❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

údaj DISTANCE (km) neodpovídá skutečnosti

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mpcz

údaj DISTANCE (km) neodpovídá skutečnosti

Příspěvekod mpcz » 12 years ago

Zdravím,
občas se vyskytne klient, který se chová nestandardně a má ve WINBOX-u, sloupci distance údaj velice odlišný od skutečné vzdálenosti. Prosím, neřešil to již někdo? a jaký byl výsledek, popř. cesta k nápravě?
Předem děkuji.
mpcz, 23/10/2012

Obrázek
Přílohy
Picture0016.jpg
Picture0016.jpg (55.61 KiB) Zobrazeno 2426 x
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 12 years ago

To mi delaji klienti, kteri jsou v zarusenem prostredi. Distance se nejak vypocitava z casu za jak dlouho paket dojde k nemu a zpet a vypocita to na kilometry, coz v zarusenem holt trva dele, nez to proklickuje kam ma a vrati se zpet. AP si podle toho nastavi cas, do kdy ceka na odpoved... hadam je to podobne jako Cell Radius u NV2, jen ze strany AP
Takze pokud bys tomu kliosovi dal distance ted manualne podle pravdy, mohl by se ti zacit rozpojovat, ale zase nekteri se rozpoji a nekteri frci normalne. Jeste jestli to neni nejake halabala mezi komunikaci s jinou verzi ap a jinou verzi na klientovi.
Po spojeni se kouknu co se vypocetlo a nastavim to manualne (station ani ap se zas tak moc nepohybuje), takze se AP nemusi pravidelne snazit neco dookola pocitat a muze ten cpu cas vyuzit jinak.
Kazda mikro sekunda se hodi :)
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

mpcz

aliney píše:To mi delaji klienti, kteri jsou v zarusenem prostredi. Distance se nejak vypocitava z casu za jak dlouho paket dojde k nemu a zpet a vypocita to na kilometry, coz v zarusenem holt trva dele, nez to proklickuje kam ma a vrati se zpet. AP si podle toho nastavi cas, do kdy ceka na odpoved... takze pokud bys tomu kliosovi dal distance ted manualne podle pravdy, mohl by se ti zacit rozpojovat, ale zase nekteri se rozpoji a nekteri frci normalne. Jeste jestli to neni nejake halabala mezi komunikaci s jinou verzi ap a jinou verzi na klientovi.
Po spojeni se kouknu co se vypocetlo a nastavim to manualne (station ani ap se zas tak moc nepohybuje), takze se AP nemusi pravidelne snazit neco dookola pocitat a muze ten cpu cas vyuzit jinak.
Kazda mikro sekunda se hodi :)

OK,
díky, prosím, a kde to nastavuješ? Tento klient má mizerný upload na AP oproti jiným klientům, při měření se většinou navíc odpojí. ROS byl 5.19, nyní 5.21 na AP i klientovi. Změna kanálu nemá vliv.
mpcz, 23/10/2012
0 x

aliney

je to ve wireless > advance (v advance modu)
pokud to teda na zadnem kanalu nejede, tak uz bych hledal problem asi v HW
0 x

LadaP

Příspěvekod LadaP » 12 years ago

viditelnost na AP je cista bez prekazek ?

L
0 x

mpcz

LadaP píše:viditelnost na AP je cista bez prekazek ?

L

Viditelnost perfektní.
mpcz, 23/10/2012
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

máš buď zarušeno nebo zatečeno. Nastavování distance ničemu nepomůže kromě toho že neuvidíš distance. Sjednoť verze a zapni nějakej wireless protokol.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mpcz

hapi píše:máš buď zarušeno nebo zatečeno. Nastavování distance ničemu nepomůže kromě toho že neuvidíš distance. Sjednoť verze a zapni nějakej wireless protokol.

Dík,
taky si myslím, že ta distace manual nic nezmění, aspoň to tak vidím z dlouholetých zkušeností. Je to bohužel tak.
Pokud by anténa nebo kabel zatekla, asi by se trošku nebo moc změnil signál, ne?
Verze sjednoceny, to už jsem psal, který protokol např? A co pak?
mpcz, 23/10/2012
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

Mě se takto chovali někteří klienti kteří byli v oblasti rušení a nebo měli špatný signál. Někdy se to objevilo i u klienta který měl na první pohled vše v pořádku a například jehou soused jel v pohodě. Pomohlo mi až nastavení položky distance na apčku napevno, nastavení jen u klienta nepomůže.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

skuz zapnout nstreme nebo nv2.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mpcz

Leeonek píše:Mě se takto chovali někteří klienti kteří byli v oblasti rušení a nebo měli špatný signál. Někdy se to objevilo i u klienta který měl na první pohled vše v pořádku a například jehou soused jel v pohodě. Pomohlo mi až nastavení položky distance na apčku napevno, nastavení jen u klienta nepomůže.

Zdravím,
změna km na AP ničemu nepomohla, krom toho, že nevidím km u žádného klienta na tomto AP. To již mám odzkoušeno, potvrzuje to i kolega Hapi. Navíc mám pocit, že to zbytečně rozhodí i ostatní klienty. Nebo ne?
Divné je, že ten klient má velmi špatný upload, ostatní klienti mají upload okolo 20 Mbit. Co tedy může být zarušené? Navíc změna kanálu nepomáhá.
Dík, mpcz, 23/10/2012
0 x

aliney

Jsem si vzpomel, chovala se mi nedavno takhle R52
signaly perfektni, viditelnost taky, ruseni zadne, ale download 1M a upload 10M - jak to bylo v tu chvili s distance, to nevim, vymenil jsem kartu, pigtail a zase slape
A mam pocit, ze mi tohle zacina delat jeden ptp 40M up a down max 25, ale jeste jsem nevyloucil ruseni, nicmene priznaky podobne a ted koukam distance mi to neukazuje vubec zadny
0 x

mpcz

aliney píše:Jsem si vzpomel, chovala se mi nedavno takhle R52
signaly perfektni, viditelnost taky, ruseni zadne, ale download 1M a upload 10M - jak to bylo v tu chvili s distance, to nevim, vymenil jsem kartu, pigtail a zase slape
A mam pocit, ze mi tohle zacina delat jeden ptp 40M up a down max 25, ale jeste jsem nevyloucil ruseni, nicmene priznaky podobne a ted koukam distance mi to neukazuje vubec zadny

Zdravím,
na tu 711-ku mám podezření, ale je dost blbě přístupná, tak se snažím to prvně pořešit na dálku. Ještě jsem přemýšlel o zdroji, jestli není nějaký načatý. Anténa je na hřebeni kopce, rušení se dá očekávat, ale blbne upload na AP, na které mají ostatní upload perfektní. To mi moc nesedí na rušení.
Nahodil jsem nstreme i NV2, symptomy bohužel stejné, upload se sotva rozjede, pokud ano, je to okolo 500 kbit, nebo se to odpojí. DOWN chvilku váhá, pak jede okolo 5 Mbit.
mpcz, 23/10/2012
0 x

aliney

5M / 500k , to by i odpovidalo tomu, ze diky malemu uploadu uz nestiha ani potvrzovat pakety
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Viděl bych to na vadnou kartu u klienta. Co má za anténu?
0 x