❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB600 info sem

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
milam

Příspěvekod milam » 17 years ago

Na 600 MHz nestabilní, někdy naběhne, jindy se kousne, na 533 MHz bez problémů - zatím. v.3.0rc6. Konfigurace je 2x CM09, 2x R52. Zdroj je dostatečně výkonný.
0 x

Blood
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Blood » 17 years ago

milam píše:Na 600 MHz nestabilní, někdy naběhne, jindy se kousne, na 533 MHz bez problémů - zatím. v.3.0rc6. Konfigurace je 2x CM09, 2x R52. Zdroj je dostatečně výkonný.

mohl by mi někdo poslat navigaci, jak se mám dostat přes telnet na taktování ? děkuji
0 x

milam

Těsně po restartu, před naběhnutím systému, připojen přes sériový kabel, stisknout jakoukoli klávesu. Koneckonců výzva je vidět při startu na obrazovce.
0 x

Blood
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Blood » 17 years ago

milam píše:Těsně po restartu, před naběhnutím systému, připojen přes sériový kabel, stisknout jakoukoli klávesu. Koneckonců výzva je vidět při startu na obrazovce.

aha, v tom bude ten problém, nemám ten seriovej kam připojit (notebook ani pcčko už ho nemají ... grr
nedá se to udělat ještě nějak jinak ?
0 x

haklina

Příspěvekod haklina » 17 years ago

http://www.okcomputers.cz/redukce-usb-rs232-serial-com-port-usb11/d-49559/
Redukce z USB do sériového portu určená převážně pro notebooky bez sériového portu, ke kterým potřebujete připojit nějaké starší zařízení s tímto typem konektoru.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 17 years ago

Benny píše:Tak mam prvni nemilou zkusenost. Nevim ejslti to dela RB nebo nedodelany RoS. RB600 RoS 3rc13, 4x CM9 z toho 3x Ap bridge 2,4Ghz 1x station 5Ghz

V RB532 ty same karty naprosto bez problemu, po prendani do RB600 maji krabickovi klienti problemy s pripojenim takove to disconnected connected reasociating a porad dokola. Pomuze jen kdyz vytahnou krabicku z elektriky strci zpet a jedou dal nahodne dlouhou dobu. Pri restartu MK zas ten samy problem coz je docela nemile pri vypadku proudu. Zkousel jsem vse, vyndat vsechny a nechat tam jen tu jednu kartu a porad nic, prehodit je na jinou sit, nic stale stejny problem. Nema nekdo podobne zkusenosti nebo nema nekdo nejakou radu.

krabicky jsou Asus WL-500 Edimax a Straightcore

Zdravim Benny :)

Tohle uz tu nekde nekdo popisoval, dela to 3.0 verze ROS, osobne bych zkusil polaborovat s hardware retries, frame lifetime a vypnout Adaptive Noise Imunity....
0 x

konvertor

Příspěvekod konvertor » 17 years ago

haklina píše:http://www.okcomputers.cz/redukce-usb-rs232-serial-com-port-usb11/d-49559/
Redukce z USB do sériového portu určená převážně pro notebooky bez sériového portu, ke kterým potřebujete připojit nějaké starší zařízení s tímto typem konektoru.

a co rovnou redukci z RS232 do UTP,nebylo by to jednodušší i pro pozdější managment když bude MK třebas na střeše??

sorry za OT ale nevite nekdo proc mi u RB333 porad strasne kolisa rychlost mezi LAN portama?jednou to jede kolem 20 a jindy zas kolem 80mb/s......
0 x

Benny

Příspěvekod Benny » 17 years ago

raven-il píše:
Benny píše:Tak mam prvni nemilou zkusenost. Nevim ejslti to dela RB nebo nedodelany RoS. RB600 RoS 3rc13, 4x CM9 z toho 3x Ap bridge 2,4Ghz 1x station 5Ghz

V RB532 ty same karty naprosto bez problemu, po prendani do RB600 maji krabickovi klienti problemy s pripojenim takove to disconnected connected reasociating a porad dokola. Pomuze jen kdyz vytahnou krabicku z elektriky strci zpet a jedou dal nahodne dlouhou dobu. Pri restartu MK zas ten samy problem coz je docela nemile pri vypadku proudu. Zkousel jsem vse, vyndat vsechny a nechat tam jen tu jednu kartu a porad nic, prehodit je na jinou sit, nic stale stejny problem. Nema nekdo podobne zkusenosti nebo nema nekdo nejakou radu.

Tohle uz tu nekde nekdo popisoval, dela to 3.0 verze ROS, osobne bych zkusil polaborovat s hardware retries, frame lifetime a vypnout Adaptive Noise Imunity....

Ja jen nechapu jak muze nekdo prodavat neco co nefunguje, bral jsem mikrotik jako hodne solidni firmu ale mam obavy aby se z nich nestal M$ a jeho nedodelky. Proc uvadi novy HW s nedodelanym SW fakt nechapu, jak chtej aby to nekdo kupoval kdyz to nefunguje.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 17 years ago

hmm, mě na 666MHz funguje už tejden bez problému, použitej zdroj má 19V 75W, neni problém, verze v3.0rc13

neděleji si iluzi o tom jak je mikrotik úžasenej...
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

Benny píše:
Blood píše:mohl by mi někdo poslat navigaci, jak se mám dostat přes telnet na taktování ? děkuji

Těsně po restartu, před naběhnutím systému, připojen přes sériový kabel, stisknout jakoukoli klávesu. Koneckonců výzva je vidět při startu na obrazovce.

No, nevím, ale u mě funguje i

Kód: Vybrat vše

/system routerboard settings set cpu-frequency=XXX

,ale jinak jak říká Beny nastavit si sériový port a dá se to přetaktovat přímo z BIOSu.(Jako terminálový program doporučuji buï TeraTerm, který je sice trošku starší ale stále plní to co má a nebo trošku modernější PuTTY umí připojení na sériový port téže). Bude se to hodit i do budoucna(když třeba RoS zkolabuje)
Blood píše:aha, v tom bude ten problém, nemám ten seriovej kam připojit (notebook ani pcčko už ho nemají ... grr
nedá se to udělat ještě nějak jinak ?

V tom případě doporučuji rozflákat.
konvertor píše:a co rovnou redukci z RS232 do UTP,nebylo by to jednodušší i pro pozdější managment když bude MK třebas na střeše??

Proveditelné to sice je(stejně tak jako připojení konzole na IrDA nebo Bluetooth či cokoliv jiného) a není potřeba ani žádná redukce, ale je lepší když můžete být u stroje a kdykoliv ho restartovat. Vůně půdy má určitě své neocenitelné kouzlo.
Benny píše:Ja jen nechapu jak muze nekdo prodavat neco co nefunguje, bral jsem mikrotik jako hodne solidni firmu ale mam obavy aby se z nich nestal M$ a jeho nedodelky. Proc uvadi novy HW s nedodelanym SW fakt nechapu, jak chtej aby to nekdo kupoval kdyz to nefunguje.

Nechápu co to všichni máte poslední dobou za trend, takovým věcem se divit. MikroTik® je společnost.
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

milam

Tak tohle zrovna u mně na RB600 nejde:

[admin@PULSATILLA_NEW] >
[admin@PULSATILLA_NEW] > /system routerboard settings set cpu-frequency=400
bad argument name cpu-frequency (line 1 column 34)
[admin@PULSATILLA_NEW] > /system routerboard settings print
baud-rate: 115200
boot-delay: 2s
boot-device: nand-if-fail-then-ethernet
enter-setup-on: any-key
cpu-frequency: (unknown)
boot-protocol: bootp
enable-jumper-reset: yes
[admin@PULSATILLA_NEW] >
0 x

airbilly
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod airbilly » 17 years ago

hapi píše:hmm, mě na 666MHz funguje už tejden bez problému, použitej zdroj má 19V 75W, neni problém, verze v3.0rc13

neděleji si iluzi o tom jak je mikrotik úžasenej...

Kde taky zdroj kupit ?
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 17 years ago

Benny píše:
raven-il píše:

Ja jen nechapu jak muze nekdo prodavat neco co nefunguje, bral jsem mikrotik jako hodne solidni firmu ale mam obavy aby se z nich nestal M$ a jeho nedodelky. Proc uvadi novy HW s nedodelanym SW fakt nechapu, jak chtej aby to nekdo kupoval kdyz to nefunguje.

Nechci se jich nejak extreme zastavat, ale...

Tyhle parametry zasahuji primo do radia a jsou tam aby si kazdy mohl maximalne optimalizovat nastaveni radia, tedy pokud onen problem zpusobuji ony...

Dalsi vec je, ze ROS 3.0 je v Release Candidate verzi, nikoliv stable a je treba k nemu tak pristupovat i k zarizenim v kterych je predinstalovany...
0 x

Benny

Příspěvekod Benny » 17 years ago

Jasny no ale kdyz neco kupuju tak to kupuju s tim ze to pujde. Kdyby v tom byl 2.9.50 tak mi je to uplne ukradeny, netouzim njeak po v3 ja to kupuju hlavne kvuli HW ne SW. Ti prodam auto s tim ze nema motor ale ma jen betu ktera obcas jede a pojede jen na nejaky silnici, je ti takovy auto k necemu? Neni, stejne jako ten board, ted se na nej muzu maximalne koukat a bude mi tu lezet kdo vi jak dlouho nez udelaj poradnou verzi ROS. Ted jsem koupil RB600 za 4700,- oni udelaj poradnou verzi za dva mesice kdy bude stat ten RB o litr min. Tak kde to potom jsme, to si to mame kupovat aby jsme si to vystavili? Uprime ted nedoporucuju to nikomu kupovat at uz jde o 333 nebo 600. Nasadis to v siti a ono ti to odpoji polovinu lidi, kdyz jsem si koupil prvni 532 tak jsem z ni byl nadseny a tohle mi tedy hodne schladilo.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

Presne tak nekupovat pockat az to bude fungovat jak ma, kdo potrebuje vykon 2.9 na PC neni problem, pripadne osvedcena RBcka,nebo ten miniITX intel deska muze byt dobra volba nebo Desky od Alika na kterych pujde jak 2.9 tak 3.0 ;)
0 x