❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB411 vs. TP link switch (odpaleny port)
- midnight_man
RB411 vs. TP link switch (odpaleny port)
Uz sa vam niekomu stalo ze ste vypli/zapli RB411 a port na TP link switchy v ktorom je pripojena odišiel? Vidim to prvy raz... mate k tomu niekto logicke vysvetlenie? + ako sme odpojili sajt od el. vsetky zariadenia sa rebootli (pritom je tam AD155A)
0 x
co treba prorazena dioda odelujici POE i Jack napajeni rb, v tom pripade by mohlo byt na modrych a hnedych dratech napeti coz by nemusel trpet ten tplink, pokud tam nic neni tak to take muze byt nahoda 

0 x
- midnight_man
konkretne ten RB411 je tam 2 roky aj dačo.....nikdy nebol problem....
No lenze TP link switch nemá POE ani zapojené. V portoch toho switcha nie su tie modre a hnede vodice pripojene...takze to muselo ist po LANke. Sranda je ze RB to prezilo.....
Druha otazka je, prečo sa cely sajt rebootol pri preruseni dodavky el....je tam predsa AD155A, malo to podrzat pri prechode na baterky.
No lenze TP link switch nemá POE ani zapojené. V portoch toho switcha nie su tie modre a hnede vodice pripojene...takze to muselo ist po LANke. Sranda je ze RB to prezilo.....
Druha otazka je, prečo sa cely sajt rebootol pri preruseni dodavky el....je tam predsa AD155A, malo to podrzat pri prechode na baterky.
0 x
U AD155 je celkem běžný že se stihnou zařízení za ním restartovat při přepnutí na akumulátory. Nevím zda to je pomalostí relé, nebo citlivostí připojenejch zařízení. U předchozího ISP kde jsem pracoval, jsem udělal kondenzátorovou baterií, která vykrejvala tuhle díru při přepínání relé . . . Jinak co se týče RB411, tak je moc nemám rád. U nich mě ty LAN porty přijdou takový nevypočitatelný a občas umřou, nebo fungujou jen nějak polovičatě, celkem často. Jako třeba umře LAN u MK co je na půdě v kovovým kejsu, uprostřed zimy . . .
0 x
Někdo dělá kondenzátorovou baterii a někdo zjistil že záleží jak se ADčko namontuje. Pokud ho dáš na vrch bedny (vzhůru nohama) a nebo nastojato na bok bedny konektorama nahoru, tak k restartování zařízení nedochází, nebo alespoň mě se to už nikdy nestalo ;)
0 x
WTF?
to jako záleží na poloze a natočení zdroje? :X

0 x
Jan Ptáček
asi ti na kontakty pusobi gravitace a pomaleji sepne 

0 x
- midnight_man
Takže nový poznatok....Port v tom switchy nebol odpálený, narýchlo sme zle vyhodnotili závadu. Dnes sme to preštudovali detailnejsie.
Prvotná príčina celého problému je, že pri prechode na baterky AD155 spraví výpadok a vsetky zariadenia sa rebootnu.
R411 s XR5 kartou sa ale nerebootne korektne (sice nabehne, pipne 2x ale nepripojí sa ani na LAN ani na wireless), zrejme to bude tou XR5 kartou, ktorú mikrotik boardy nemajú moc radi. Board treba dodatočne rebootnut ručne, potom nabehne OK.
Takze mam chut kopnut do zadku všetky AD155 zdroje na sieti..to čo je za pakáren ze zalohovany zdroj spraví výpadok? PS: zdroj je postavený kolmo, svorkami nahor.
Pamatam ze ten zdroj chodil ok, ale teraz je tam už cca 60W vykonu....preto to padá....
Prvotná príčina celého problému je, že pri prechode na baterky AD155 spraví výpadok a vsetky zariadenia sa rebootnu.
R411 s XR5 kartou sa ale nerebootne korektne (sice nabehne, pipne 2x ale nepripojí sa ani na LAN ani na wireless), zrejme to bude tou XR5 kartou, ktorú mikrotik boardy nemajú moc radi. Board treba dodatočne rebootnut ručne, potom nabehne OK.
Takze mam chut kopnut do zadku všetky AD155 zdroje na sieti..to čo je za pakáren ze zalohovany zdroj spraví výpadok? PS: zdroj je postavený kolmo, svorkami nahor.
Pamatam ze ten zdroj chodil ok, ale teraz je tam už cca 60W vykonu....preto to padá....
0 x
-
kure05 píše:U AD155 je celkem běžný že se stihnou zařízení za ním restartovat při přepnutí na akumulátory. Nevím zda to je pomalostí relé, nebo citlivostí připojenejch zařízení.
Au. Ja myslel, ze je normalni, ze vystup z baterie jde rovnou na napajene zarizeni (prez odpojovac, ktery zabrani podvybiti). A to se tady pomlouvali BKEcka...
0 x
midnight_man píše:Takže nový poznatok....Port v tom switchy nebol odpálený, narýchlo sme zle vyhodnotili závadu. Dnes sme to preštudovali detailnejsie.
Používám sice jen AD55 ale NIKDY se mi nestalo že by se mi zařízení rebootly při přepnutí na AKU nebo zpět na síť (je jedno jestli je na stojato nebo na ležato).Na ADčku mám připojených průměrně 5 - 8 UBNT/MK zařízení a vše je OK.Asi máš něco blbě zapojené.
0 x
-
KoZLiCeK píše:Používám sice jen AD55 ale NIKDY se mi nestalo že by se mi zařízení rebootly při přepnutí na AKU nebo zpět na síť (je jedno jestli je na stojato nebo na ležato).Na ADčku mám připojených průměrně 5 - 8 UBNT/MK zařízení a vše je OK.Asi máš něco blbě zapojené.
tyhle zdroje nepouzivame ale podle tech infa z netu maji 150W - to mi prijde jako kanon na vrabce kvuli 8mi mikrotikum. Pokud zdroj opravdu prepina, pak ty MT zrejme preklenou vypadek z jeho vyhlazovacich kondiku. Vetsi zatez uz ty kondenzatory nemusi udrzet...
0 x
Myslíš ? Pokud použiješ RB433AH s R52Hn kartama u kterejch se udává max. spotřeba 7W, tak si spočítej kolik takovejhlech mikrotiků ukrmí tenhle zdroj. Samozřejmě počítej že i samotnej RB si něco veme, takže neber vpotaz, jen součet tří karet
8 plně takovejhlech osazenejch mikrotiků si veme možná kolem 200W . . .

0 x
-
kure05 píše:Myslíš ? Pokud použiješ RB433AH s R52Hn kartama u kterejch se udává max. spotřeba 7W, tak si spočítej kolik takovejhlech mikrotiků ukrmí tenhle zdroj. Samozřejmě počítej že i samotnej RB si něco veme, takže neber vpotaz, jen součet tří karet8 plně takovejhlech osazenejch mikrotiků si veme možná kolem 200W . . .
Nemyslim - vim. 8kusu 411AH s R52n ma zmereny proud z 12V zdroje 1.44A (0.96A z 24V). Mereno bez pripojene protistrany.
Nejsem blazen abych strkal do jednoho RB vic nez 1 kartu (rusi se navzajem, pokud jsou ze stejneho pasma). A 7W si ta wifi vezme jen ve spicce a jen pokud je vohulena na plnej vykon (cili jsem cune) a jede v obou chainech.
Pokud je v tech mikrotikach 24 wifi highpower karet, tak ten POP ma mnohem vetsi problem nez mozny obcasny vypadek pri preruseni dodavky elektriny. Krome toho ruseni to zrejme neutahnou ani zdrojove casti na routeeboardech.
edit: realna aktualni spotreba jednoho POPu podle rrd grafu (13.8V spickove max 2.3A, prumer 2.1A; 6x RB4xxAH (1 z nich ma 2.4Ghz i 5Ghz kartu), 1x cisco 2940 (to samo zere cca 0.5A), monitoring zdroje)
0 x
- midnight_man
KoZLiCeK píše:midnight_man píše:Takže nový poznatok....Port v tom switchy nebol odpálený, narýchlo sme zle vyhodnotili závadu. Dnes sme to preštudovali detailnejsie.
Používám sice jen AD55 ale NIKDY se mi nestalo že by se mi zařízení rebootly při přepnutí na AKU nebo zpět na síť (je jedno jestli je na stojato nebo na ležato).Na ADčku mám připojených průměrně 5 - 8 UBNT/MK zařízení a vše je OK.Asi máš něco blbě zapojené.
Povieš mi čo sa dá na takom zapojení blbo zapojit?

0 x
Na sieti mam viacero ad155a, ziadne problemy, pri vypadku nabehnu hned...baterie 65ah a viac....
0 x