad-blocks: 0%
architecture-name: mipsbe
board-name: RB2011LS
2x se nám to stalo a od té doby klid. Verze 5.23 a uptime 86dní
/system resource print
uptime: 12w2d17h9m4s
version: 5.23
free-memory: 48048KiB
total-memory: 62184KiB
cpu: MIPS 74Kc V4.12
cpu-count: 1
cpu-frequency: 600MHz
cpu-load: 9%
free-hdd-space: 89744KiB
total-hdd-space: 126976KiB
write-sect-since-reboot: 330829
write-sect-total: 382286
bad-blocks: 0%
architecture-name: mipsbe
board-name: RB2011LS
0 x
-
melvi píše:Ahoj všem,
pozor na RB2011, ať verze s SFP tak bez SFP.
U některých kusů, se po čase zasekává port 1-5, odpojí se od CPU RouterBoardu a chová se jako hloupý switch, je třeba reboot. Update na poslední SW 5.25 a BIOS na 3.07 to neřeší.
Stalo se mi to u několika kusů, je to evidentně nějaký HW bug. Nahlásil jsem na Mikrotik, tak uvidíme jak se pochlapí.
Bohužel opět se potvrzuje, že to s Mikrotikem a jeho kvalitou jde z kopce...
Petr
pred par dny se zasekla jedna 2011 (porty switchovaly ale management nefungoval ani telnet ani mac-telnet, uplink zapojeny do ether2, co bylo zapojeno v portech na nad etherř nebylo dostupne). Pro sichr byl vymenen za jiny kus a druhy den to same. Cisco se nam tam neveslo tak je tam 493 ta snad vydrzi.
RB 2011 mame nasazeno celkem dost, vetsina ciste v bridge modu (softwarovy switch) nemalo jako staticky router pro zakaznicke subnety. Nejake masove problemy se s nimi nedeji...
Napisu MT taky stiznost/zadost o opravu at to maji z vice zdroju
0 x
Bohužel v angličtině nejsem jistý v kramflecích. Pokud mi dáte vzor co jim napsat připojím se k vám, ať nás je více. Mám stejné komplikace s modelem 2011 jak zde píšete..
0 x
-
ef píše:Bohužel v angličtině nejsem jistý v kramflecích. Pokud mi dáte vzor co jim napsat připojím se k vám, ať nás je více. Mám stejné komplikace s modelem 2011 jak zde píšete..
napsal jsem jim, ze v lokalnich forech je vice ISP, kteri maji stejny problem. Uvidime.
na ISP foru je dalsi vlakno asi se stejnym problemem (jen puvodni/zadana CFG je routing): https://ispforum.cz/viewtopic.php?f=5&t=11314&hilit=RB2011
0 x
- midnight_man
mam jich v siti neco pres 20 a zatim bez jedinyho problema .... rozne verze od zakladni az po verzi s wifinou
0 x
ppp76 píše:mam jich v siti neco pres 20 a zatim bez jedinyho problema .... rozne verze od zakladni az po verzi s wifinou
a pouzivas porty 6 a vyssie alebo ti to bezi aj na nizsich portoch? a rezim router alebo bridge?
teraz som objednal 5 kusov na jeden projekt a rad by som sa vyhol problemom...
0 x
nekde mam obsazeny i vsechyn porty + sfp port nekde min portu zalezi jak kde , bezej jak v rezimu bridge tak v routingu , zatim sem s timhle kusem hw problem nepozoroval zadnej , doma mam pod stolem plnotucnou verzi plne osazenou a an wifinu jedu notasy mobily tv domaci kino a slape jako hodinky , v bytovkach kde mam lidi kabelem to dela dhcp i shaping
0 x
Tento problem mam aj ja.Tak isto sa to chova aj mne od 1 do 5.Riesenie reboot
0 x
ppp76 píše:nekde mam obsazeny i vsechyn porty + sfp port nekde min portu zalezi jak kde , bezej jak v rezimu bridge tak v routingu , zatim sem s timhle kusem hw problem nepozoroval zadnej , doma mam pod stolem plnotucnou verzi plne osazenou a an wifinu jedu notasy mobily tv domaci kino a slape jako hodinky , v bytovkach kde mam lidi kabelem to dela dhcp i shaping
este jedna otazka... kolko dat cez to tecie maximalne? chcem od toho len routovanie (vypnuty connection tracking) a traffic zhruba 100 mbit
0 x
Na tom nejvytizenejsim mi tece kolem 150 mb spickove ... dva porty jsou bridge zbytek routing
0 x
Tak je to problém zatížení,pps které přes to valí a možná i druh provozu.
Jakmile problémový spoj odlehčím a traffic pošlu jinudy, tak je to OK.
Jinak výměna za jiný kus z jiné série a stejný problém.
Je to prostě nekvalitní kus HW s nedoladěným SW, bohužel poslední dobou je zvykem, že každý druhý HW od Mikrotiku je dodělaný tak napůl...
Jakmile problémový spoj odlehčím a traffic pošlu jinudy, tak je to OK.
Jinak výměna za jiný kus z jiné série a stejný problém.
Je to prostě nekvalitní kus HW s nedoladěným SW, bohužel poslední dobou je zvykem, že každý druhý HW od Mikrotiku je dodělaný tak napůl...
0 x
Nedalo mit to a zkusil sem si dat vsecky 1g porty do bridge a doma tahat mezi naskou domacim kinem a dvema pc a bez problema jede .... test trval asi 2 hodiny ( dele uz me nebavilo to tahat porad dokola
)

0 x
treba RB 1200 timto problemem doufam netrpi...kdyby se to zacalo dit i na 2 kusech, ktere chci pouzit na vetsich bodech...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))